GALERIE FOTO: Istorie și cultură de Ziua Arheologului la Călugăreni Altele
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

GALERIE FOTO: Istorie și cultură de Ziua Arheologului la Călugăreni

În 11 august, în satul Călugăreni a avut loc a VI-a ediție a Zilei Arheologului, fostul Festival Roman, cu un buget mai mic, dar totuși interesantă și acaparatoare. Călugăreni este un mic sat secuiesc, aflat conform organizatorilor în situația inedită de a se fi dezvoltat pe linia fostei granițe fortificate a Imperiului Roman, numită Limes. Săpăturile arheologice din castrul roman aflat la marginea satului începute cu 5 ani în urmă au oferit un suflu nou vieții satului care a devenit locul de desfășurare a Festivalului Roman, organizat în fiecare vară cu scopul de a oferi o incursiune în viața cotidiană a Antichității.

În ciuda bugetului redus, organizatorii au făcut o treabă minunată. „Chiar ne-am dorit în acest an să nu se întrerupă șirul acestor evenimente și atunci muzeul din forțele proprii și în parteneriat cu teatrul Șură am pus accentele cumva diferit, pe meseria arheologului, pe ceretările arheologice legate de Călugăreni în detrimentul activităților legate de reenactment care sunt mai costisitoare și la care a trebuit să renunțăm.” a precizat Pánczél Szilamér, organizatorul principal al evenimentului Ziua Arheologiei.

De data aceasta nu au avut loc decât două demonstrații de exerciții militare, dar în restul timpului soldații s-au jucat cu copiii prezenți la eveniment, învățându-i metode de luptă și fair play în orice bătălie, ba chiar și pe adulți să tragă cu arcul.

Evenimentul s-a desfășurat în patru locuri distincte: Teatrul Șură, curtea Teatrului (arena și forum), Parcul Arheologic Roman și Biserica și curtea Mănăstirii Franciscane. De asemenea, în Casa de cultură și Școala generală au avut loc expoziții pe tot parcursul zilei.

Zeci de studenți în practică la Călugăreni

Castrul de la Călugăreni, având o suprafață de peste două hectare, a fost construit după modelul fortificațiilor din Imperiul Roman. Planul său era unul rectangular, pe linia axelor aflându-se porțile, fiind înconjurat pe exterior de mai multe șanțuri. Clădirea comandamentului, numită principia, se află la intersecția dintre cele două axe ale castrului. Castrul a jucat un rol strategic însemnat în apărarea părții superioare a Văii Nirajului, pe unde treceau principalele drumuri comerciale care conduceau în afara Imperiului Roman către zonele locuite de barbari. Aici, pe perimetrul castrului, toți vizitatorii au putut participa la o parte interactivă și una expozițională. Ca și parte interactivă, studenții Facultății de Arheologie din Budapesta au realizat un ghidaj la săpăturile arheologice și au prezentat etapele prin care trec odată cu fiecare excavare. Este un proces lung, care necesită completarea a mai multor fișe stabilite de Muzeul de la Londra și care cere ore îndelungate petrecute în soare descoperind cu migală bucăți de ziduri sau mici comori care mai târziu vor fi expuse în cadrul muzeului. Din păcate, având o lipsă de fonduri, ei sunt nevoiți să acopere înapoi toate săpăturile făcute, deoarece altfel iernile grele ar distruge toate aceste vestigii. Singura modalitate prin care ar putea într-adevăr să descopere întreaga suprafață ar fi să construiască un acoperământ deasupra clădirii comandamentului.

Expoziția TIME BOX s-a putut vedea în pavilioane special realizate de planTstudio SRL din Miercurea Ciuc care reprezintă o adaptare a lucrării arhitectului Gergely Sagi din Budapeste. În cadrul acestei expoziții, vizitatorii au putut vedea veșminte romane, proiectul castrului, copii după elemente din Antichitate, dar și exponate originale găsite pe teritoriul acestuia. Pavilioanele sunt destul de restrânse și au o formă futuristă.

În cadrul Teatrului Șură au fost prelegeri atât în limba română, cât și maghiară ținute pe tema așezărilor romane și descoperirilor de la Călugăreni de Bajusz Istvan, Rezi Botond, Nicoleta Man și Pánczél Szilamér.

Biblioteca mănăstirii transferată la Teleki

Mănăstirea Franciscană impresionează prin solemnitate, iar cei prezenți au putut vizita chiar și cripta aflată sub biserică unde se află îngropați mai marii lăcașului de cult. Tot aici a avut loc și o mică expoziție de carte. Biblioteca mănăstirii de la Călugăreni a ocupat un loc de seamă printre bibliotecile franciscane din Transilvania, urmând-o la nivel de importanță pe cea din Șumuleu Ciuc. Călugării din această instituție au îndeplinit funcții de misiune și didactice, de aceea pe lângă cărțile necesare serviciului liturgic zilnic, au mai achiziționat și alte tipărituri, demonstrând încă o dată rolul bisericii în educație în trecut. După desființarea ordinului monahal și naționalizarea averii lor (1949), marea majoritate a bibliotecii a fost transferată la Biblioteca Teleki-Bolyai pentru a fi supusă unei îngrijiri profesionale.

„Suntem prezenți într-un peisaj de vis, într-o altă lume. Ca în fiecare an, scopul acestui festival, de aceea ne și dorim să păstrăm această tradiție, este de a promova vestigiile arheologice care se găsesc aici și pe care noi le prezentăm în fiecare an și pe care le valorificăm. Invităm toți participanții să experimenteze o zi tipică din viața unui roman din vremurile respective.” a ținut să precizeze Nicoleta Man, șeful săpăturilor arheologice din Călugăreni.

Participanții, un public preponderent maghiar, au părut interesați de activități, au primit la intrare brățări cu nume romane, iar multitudinea de copii prezenți au avut ce face pe parcursul întregii zile. „Nu pot spune că am învățat foarte multe lucruri noi, însă a fost chiar frumos să urmăresc actorii îmbrăcați în soldați romani, iar studenții de la arheologie au explicat foarte fain ce fac ei aici zi de zi. Pe scurt, e o experiență mișto pe care o recomand tuturor.” ne-a spus Adi, aflat pentru prima oară la acest eveniment.

Ziua Arheologului de la Călugăreni este un festival special, care prezintă multe curiozități din Antichitate, într-un cadru autentic roman, cu veșminte clasice și care la prețuri mai mult decât rezonabile oferă și mâncare/răcoritoare pentru a putea trece cu brio de întreaga zi.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE