Home / Administratie / Târgul Băilor, sau Ziua Comunei Ideciu de Jos

Târgul Băilor, sau Ziua Comunei Ideciu de Jos

Distribuie

După o lună iulie considerată cea mai ploioasă „lună a lui cuptor” de multe decenii încoace, debutul lunii august a adus mult așteptata vară. De aceasta a profitat din plin comuna mureșeană Ideciu de Jos, care în prima duminică a lunii august a organizat ediția 2018 a Târgului Băilor. Sărbătoarea coincide dealtfel cu ziua comunei Ideciu de Jos.

Localitate binecuvântată de Natură cu izvorul de apă sărată, Ideciu de Jos este cunoscută dealtfel pentru izvoarele sale și beneficiile pe care le oferă o cură de băi sărate. Condițiile nu au permis până în prezent găzduirea unui număr prea însemnat de vizitatori. În urmă cu mai multe decenii, când traficul pe șoselele din România era cu totul altul, trenurile care opreau în Halta Ideciu de Jos aduceau în zilele cu timp favorabil ale verilor un număr foarte mare de vizitatori. Acum posibilitățile de deplasare atrag mulți turiști spre zone mult mai îndepărtate, exotice. Astfel, numărul vizitatorilor băilor Ideciu s-a mai redus în ultima perioadă, dar a crescut din nou considerabil în ultima perioadă. Motivul? Oficialitățile din comuna mureșeană au constatat faptul că numărul vizitatorilor, care poate aduce și un plus semnificativ în ceea ce privește bunăstarea comunei depinde în mare măsură de capacitatea stațiunii balneoclimaterice de a oferi condiții superioare vizitatorilor. Zis și făcut. După ce s-a constatat că în ultimul sezon capacitatea bazinelor nu făceau față fluxului, în acest an s-a inaugurat un nou bazin. Dacă în luna iunie investițiile păreau că n-ar avea acoperire, deoarece bazinul abia fusese realizat și luna iulie nu a fost una deloc prietenoasă, iată că lucrurile par a avea o întorsură cât se poate de fericită.

Consensul, element esențial

Mica localitate mureșeană, deși ferită din traseele drumurilor europene, jubilează în prima duminică a lunii august. Grătarele de la tarabele amenajate în spațiul din fața băilor fumegă, topoganele gomflabile uriașe din apropiere își așteaptă „marii mici” curajoși, ștrandul devine deja aproape neîncăpător deja de la primele ore ale dimineții. De la tarabele cu gustări și alte produse culinare, răcoritoare și beri, la cele cu exponate artizanale, cu nelipsitele ii populare, sau ”Poarta meșterilor populari ai României Mari”, puteai găsi de toate. Dintre cei care nu au apucat să intre în ștrand, unii au fost prinși vizitând articolele expuse de meșteri în „mrejele” artistului în arta prelucrării lemnului, reghineanul Adrian Burian, care cu puzzle-uri confecționate din lemn determina mulți dintre vizitatori să zăbovească încercând rezolvarea acestora. Printre cei prezenți la primele ore, unul dintre cei mai tineri primari mureșeni, Lucian Feier. El se află de la orele dimineții pe platoul pe care era deja amenajată scena pe care urmau să urce în cursul serii interpereți și ansambluri folclorice din localitate, din zonă, dar și invitați speciali. Buna organizare a celei mai importante zile din an în viața comunei are importanța ei. „Târgul Băilor are o vechime de foarte mulți ani, dar este greu să spunem a câtea ediție ar fi aceasta, deoarece au fost și perioade în care nu s-au orgnizat din diverse motive. Această sărbătoare coincide practic cu ziua comunei. Eu am fost ales acum doi ani și când timpul era favorabil în perioada verii, am constatat anul trecut că în bazine nu mai era loc. Mai mult, fiind și băi de nămol, de acolo oamenii vin după ce se tratează în locurile unde au probleme, trec pe la duș și trebuie să intre în bazin. Aici nu aveau loc să se miște. Nu se înoată în bazine, dar nici nu este sport, trebuie doar să se miște în apă. Astfel am decis în cadrul Consiliului Local să mai construim un bazin. Aici avem consens, nu avem probleme din punct de vedere al apartenenței politice, interesul este al tuturor, al întregii comunități. Investiția a fost de 150 mii lei, s-a lucrat uneori de dimineața până seara și sperăm ca toate aceste eforturi să fie răsplătite în timp. Am fost vitregiți de vremea nefavorabilă de la începutul acestei veri, dar se pare că vom avea în continuare una care este de partea noastră”, au fost cuvintele edilul comunei Lucian Feier.

Noi investiții ar aduce noi beneficii

Edilul comunei mai are pentru viitorul apropiat, mai exact pentru sezonul viitor alte lucrări de amploare pe care urmează să le pună în aplicare, cum ar fi asfaltarea drumului de la cel județean până la băi, o distanță foarte scurtă dealtfel, dar și realizarea unui bazin acoperit. Acest lucru ar fi benefic și singurei pensiuni din cadrul complexlui, Pensiunea Marianne. Aceasta este administrată de doi ani de către familia Moldovan. Pensiunea are condiții bune de cazare, dar poate funcționa în condiții bune dacă o permit condițiile meteo. O altă problemă a gestionarilor pensiunii este cea pe care a adus-o oferirea tichetelor de vacanță, cu vouchere, după care gestionarii își recupereză cu întârziere banii investiți. Șansele de redresare ar fi dezvoltarea întregii stațiuni balneare. Condiții există, oameni competenți și dornici de a realiza aceste lucruri, de asemenea. Trebuie trecut la fapte.

Târgul a continuat până seara târziu, cu un variat program artisic, cu multă voie bună, bălăceală în bazine pentru cei intrați la băi, distracție, cântec și dans pentru cei aflați pe terasa din fața scenei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.