Reghinul, gazdă primitoare a vizitatorilor „La Alei” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 330 Vizualizări

Reghinul, gazdă primitoare a vizitatorilor „La Alei”

Municipiul Reghin a fost, și în acest an, gazdă primitoare celor veniți la Festivalul Văii Mureșului. Reprezentanţii frumoasei căsuțe reghinene și-au întâmpinat, și de această dată, oaspeții cu mult drag, dar, mai ales, cu tradițiile pe care vizitatorii le-au putut descoperi la standul municipiului Reghin pe platoul „La Alei”.

„Fiind la confluența Văii Mureșului și Văii Gurghiului, Reghinul trebuie să respecte acest aspect extrem de important, cel al multiculturalității. Suntem mândri de căsuța noastră, atât cu zonele verzi și ornamentele florale, dar și de meșterii populari care au dat o notă aparte căsuței noastre de la festival. Am foarte mare noroc cu colegii mei în ce privește organizarea unor astfel de evenimente, fiecare știe să-și facă treaba, cei de la instituțiile din oraș. La „Zilele Reghinului” a fost un un efort foarte mare, dat fiind numărul mare de activități colaterale, în afara tradiționalelor concerte. Chiar dacă partea de spectacol e mai mediatizată decât celelalte activități, toate au fost bine primite de către reghineni și nu numai. În ce privește Festivalul de la Răstolița, s-au implicat în organizare colegii de la instituțiile de cultură și cei de la Centrul de Informare Turistică, la care s-au adăugat cei de la Zone Verzi și toate instituțiile locale”, ne-a declarat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri

Printre atracțiile standului Reghinului s-a numărat și expoziția dedicată Marii Uniri, unde vizitatorii au putut vedea fotografii vechi, unele extrem de rare, despre momentele care au contribuit la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

„Pentru că suntem în anul Centenarului Marii Uniri ne-am gândit să organizăm în cadrul standului Reghin o expoziție cu tema Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în cadrul căreia au fost prezentate 12 fotografii, opt dintre ele fiind aduse de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, șase fiind din colecția „Samoil Mârza”. Sunt fotografii pe care multă lume care a trecut pragul casei Reghinului le-a văzut pentru prima dată, imagini care reflectă momentele istorice importante care au reprezentat pașii spre înfăptuirea Marii Uniri, printre care cele legate de vizita la București a delegației oficiale, condusă de episcopul Iuliu Hossu și Miron Cristea, imagini cu Catedrala Unirii de la Alba Iulia, sfințirea drapelului național la Viena când a început retragerea trupelor românești din Imperiul Austro-Ungar, Proclamația Unirii, precum și imagini de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia”, a precizat Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Expoziția dedicată Centenarului Marii Uniri a fost salutată și de primarul Maria Precup, precum și munca din spatele ei, a celor din cadrul Muzeului Etnofgrafic din Reghin.

„Sunt poze vechi, poze rare, care reflectă evenimentele care au stat la baza înfăptuirii Marii Uniri de la 1918. Le mulțumesc celor de la muzeu pentru această expoziție inedită, care alături de colegii de la celelalte instituții de cultură sunt niște oameni extraordinari. Sunt poze rare, inedite, cum rar se pot vedea, pe care trebuie să știm să le apreciem la adevărata lor valoare. Avem lucruri deosebite la Muzeul Etnografic din Reghin, unele dintre acestea înregistrate la UNESCO. Acest lucru se datorează oamenilor de valoare pe care îi avem, cum e doamna Maria Borzan, la fel și Roxana Man, care, împreună cu echipele lor au făcut lucruri extraordinare, începând cu domnul Anton Badea, părintele spiritual al muzeului, care a avut puterea să înființeze acest muzeu pe care sperăm să nu-l pierdem, el fiind momentan în proces de retrocedare”, a menționat primarul Maria Precup.

Meșterii populari, pata de frumos a standului

La amenajarea casei Reghinului au contribuit instituțiile de cultură din oraș, Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”, Muzeul Etnografic „Anton Badea” și Biblioteca Municipală „Petru Maior”, la loc de cinste fiind meșterii populari.

„Ca în fiecare an am invitat să ni se alăture casei Reghinului meșteri populari, Adrian Buruian, Zamfira Adam, Alina Dima, Maria Cătană, Gheorghe Pascu și Ioan Chirteș. Îi învităm cu mare drag de fiecare dată la activitățile noastre. Mă bucur că din ce în ce mai multă lume vine la astfel de manifestări, inclusiv la cele organizate în cadrul muzeului, atât la cele cu copii cât și la cele destinate adulților. Sunt din ce în ce mai mulți, la fel și activitățile noastre sunt din ce în ce mai variate, orientate spre un anumit grup țintă. Oamenii care vin la standul Reghinului ne recunosc și se declară mulțumiți de activitățile pe care le desfășurăm”, a spus Roxana Man.

În completare, primarul Maria Precup a precizat că munca meșterilor populari nu face altceva decât să țină în viață obiceiurile de odinioară.

„Valoarea umană îşi găsește și ea locul în cadrul căsuței Reghinului, reprezentată de meșterii noștri populari. Munca lor ne duce cu gândul la ce făceau părinții și bunicii noștri, care lucrau noaptea, deoarece ziua erau la munca câmpului. Ne bucurăm că prin munca acestor meșteri populari se păstrează tradiția, hainele și podoabele cu care ieșea lumea la horă-n sat. Cei care au venit cu ii și haine țărănești au avut un foarte mare succes, deoarece aceste obiecte sunt originale, lucrate manual, totul fiind natural la ele”, a mai menționat Maria Precup.

Cartea de Oaspeți

 La loc de cinste în cadrul standului Reghinului a fost și de această dată Cartea de Oaspeți unde oficialitățile au adus laude bunelor gazde reghinene.

„Nici nu mai știu exact numărul celor care au semnat în Cartea de Oaspeți, știu că sunt extrem de mulți, lumea s-a declarat încântată de ce a găsit la standul Reghinului. Mă bucur că în această carte au semnat și oficialitățile care au fost prezente la festival, reprezentanți de la Ministerele Culturii și Apărării, care au apreciat strădania noastră la acest festival”, a spus Maria Precup.

Alt aspect reliefat de primarul Maria Precup a fost cel al tinerilor care au trecut pragul casei Reghinului, precum și a celor care doresc să se afirme pe scena festivalului.

„Ce mă bucură foarte mult este că vin foarte mulți tineri, mai ales copii. Am o afinitate și o comunicare foarte bună cu tinerii, efortul meu se îndreaptă, în primul rând, către ei. Dacă nu-i stimulăm, dacă nu le creăm condiții, suntem pierduți. Singura noastră salvare sunt copiii noștri, la fel și nepoții noștri. Cred  că suntem printre puținele localități care le oferim copiilor burse încă de la clasa I, tocmai pentru a-i stimula și pe cei mici să se bucure de efortul pe care îl fac la învățătură. Mulți dintre ei au deja dorința de veni și de a cânta și dansa pe scena Festivalului de la Răstolița. Am avut o problemă, timpul nu mi-a permis să merg la toate ședințele și mulți dintre copii nu au fost incluși în programul festivalului, iar unii dintre ei s-au declarat supărați că nu pot să vină la festival. Timpul prea scurt nu ne-a permis să avem mai mulți copii, au fost și „Zilele Reghinului”, dar pe viitor vom avea grijă de acest aspect, astfel ca la celălalt mare festival, cel de pe Valea Gurghiului, să putem satisface toare cererile. Dat fiind faptul că fac atâtea repetiții e normal să-și dorească să fie prezenți pe scenă, satisfacția lor cea mai mare este să fie admirați de public la astfel de evenimente”, a menţionat Maria Precup.

790 de ani de istorie, mândria reghinenilor

Alt sentiment de mândrie pentru gazdele căsuței Reghinului a fost cea legată de vârsta orașului, Reghinul sărbătorind în acest an 790 de ani de la prima atestare documentară.

„Am o satisfacție deosebită datorită vechimii Reghinului. În acest an sărbătorim 790 de ani de la prima atestare documentară, ceea ce îmi dă o putere să merg mai departe. De aceea, de fiecare dată când particip la diferite evenimente din țară sau străinătate, în special în localitățile cu care suntem înfrățiți, costumul popular pe care îl îmbrac mă face să mă simt extraordinar. Multă lume se miră de cât de bine îmi vine costumul popular și le spun că și eu sunt de la țară, iar portul popular nu mi-e deloc străin și îl port cu cinste de fiecare dată”, a spus primarul municipiului Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE