Chiherenii și urisenii, la un nou moment de bucurie Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 639 Vizualizări

Chiherenii și urisenii, la un nou moment de bucurie

Primăria și Consiliului Local al Comunei Chiheru de Jos, Asociația Culturală „Comoara Transilvaniei”, cu sprijinul familiilor  Vasile Oltean din Chiheru de Jos, Gheorghe-Sorin Bogdan din Chiheru de Sus, Iuliu Moldovan din Urisiu de Jos și Ioan Șerdean din Urisiu de Sus, au organizat în perioada 18-19 august o nouă ediție a evenimentului „Sărbătoarea chiherenilor și a urisenilor”

Deschiderea sărbătorii comunei a avut loc loc sâmbătă, 18 august printr-o paradă-concurs a perechilor de cai urmată de un program artistic pe terenul de sport dintre localitățile Chiheru de Jos și Chiheru de Sus. Manifestările au  continuat duminică, 19 august cu la Sfânta Liturghie, urmată de Parastastul de obște, momente care au precedat programul  cultural artistic oferite de organizatori chiherenilor și urisenilor.

Binecuvântarea creștină a sărbătorii a fost adusă de preoții Petru Uilean , Vasile Halațiu  și Vasile Ilieș.

„În primul rând dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, binecuvântată, așa cum credem că sunt și sufletele chiherenilor și urisenilor , pline de lumină și de căldură. Am început acest frumos eveniment la comunei Chiheru de Jos cu o rugăciune așa cum este și firesc pentru că și în zilele de bucurie și de petrecere nu trebuie să uităm de Dumnezeu deoarece  toate  le începem cu El”, a spus  părintele Vasile Ilieș.

„Ce lucru deosebit este să ne întâlnim, să socializăm”

În cuvântul de deschidere al sărbătorii, primarul comunei Chiheru de Jos,  Eremia Pop a punctat semnificația Centenarului Marii Uniri.

„Suntem într-un an important, de aceea vreau să atrag atenția că nu este o formalitate când lumea vorbește de Centenar. Se împlinesc în acest an o sută de ani de când s-a unit România cu Transilvania. Cei mai mulți specialiști spun că Transilvania a fost un cadou, ca o perlă pentru România. Ce s-a întâmplat cu această perlă primită de către România ? Ce-am făcut noi toți cu ea? E vreme de meditat la acest aspect.  Al doilea lucru care vreau să-l subliniez este acela  că,  generația bunicilor mei care au participat la Marea Unire au crezut în unire și au fost uniți în jurul ideii  de a se uni aceste țări care au fost separate. S-au unit cu gândul și cu trupul și în final au făcut o România care o avem astăzi ca și moștenire. Avem o avere mare, dar ce facem cu ea noi fiecare ?Atunci oamenii au fost foarte uniți, și atunci  mă întreb:  deznădejdea și lipsa de unitate , vrajba dintre noi, cine o seamănă și de ce nu avem grijă să o înlăturăm ? Nu vreau să țin un discurs patetic, dar sunt niște realități de care trebuie să ținem cont și să ne amintim că bunicii noștri au mers la Alba Iulia , așa cum au făcut-o foarte mulți chihereni și uriseni, de unde au venit încântați de ce s-a întâmplat. Ne-am bucurat de această unire mult timp, și acum de ce suntem dezbinați ? Eu nu vreau să fac morală nimănui, doar să ne trezim și să vedem cât de frumoasă este o zi de sărbătoare , când ne adunăm, când  ne unim urisenii și chiherenii. Ce lucru deosebit este să ne întâlnim, să socializăm .Vreau să urez tuturor sănătate, mulțumesc de asemenea familiilor care ne-au sprijinit, consilierilor , tuturor agenților economici care ne-au ajutat. Marea bucurie este că-i văd pe toți împreună. Cât timp suntem sănătoși și ne întâlnim la asemenea evenimente, să ne bucurăm de ele, că nu ne face nimeni bucurie în locul nostru”, a spus primarul Eremia Pop.

La rândul său, Vasile Oltean din Chiheru de Jos, reprezentant al familiilor organizatoare, a subliniat importanța implicării oamenilor din comunitate în organizarea manifestărilor care să-i unească pe oameni, ca semn de recunoștință față de locurile natale.

„Cele patru familii nominalizate și-au adus aportul pentru buna desfășurare a  acestei manifestări, a reușitei acesteia, manifestare care este sugestiv intitulată „Sărbătoarea chiherenilor și a urisenilor”. Sprijinul și onoarea pe care am avut-o se vrea o punte între trecut, aducându-ne aminte de bunicii și străbunicii noștri,  o punte a prezentului, pentru toți cei prezenți la această sărbătoare, și nu în ultimul rând   o punte spre viitor,  gândul că spiritul acestei comune va dăinui și în fiecare an ne vom reîntâlni cu drag la sărbătorile noastre strămoșești”, a precizat Vasile Oltean.

Diplome pentru cuplurile de aur

În cadrul sărbătorii chiherenilor și urisenilor au fost acordate Diplome de Fidelitate cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, Ioan și Atonia Ardelean (Chiheru de Jos), Petru și Maria Grama (Chiheru de Sus), Gavril și Fira Hărșan (Chiheru de Jos), Vasile și Lucreția Suciu (Chiheru de Sus).

Mâncăruri alese , cai și călăreți destoinici

De asemenea, au fost premiați câștigătorii concursului gastronomic la cele patru secțiuni: „Mâncăruri gătite”- Mirela Cernea (Locul 1), Maria Maloș (Locul 2), „Produse de la stână” – Ioan Cernea (Locul 1), „Deserturi”: – Mirela Cernea ( Locul 1),  Alina Pop, Magdalena Bogdan, Emilia Cosma (Locul 2), „Din cămara toamnei” – Viorica Matei ( Locul 1).

Au mai fost acordate diplome pentru ”Cel mai frumos cal” (călăreți) – Mihai Sima, Andrei Moldovan, Liviu Bucin (Locul 1), Ioniță Bucin, Vasile Suciu , Andrei Pop ( Locul 2), Gheorghe Cernea, Vasile Șerdean (Locul 3 ), Tiberiu Lingurar , Gheorghe Cioloca  (Premiul Special), respectiv „Cea mai frumoasă pereche de cai” ( căruțe ) – Ioan Șerdean, Gheorghe Cioloca , Constantin Pop (Locul 1), Florin Tătar,  Ioan Suciu (Locul 2).

Program artistic bogat

Programul folcloric a fost deschis de Ansamblul „Doina Mureșului” din Reghin, urmat  Orchestra din cadrul Ansamblului „Roata Stelelor” de pe Valea Beicii coordonată de Maestrul Puiu Râmba.

Au mai urcat pe scenă Ansamblul „Mugurelul”  din Reghin, Ansamblul folcloric „Moștenitorii” din Chiheru de Jos, Grupul Vocal Folcloric „Zestrea Ardealului” și soliștii Ionela Moruțan, Livia Sorlea, Iulia Maier, Raluca Bogătean, Mihai Trif, Anca Branea, Ovidiu Furnea, Ina Todoran, Costi Dumitru, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Mihaela Botoș Lateș, Maria Neag și Dorin Pintea. Prezentatori evenimentului au fost Iulia Maier și Iosif Ciunterei. Seara s-a încheiat cu tradiționalul foc de artificii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE