Home / Administratie / FOTO: Tradiţiile dăinuiesc, prin oameni, la Festivalul Văii Mureşului

FOTO: Tradiţiile dăinuiesc, prin oameni, la Festivalul Văii Mureşului

Distribuie

Comunele Brâncovenești, Deda, Ideciu de Jos, Petelea, Răstoliţa, Ruşii Munţi, Stânceni, Suseni şi Vătava şi municipiile Reghin şi Topliţa le-au dezvăluit vizitatorilor care au trecut pe la căsuțelor lor alegorice, la Festivalul Văii Mureșului, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, pe platoul “La alei”, de la Răstolița, frumusețea obiceiurilor, a veșmintelor populare, a obiectelor decorative și multe, multe altele care au încântat ochiul lacom al trecătorilor.

Frumusețe îmbogățită cu poveștile calde ale celor care cu răbdare și cu drag le-au împodobit și pe care am fost şi suntem onorați să le dăm mai departe.

Căsuțele din satul alegoric, reprezentative pentru fiecare comunitate participantă, au arătat vizitatorilor continuitatea obiceiurilor și tradițiilor din această vatră de cultură românească şi maghiară.

Nu au lipsit artiștii populari și bucatele savuroase, specifice zonei. A fost un prinos de culoare, de bun gust, de diversitate şi multiculturalitate care s-a revărsat peste vizitatori.

Ansamblurile folclorice și artiștii de muzică populară din comunele participante la ediția din acest an au marcat, de asemenea, Centenarul Marii Uniri din 1918.

Evenimentul, organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Valea Mureșului”, a beneficiat şi în acest an de sprijinul Consiliului Județean Mureș, principalul partener și inițiator al festivalului ajuns la ediția cu numărul 14. Autoritatea judeţeană a fost reprezentată de președintele Péter Ferenc și de vicepreședinții Ovidiu Dancu și Alexandru Cîmpeanu.

„Vă spun, în primul rând, tuturor un călduros bun venit la această nouă ediție a festivalului. Nu este prima dată când vin, dar o fac cu mare drag. Ultima dată când am participat, acum trei ani, am afirmat că această adevărată sărbătoare trebuie susținută. Constat că acest festival devine încetul cu încetul o sărbătoare a întregului județ, văd oaspeți din tot mai multe localiăți mureșene. Sprijinirea acestor festivaluri este deosebit de importantă, acestea sunt prilejuri care ne ajută să ne păstrăm obiceiurile, cultura și valorile. Aici ne putem vedea tinerii, copiii care activează în diverse ansambluri, iar aceste festivaluri sunt ocaziile în care ei se pot prezenta. Sprijinul Consiliului Județean este deosebit de important și nu doar sprijinul, ci și parteneriatele făcute cu organizatorii acestui eveniment. Promitem să le fim alături de oricâte ori au nevoie de ajutor. Adresez felicitări tuturor primarilor și consiliilor locale participante la acest minunat eveniment, mulțumim tuturor celor implicați și urez tuturor celor prezenți să se simtă bine. În final doresc să adresez un „La mulți ani!” tuturor cetățenilor de pe Valea Mureșului, tuturor mureșenilor, tuturor cetățenilor din această țară, alături de un apel la unitate, doar împreună putem construi un viitor mai bun”, au fost cuvintele de deschidere ale președintelui Consiliului Județean.

În cele două zile de festival, Consiliul Judeţean a sprijinit organizarea şi desfăşurarea unui atelier de creaţie, susţinut de cercul Școlii Populare de Artă din Tîrgu Mureş, a iniţiat şi a găzduit, dimpreună cu Biblioteca Judeţeană Mureş, proiectul “Hai cu o carte la festival” şi a fost alături de comunităţile locale mândre să îşi promoveze tradiţiile, obiceiurile şi cultura.

Eşti trist când ceva se sfârşeşte, însă te bucuri când sfârşitul înseamnă un nou succes şi continuitate. Să ne revedem în 2019 la fel de avizi de a contribui la perpetuarea unui areal cu mult suflet.

Sursa foto: Zi de Zi & ADI Valea Mureşului

 

De asemenea, verificati

„O prăjitură pentru viață” la biserica Adormirea Maicii Domnului

Distribuie Asociația Genereții Iubite și Ocrotite împreună cu Asociația Tineri pentru tineri organizează proiectul pro …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.