Elevi de nota 10 la BAC și Evaluarea Națională recompensați la ISJ Mureș Interviu
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1199 Vizualizări

Elevi de nota 10 la BAC și Evaluarea Națională recompensați la ISJ Mureș

În data de 10 august, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ioan Macarie, i-a adunat pe elevii care au obținut media 10 la testările naționale din acest an pentru o mică festivitate de premiere la sediul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Ioan Macarie a ținut să deschidă evenimentul direct cu mulțumiri adresate celor prezenți. „Așa cum probabil știți, la astfel de evenimente se obișnuiește să mulțumești prima dată copiilor, însă eu n-am să încep așa prima dată pentru că dacă nu ați avea așa părinți deosebiți, nu cred că ați fi existat voi așa, cu totul și cu totul speciali. Eu vreau să mulțumesc părinților care au acești copii minunați, le-ați dat o educație aleasă, nu din clasa a VIII-a și nu din clasa a XII-a, ci din clasa I sau din învățământul preșcolar. Eu încep de asemenea cu regretul că nu am destule resurse materiale și financiare, eu personal, ca inspector școlar general, să vă pot dărui mai multe pentru munca, truda și dragostea pentru învățare, iubirea față de părinți și dragi copii, vă mulțumim pentru că ați reușit, din clasa I până acum să îi faceți fericiți pe părinți și pe noi deopotrivă.” a transmis acesta.

Elevii premiați și Ioan Macarie

2 elevi de 10 la BAC și 5 la Evaluarea Națională

În toată țara în acest an au fost 132 elevi care au avut media 10 la examenul de bacalaureat, doi dintre care au fost din județul Mureș. Această cifră este mai mare la Evaluarea Naţională, unde 319 de elevi au trecut cu foarte bine de examen cu media 10, 5 dintre ei fiind din județul Mureș.

Printre cei prezenți s-a aflat și directorul Colegiului Național „Unirea”, Aurora Stănescu, care a ținut să treacă de cealaltă parte a baricadei și să îi mulțumească însăși inspectorului. „Este un moment unic, este un moment în care iată, sunt încununate eforturile, așa cum ați subliniat, și dumneavoastră, deopotrivă a elevilor, profesorilor și părinților, într-o colaborare frumoasă și într-o activitate susținută de către ISJ Mureș, dorim pe această cale să vă mulțumim pentru că întotdeauna dvs. Ați susținut performanța, pentru că ați apreciat excelența în educație și pentru că acest gest nu poate decât să confirme că munca susținută învinge întotdeauna. În numele profesorilor, vă aducem din nou aprecierea noastră.”  Ea nu a fost singura încântată de activitatea inspectorului general, Elena Jucan, directorul Liceului Teoretic „Samuil Micu fiind și ea prezentă și având doar cuvinte de laudă pentru Ioan Macarie. „În calitate de părinte în primul rând, dar și în calitate de dascăl și de director, vreau să spun că suntem la un moment de emoție, dar și de bucurie, în care dorim să mulțumim întregii conduceri a ISJ, în special domnului Macarie care apreciază eforturile copiilor, care susține educația, stimulează pe toți copiii în toate concursurile care se organizează atât la nivel de județ, cât și la nivel de școală. Dorim să îi urăm multă putere de muncă, să nu ne părăsească din această funcție, să ne susțină în continuare.”

A fost un moment foarte frumos să văd pentru prima oară o persoană cu brățară Untold primită strict pentru munca și eforturile depuse în anii liceului care s-au văzut la BAC, brățară aflată pe mâna Cristinei-Ioana. Pe lângă abonament, a primit și un voucher de 500 lei. Mi se pare incredibil să trăiești într-o țară în care un festival răsplătește un elev premiant mai repede decât o face statul. Cum să ne mirăm că ne pleacă olimpicii când banii se investesc mai degrabă în Catedrala Neamului.

