Home / Administratie / Județul Mureș, ocolit (deocamdată) de pesta porcină africană

Județul Mureș, ocolit (deocamdată) de pesta porcină africană

Distribuie

În ultima vreme, suntem bombardați cu noutăți privind pesta porcină africană care afectează tot mai multe județe. În România se găsesc 4,4 milioane de porci, dintre care 1,4 în gospodăriile cetățenilor de rând. Din acest număr, 100.000 au fost afectate până acum, viteza de răspândire fiind de 18 kilometri pe săptămână, spun reprezentanţii ANSVSA.

Județele marcate cu cod roșu sunt momentan opt, însă riscă să crească la 13 într-o lună. Județele cu cod roșu sunt la ora actuală Satu Mare, Bihor, Sălaj, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea. Acestora li se vor adăuga într-o lună Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău. Aici sunt sacrificaţi chiar și porci sănătoși, fiind singura cale de a încerca limitarea extinderii epidemiei. Boala nu se transmite la om, iar oricine consumă carne nu se poate infecta, însă la animale virusul se transmite cu repeziciune, mortalitatea fiind imensă.

Mureșul, deocamdată protejat

Din fericire, județul Mureș nu este marcat nici măcar cu risc mediu (unde se interzice comercializarea cărnii) și nici nu se preconizează a fi în viitorul apropiat. Însă pentru a păstra această preconizare, am adresat câteva întrebări pe această temă directorului executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, dr. Kincses Sandor.

Reporter: Chiar dacă Mureșul pare, deocamdată, ferit de epidemie, ce masuri s-au luat/se iau?

Kincses Sandor: Din fericire, județul Mureș datorită așezării geografice pe care o are, este ferit momentan de contaminarea cu virus. Primele măsuri luate au fost în primul rând de informare a populației. A fost convocat comitetul local de combatere a bolilor la nivelul Prefecturii, unde au fost prezenți reprezentanții tuturor instituțiilor județene, reprezentanții primăriilor și gestionării fondurilor de vânătoare. Au fost interzise târgurile și aglomerările de animale, la nivelul fermelor de porci au fost sporite regulile de biosecuritate, se efectuează controale în trafic împreună cu reprezentanții IPJ Mureș, se recoltează probe pentru examene de laborator de la toți porcii cu semne de boală sau morți, de la toți mistreții morți sau împușcați.

Rep.: Care este situația în Mureș? Câte capete de suine există în evidențele autorităților?

K.S.: Efectivele de porcine pe raza județului sunt de 80.000 de capete din care 50.000 capete în gospodăriile populației și 30.000 la ferme.

Rep.: Ce înseamnă, mai pe înțelesul tuturor pesta porcină africană? Care sunt riscurile?

K.S.: Pesta porcină africană este o boala virală care afectează specia porcină, atât domestic, cât și sălbatic, nu se transmite la om, dar este foarte contagioasă, are o evoluție foarte rapidă și produce mortalitate de 100% în efectivele de porcine contaminate. Pagubele economice produse de boală într-un timp scurt sunt foarte semnificative,

Rep.: Există ceva ce poate face omul de rând care are porci în gospodărie?

K.S.: Crescătorii de porci trebuie să respecte o serie de măsuri pentru a preveni contaminarea efectivului cu virusul: porcii trebuie ținuți în spații îngrădite, adăposturi și fără posibilitatea de a veni în contact cu alți porci domestici sau mistreți. Porcii să nu fie hrăniți cu resturi alimentare – lături. Porcii să nu se scoată din gospodărie, să nu fie hrăniți cu iarbă sau cereale proaspăt recoltate de pe câmp. Crescătorii de animale să dețină un rând de haine și încălțăminte folosite exclusiv în momentul îngrijirii animalelor cu care nu părăsesc perimetrul gospodăriei. Folosirea unui dezinfectant pentru încălțăminte la intrarea în curtea cu animale ar fi binevenită, iar cetăţenii să achiziționeze doar animale identificate cu crotalie auriculară și însoțite de documente sanitare veterinare. Orice suspiciune de îmbolnăvire sau mortalitate trebuie anunțată imediat medicului veterinar.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Proiect HCL. Întâlnirea Naţională Mercedes Clasic, la Sighișoara

Distribuie Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sighișoara, din 28 martie, se află …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.