FOTOGALERIE: Artista Fábián Gabriella, invitată specială a Taberei de creație „Irsai Zsolt” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 475 Vizualizări

FOTOGALERIE: Artista Fábián Gabriella, invitată specială a Taberei de creație „Irsai Zsolt”

Tabăra de creație „Irsai Zsolt” a bifat în acest an ediția cu numărul 24 grație organizării consecvente de către Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari (UDTM) Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureș.

Tabăra poartă numele lui Irsai Zsolt începând cu anul 2011, în cinstea artistului care a fost mulți ani coordonatorul acesteia. Ediția din acest an a fost organizată la începutul lunii iulie la Sovata, iar coordonatoare a fost Csizmadia Imola.

Ediția din acest an a fost finanțată de Fondul Național pentru Cultură din Ungaria și Fondul Bethlen Gábor, iar costurile pentru cazare și masă au fost suportate de către organizatori.

Au participat elevi din patru județe

Tabăra a atras participarea elevilor din clasele IX-XI, din zone precum Miercurea-Ciuc, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe. Cum în fiecare an participanții aparțin unor domenii diferite, anul acesta au fost prezenți pictori, sculptori și textiliști. Astfel, timp de o săptămână, elevii au avut de finalizat cel puțin o lucrare.

Și în acest an participanții la tabără au vizitat atelierele mai multor artiști consacrați din Sovata. Pentru elevi a fost o experiență inedită vizita la atelierul lui Kuti Botond și Kuti Dénes, de la care au avut posibilitatea de a învăța noi tehnici de lucru.

Pe lângă faptul că elevii au avut ocazia de a „fura meserie” de la artiști consacrați, au avut și suficient timp liber pentru a cunoaște și a se familiariza cu frumusețea stațiunii Sovata și cu bogăția biodiversității sale.

Fábián Gabriella și tehnica batik

Tabăra avut și o invitată specială, în persoana artistei textiliste și ilustratoarei Fábián Gabriella. Aceasta a absolvit Secția tapiserie (clasa profesor dr. Valentina Ștefănescu, promoția 2006) a Facultății de Arte din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Artista trăiește și creează în Târgu Mureș, folosind preponderent tehnica batik. Din anul 2004 expune regulat la expoziția anuală „Ariadnae” de la Galeria Art Nouveau a UAP din Târgu Mureș.

Invitata le-a vorbit elevilor despre tehnica batik, iar aceștia au aflat că este o tehnică de desenare cu ceară, pe material textil, de origine indoneziană. Fábián Gabriella a arătat cum a implementat-o în lucrările sale, până și-a format un stil recognoscibil. Influențele acestuia se regăsesc și în ilustrațiile de carte pentru copii, cu care se ocupă din anul 2010. Tinerii au avut ocazia sa răsfoiască câteva dintre aceste cărți și să observe amprenta artelor decorative în cazul ilustrațiilor. Fetele de la secția textile au primit răspunsuri și sfaturi la întrebările tehnice care s-au ivit pe parcurs: cum să aleagă materialul potrivit sau ce culori sunt recomandate pentru cele mai bune rezultate.

Lucrările realizate de elevi în tabără sunt reunite în cadrul expoziției de artă plastică găzduită în Sala de expoziție a Universității de Arte Târgu Mureș (UAT).

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, până la începutul lunii octombrie.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE