Home / Business / Primul tractor agricol românesc, lansat în toamnă, la Reghin

Primul tractor agricol românesc, lansat în toamnă, la Reghin

Distribuie

Compania reghineană IRUM SA pregăteşte lansarea în această toamnă a primului tractor agricol românesc. Este un vis pe care Mircea Oltean, directorul general al companiei, l-a făcut public încă înainte de a dezvolta în Oraşul Viorilor centrul de cercetare în producţia de tractoare şi utilaje agricole iFOR, de altfel primul fondat de un antreprenor local după 1990.

 

“Visul de a produce la Reghin un tractor în întregime românesc, cu motor, cutie de viteze, transmisie şi şasiu dezvoltate de inginerii noştri va deveni realitate în următorii ani de zile. A fost nevoie de realizarea unui centru de cercetare şi dezvoltare pentru a putea crea produse complexe şi de a lansa noi utilaje pe piaţă”, spunea Mircea Oltean, directorul general al IRUM SA Reghin, companie producătoare de tractoare agricole şi forestiere, într-un articol realizat de revista Transilvania Business anul trecut.

Visul este mult mai aproape de realitate, deoarece chiar în această toamnă, potrivit informaţiilor apărute în presa centrală, la Reghin va fi lansat primul tractor agricol românesc, realizat integral pe plan local.

Iar totul a pornit din “laboratorul” dezvoltat la Reghin, mai exact centrul de cercetare iFOR. Acum trei ani, IRUM a inaugurat centrul de cercetare iFOR, primul centru de cercetare în producţia de tractoare şi utilaje agricole înfiinţat de un antreprenor local după 1990. Construcţia centrului a durat 21 de luni şi a presupus o investiţie totală de 11,9 milioane de lei (circa 2,7 milioane de euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 milioane de lei, din care 2,2 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Compania produce la Reghin tractoare şi utilaje TAF, utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora.

Singurul producător român de utilaje forestiere, IRUM Reghin, arată o poftă deosebită pentru exporturi, construind o rețea impresionantă de dealeri în țări din Europa și, din 2017, chiar în America de Sud (Chile). Utilajele construite la Reghin, cu un foarte bun raport calitate-preț, sunt tot mai apreciate în țări cu industrie forestieră activă. În acest moment, compania producătoare de TAF-uri și tractoare agricole are dealeri în Franța, Belgia, Germania, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Spania și Chile, iar în următorii 5 ani își propune să identifice dealeri în Rusia, Slovacia, Africa de Sud, Argentina si Uruguay.

Produsele de bază pe care IRUM le comercializează prin intermediul acestor dealeri sunt TAF-urile (tractoarele articulate forestiere), care pot fi echipate cu o serie de accesorii în funcție de necesitățile fiecărei piețe în parte.

În 2017, IRUM SA a înregistrat o cifră de afaceri de 93,67 de milioane de lei, în creştere de la 72 de milioane de lei cât a raportat în anul precedent, ceea ce înseamnă o majorare de peste 20 %. Profitul net al companiei a fost anul trecut de 7,87 de milioane de lei. Potrivit raportărilor la Finanţe, compania a avut o medie de 422 de angajaţi în 2017. (S. G.)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.