Cu părere de rău, de la festivitate au lipsit doi elevi, Păcurar Alexandra Delia care a terminat Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” și Sfrijan Penciu Ilinca, absolventă a Școlii Gimnaziale „Radu Popa” din Sighișoara. Premiile oferite de Ministerul Educaței Naționale au fost de 3.000 lei pentru cei care au obținut 10 la BAC și 1.000 lei pentru cei care au obținut 10 la Evaluarea Națională. Pe lângă premiul în bani, fiecare a primit o medalie „Ieronim Puia”.

Părinții sunt recunoscători dascălilor

Tatăl elevului de nota 10 David Toșa, a ținut să mulțumească vădit emoționat profesorilor care s-au implicat în educația copilului său. „După meritele părinților și a copiilor, trebuie menționate și meritele profesorilor fiindcă au un aport foarte mare în formare și în rezultatele pe care le-au obținut. David va rămâne în continuare la Colegiul Național „Unirea”. Vreau să menționez doar la română și matematică a beneficiat de niște profesori de excepție, la română Chețan Maria, la matematică Comșa Maria. Vreau să spun că pe lângă școală, are activități extrașcolare, respectiv face pian în particular cu prof. Bejan Maria de la Liceul Vocațional de Artă și un curs de înot de performanță cu prof. Peteley Attila. Vreau să încurajez toți părinții să își dea copiii la sport, pentru că acesta contribuie foarte mult la performanță.”

„Mi-a făcut o mare plăcere să vă invit în biroul inspectorului școlar general. Să știți că la mine ușa este întotdeauna deschisă pentru oricine și oricând. Pe cât ne permite legea, deschiderea e totală.” a ținut să încheie Ioan Macarie.

Elena Jucan

Este nevoie de multă muncă constantă

Jucan Codruța Elen care a terminat la Liceul Teoretic „Samuil Micu” din Sărmașu a decis să nu își continue studiile în județul Mureș.

Reporter: Câte ore te-ai pregătit pentru această performanță?

JCE: Sincer, nu am stat să număr, dar efortul depus este unul maxim, pentru că știm cu toții că nu este atât de ușor să obții aceste note și aceste rezultate, deci orele de muncă au fost destul de multe să spunem așa. Începând chiar din clasa a V-a probabil, am participat la multe concursuri școlare și olimpiade, ca să pot obține un rezultat bun în examene, pentru că eu cu bunicul meu tot așa ziceam (bunicul meu fiind profesor de matematică și pregătindu-mă cu el mai mult), că nu trebuie să obții rezultate bune la olimpiadă neapărat, dar noi ne pregătim mai mult pentru cele ce vor urma, adică pentru examenul de capacitate, pentru bacalaureat pe viitor.

Reporter: Unde plănuiești să mergi mai departe?

JCE: Eu nu am rămas în județul Mureș, m-am înscris la Cluj la Colegiul Național „Emil Racoviță” pe profil mate-info, intensiv informatică.

Părinții elevilor

Dragoș Manoilă, absolvent al Școlii Gimnaziale „Dacia” din Târgu-Mureș a muncit multe ore pe zi.

Reporter: În ce a constat pregătirea ta pentru acest examen?

DM: Nu pot să zic că a fost o pregătire foarte grea, a fost o pregătire care a durat mult, am tot lucrat, în ultimele două săptămâni ajungeam de la școală și începeam să rezolv teste și la română și la matematică, am lucrat pot să zic foarte motivat de profesori, pentru că am avut profesori în generală care ne-au motivat să lucrăm și ne-au apreciat la nivelul nostru de pregătire și notele lor au reprezentat un mijloc foarte bun de evaluare pentru noi.

Reporter: Cum te-ai simțit când ai văzut media 10?

DM: Am fost surprins, pentru că eu tind să mă subapreciez de obicei după examene.

Reporter: Unde plănuiești să mergi mai departe?

