Reapar urșii pe la Târgu-Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 718 Vizualizări

Reapar urșii pe la Târgu-Mureș

Aceste animale, care fac parte din speciile de carnivore mari au început, în ultimele săptămâni, să dea din nou târcoale în zona Platoului Cornești din Târgu-Mureș. Unii cetățeni care se plimbau sau alergau prin pădure au semnalat, deocamdată de la distanță, prezența acestor animale.

Dovadă că duminică, cu prilejul competiției internaționale de triatlon, unii dintre cei care obișnuiesc frecvent să facă jogging pe pistele speciale de pe platou, au spus că zilele trecute în apropierea gardului de delimitare a Grădinii Zooologice, au văzut, la depărtare, un urs. Ei au anunțat imediat Serviciul Salvamont.

”Acum e multă lume, e concursul ăsta și nu se apropie. Noroc că nu alerg seara și noaptea. Mi-a spus un amic, care alaltăieri venise seara de la serviciu să își facă norma de fugă, că pe la liziera pădurii spre Livezeni era un urs, destul de departe totuși. Și zice că și alții tot văd – acuma la noi nu e pericol ca prin Harghita sau Covasna, dar totuși… ”, ne relata omul, care concluziona că, desigur, gunoaiele noastre atrag aceste animalele.

Șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert îi sfătuiește pe turiști să facă zgomot în zonele în care ar putea fi urși și să nu fugă dacă se trezesc cu animalul în față.

”Din când în când, trebuie să facem gălăgie mare, și atunci când nu vedem ursul, și de obicei el pleacă. Dacă te trezești cu față în față cu un urs, prima dată trebuie să-i observi reacția, dacă e de atac sau doar se uită la tine. Trebuie să ridicăm brațele deasupra capului, să părem cât mai mari, și să nu fugim pentru că oricum nu putem fugi cu aceeași viteză ca ursul”, a explicat Kovacs.

Fenomen național

Menționăm că în județe precum Brașov, Harghita, Covasna sau Mureș prezența urșilor în localități este tot mai frecventă, devenind un fenomen îngrijorător.

Amintim că duminică în Băile Tușnad doi tineri au fost răniți, unul mai grav, de o ursoaică ai cărei pui fusesere blocați în tomberoanele din zona gării localității.

Luni, reprezentanții Prefecturii Harghita, jandarmii, asociațiile de vânătoare și Garda de Mediu au decis, în urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, că trebuie luate măsuri urgente pentru evitarea tragediilor.

Drept care s-a decis suplimentarea patrulelor de jandarmi și polițiști în Tușnad Băi și să solicite Ministerului Mediului relocarea femelelor cu pui și exterminarea urșilor periculoși. Printre alte cauze, care nu există doar în județul Harghita, se pare că și unii localnici din Tușnad contribuie la această situație, efectiv hrănind urșii, susține purtătorul de cuvânt al Prefecturii Harghita, Adrian Pănescu. El adaugă că mai există și o problemă de gestiune a deșeurilor în multe localități din județ și din țară, gunoaie menajere conținând alimente care sunt lăsate cu zilele în tomberoane: ” S-a solicitat autorităților publice locale, împreună cu administratorii fondurilor de vânătoare întocmirea documentației ce se depune la autoritățile județene de mediu, pentru a se înainta Ministerului Mediului în vederea relocării acelor două-trei familii de urși cu pui și extragerea acelor urși periculoși pentru populație. Resturile alimentare să nu le aruncăm la gunoi, pentru că avem cazuri în care sunt alimentate tomberoane, chiar pentru ca turiștii să îi vadă pe acei urși”.

Cu două luni în urmă, Ministerul Mediului a anunțat un plan de ucidere a circa 2000 de urși, România fiind în prezent ţara europeană cu cea mai numeroasă populaţie, estimată la 6.500 de exemplare.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE