Home / Administratie / La Zilele Orașului Iernut, „Nunta de aur”, moment mereu emoționant

La Zilele Orașului Iernut, „Nunta de aur”, moment mereu emoționant

Distribuie

Unul dintre momentele emoționante care se desfășoară cu ocazia sărbătorilor unei localități este cu siguranță „Nunta de Aur”. Aici, deseori în prezența copiilor și chiar a nepoților, sunt prezentate cuplurile care și-au spus „DA” în fața ofițerului stării civile în urmă cu 50 de ani. Cu ocazia celei de-a XXII-a ediții a Zilelor Orașului Iernut au fost premiate de către edilul Ioan Nicoară un număr de 22 de cupluri, din orașul Iernut, sau din satele care sunt administrate de orașul mureșean. Momentul a fost prefațat inedit la această ediție. Un cuplu care se afla la început de drum avea nunta la restaurantul din imediata apropiere a scenei amenajată în centrul orașului. Acestora li s-a sugerat să rămână și să asculte sfaturile celor care, cu emoții aproape la fel de mari, au făcut acest pas în urmă cu 50 de ani. „Acesta este unul dintre cele mai plăcute momente din cadrul acesteor sărbători, cel puțin pentru mine. Este vorba despre oameni care pot fi exemple pentru mulți, oameni care și-au petrecut o viață împreună. Ei sunt cei care pot da sfaturi celor mai tineri și am avut tocmai în urmă cu câteva minute un cuplu care poate primi sfaturi de la oricare dintre cei care vor urca în următoarele minute pe scenă. O căsnicie, pe lângă dragoste înseamnă responsabilitate, copii pe care trebuie să-i crești, să-i înveți să zboare, apoi nepoți, lucruri pe care nu le poți realiza doar cu multă înțelegere și răbdare, dar acestea sunt numai două dintre secretele unei căsnicii durabile, ceea ce în zilele noastre întâlnim mai rar. Mai multe sfaturi vă pot oferi cei pe care îi sărbătorim astăzi”, au fost discursul primarului Ioan Nicoară.

În aplauzele publicului în care s-au aflat mulți dintre urmașii celor sărbătoriți au urcat majoritatea cuplurilor, cu excepția celor care din motive de sănătate nu au putut fi prezenți. Cele 22 de perechi au fost: Ioan și Aurelia Albu, Cornel și Maria Căpușan, Gheorghe și Nastasia Costea, Romanuț și Maria Costea, Mircea și Maria Fanea, Neculae și Lucreția Fățășan, Iosif și Maria Feșteu, Gheorghe și Ana Feșteu, Grigore și Despina Fișcă, Liviu și Ana Gorcea, Mihail și Maria Halai, Alexandru-Ștefan și Ileana Hamar, Nicolae și Maria-Doina Oltean, Anton și Elena Oprișor, Andronic și Elena Popa, Gheorghe și Maria Precup, Iosif și Anica Rițivoiu, Alexandru și Elisabeta Simon, Valeriu și Letiția Tegla, Toader și Lucreția Ursan, Teodor și Elena Văidean, Mihai și Maria Vuță.

Sfaturile înțelepte, de la oameni simpli

După ce au coborât de pe scenă, sărbătoriții au asistat la o parte din programul folcloric din program, după care au participat la masa festivă organizată în cinstea lor. Aici am avut ocazia să discutăm cu câteva dintre perechile care și-au celebrat sau urmează să-și aniverseze în cursul acetui an cei 50 de ani de căsnicie, cu bune și cu rele, așa cum se știe că decurge viața oricui. Întâmplător, am dat de oameni foarte simpli, dar foarte valoroși, tocmai prin simplitatea lor.

Prima pereche „abordată” a fost familia Halai, Mihail și Maria, din Lechința. Soțul a fost tractorist, soția casnică. Au un fiu și un nepot, prezenți și ei la această sărbătoare. „În viață treci prin multe, cu bune și rele, dar trebuie să alegi întotdeauna binele, să ai înțelegere în familie, altfel nu se poate. M-am ocupat doar cu trebuirile casnice, cu familia și gospodăria, dar tot ce am făcut în viață am făcut împreună, să iasă ceva bun, hotărârile le-am luat împreună. De alte activități n-am avut timp, familia a fost importantă, iar în agricultură este foarte mult de lucru”, a spus mult mai vorbăreața Maria.

O familie formată din oameni la fel de simpli este și familia Costea, Romanuț și Maria, din satul Deag. O familie cu cinci copii, trei băieți și două fete, tot atâția nepoți, o familie care va împlini 50 de ani de căsnicie în luna octombrie. Soțul, cioban, Maria alături de el, „ciobăniță”, cum ne spune chiar ea. „Fără vorbă, dacă nu e înțelegere nu ai viață împreună. Viața este așa, cum o știm, cu bune, cu rele. Dacă sunt mai multe cele bune, o duci înainte, așa a fost și a noastră, altfel nu eram împreună. Celor tineri le recomand multă înțelegere, pe lângă sănătate, să ducă mai departe ce am realizat noi”, este sfatul „ciobăniței” Maria Costea. „Trebuie multă înțelegere, să asculte unul de sfaturile celuilalt și să facă ce-i mai bine, dar împreună. Am avut și noi perioade grele, dar am fost mereu unul lângă celălalt și asta trebuie s-o facă și cei tineri”, completează Romanuț, care a mai dezvăluit și că este pentru prima dată când participă la zilele orașului, datorită faptului că a fost invitat pentru acest eveniment, dar și-a propus să fie prezent și la edițiile următoare.

Seară de folclor, încheiată „incendiar”

După momentele emționante oferite de cei care și-au celebrat cei 50 de ani de căsnicie, programul după amiezii a continuat cu o seară de folclor. Pe scenă au urcat interpreți și formații locale sau din împrejurimi, începând cu îndrăgitul Ovidiu Furnea, continuând cu ansamblurile Iernuțeana, Hajdina din Luduș și alți interpreți, culminând cu formația Direcția 5 și încheind cu focul de artificii.

Cu bune, cu mai puțin bune

Cele trei zile cu o vreme însorită au decurs într-o atmosferă plăcută în ciuda caniculei, fără evenimente neplăcute majore. Acest lucru s-a datorat în special eforturilor făcute de către membrii Consiliului Local și reprezentanții Primăriei, cu sprijinul Poliției Locale, a Jandarmeriei și a sponsorilor care au asigurat cele necesare, cu o notă mai puțin bună pentru echipa tehnică, unde s-au înregistrat câteva sincope la sonorizare, momente peste care s-a trecut totuși fără probleme.

Amintind de sponsorii Zilelor Orașului Iernut 2018, firme sau persoane fizice, aceștia au fost:

FUNDATIA FAER, PFA FERENCZI  IOAN, SC DACTYLIS  PROD SRL, SC MIRALINA SRL, SC ELITA SIMEX SRL, SC AP JUDIT SRL, PFA MOLNAR ZOLTAN, 18 GYM FITNESS  CLUB  IERNUT, SZASZ BLAJ, SC COMPANIA AQUASERV SRL, SC MARBO  SECOPROD SRL, SC BISS  DOG SRL, PFA DETESAN DANIEL, LUKOIL  ROMANIA SRL, SC AGRO  REFORM BICHIS SRL, SC ROXI  & ALEX INTERNATIONAL SRL, SC  COMSAT SRL, SC  PARACELSUS SRL, I.I. ROMAN KOLCSAR AKOS GYORGY, SC PRO ELECTRO CASA SRL, SC DOCSMART SRL, SC COMINSTAL SRL, SC CORAL IMPEX SRL, SC CONSTRUCT MAPCOM SRL, I.I. TEGLA ALIN, SC DRUM SERV  SRL, SC ADEMODERN SRL, SC DECORATEX SRL, SC AVE COM SRL, SC CITADIN PREST  SRL, SC STEKAS CONSERV SRL, NATEA MARCEL, SC INDECO SOFT SRL, SC CEREAL AND SRL, PFA SANTA LILIANA- SIMONA, SC CRYSTAL WATER DISTRIBUTION SRL, PFA MARGINEAN MARIANA, SC STOMADENT DANA SRL –D, SC  LAVIEXIM  SRL, SC LIDAROM SRL, COFETARIE –PATISERIE CHARLOTTE, SC 7 SILO AGRAR SRL, SC AGRO TEG SRL, FARMACIA ANASTASIA, SC MEDEEA  IMPEX  SRL, SC COMARO SRL, SC TEXEL INDUSTRY SRL, FORNETI  SC MIRELA RODI SRL, SC  ANACOM TRANS SRL, SC DAIANA ELA SRL, SC RAICA CONSTRUCT SRL, SC NUTRIFORT SRL, SC DAVID AGRO  INVEST SRL, SC VIADROMOS SRL, SC LASTRANS SRL

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Subprefectul Vasile-Liviu Oprea, candidat din partea PSD la Primăria Reghin

Distribuie Actualul subprefect al județului Mureș Vasile-Liviu Oprea este candidatul Partidului Social Democrat la Primăria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.