DM: Am ales să continui la Colegiul Național „Unirea” la secția de Științele Naturii intensiv engleză pentru că simt că este un profil echilibrat și că mă potrivesc cu el.

David Toșa

David Toșa, absolventul Colegiului Național „Unirea” este incredibil de pasionat de matematică.

Reporter: Ce eforturi a presupus acel 10 pe linie?

DT: În fiecare zi am lucrat, nu pot să spun că am lucrat excesiv, am lucrat cât să mă simt bine și singur și la școală foarte mult am fost ajutat de profesori și am încercat să creez un fel de echilibru între timpul liber și școală. Fiind pasionat de matematică, nu cred că lucrez un număr fix de ore, poate în unele zile simt că vreau să lucrez mai mult și în alte zile mai puțin, depinde. Am participat și la concursuri și la olimpiade încă din clasa a V-a, am fost în fiecare an la olimpiada de matematică.

Reporter: Unde plănuiești să mergi mai departe?

DT: Vreau să merg mai departe tot la Colegiului Național „Unirea”, la profilul matematică-informatică.

Jucan Codruța Elen și Pirlea Maier Maria Bianca

Carte se poate face oriunde

Pirlea Maier Maria Bianca, absolventa Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu-Mureș îi îndeamnă pe elevi să nu sară peste nicio lecție.

Reporter: Crezi că au fost ușoare subiectele sau ai muncit tu foarte mult?

PMB: Am muncit foarte mult în fiecare zi, nu pot să zic că foarte puțin. În ultimele câteva săptămâni făceam zilnic exerciții la română, la matematică. Nu pot spune că au fost foarte grele subiectele de examen, dar pentru că am învățat din clasa a V-a încontinuu subiectele, mi-a fost mult mai simplu spre sfârșit să iau o notă frumoasă.

Reporter: Ce le recomanzi celor care sunt acum în clasa a V-a?

PMB: Să învețe fiecare lecție pentru că vor avea nevoie de ea mai târziu. Și multă baftă.

Reporter: Cum te-ai simțit când ai văzut nota?

PMB: Chiar nu mă așteptam și a fost o surpriză foarte mare și m-am bucurat enorm.

Reporter: Unde plănuiești să mergi mai departe?

PMB: Am ales să merg mai departe la Colegiului Național „Unirea” la secția mate-info.

Bucur Ioana-Cristina

Cea mai mare fată din grup, cea care a și primit acel abonament la Untold, Bucur Ioana-Cristina de la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Sighișoara își împarte viața între literatură și matematică.

Reporter: Ce eforturi a presupus din partea ta această performanță?

BIC: Pot spune că munca asiduă, dar și facilă, în sensul în care să muncești cu spor, nu foarte mult, dar mai ales un plan de învățat, scheme, ajută foarte mult în tot acest proces de învățare și asimilare a informațiilor. Am participat la Olimpiada Națională de Lectură și la Olimpiada Națională de Română.

Reporter: Cum se împacă matematica cu româna în viața ta?

BIC: Pentru mine româna, literatura, reprezintă partea mea sufletească, iar matematica reprezintă partea mea științifică, reală și pot spune că astfel se împacă, pentru că româna e de suflet și matematica de viitor. De citit, pot citi oricând acasă.

Reporter: Ce ai simțit când ți-ai văzut media?

BIC: A fost o bucurie foarte mare. Nu mă așteptam neapărat, iar surpriza a fost mare și plăcută.

Reporter: Unde plănuiești să mergi mai departe?

BIC: Voi urma Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE-ului în București.

Reporter: De obicei cei cu note mari la BAC aleg să plece din țară, cum de te-ai decis să rămâi?

BIC: Consider că performanță se poate face și în țară, iar faptul că până la liceu și în generală inclusiv există copii buni și există performanță, atunci și mai departe acest lucru se poate aplica și în cazul facultății.

David Toșa și Dragoș Manoilă

Aurora Stănescu
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE