Home / Cultură / Omagiu adus lutierului Roman Boianciuc printr-un festival muzical internațional la Reghin

Omagiu adus lutierului Roman Boianciuc printr-un festival muzical internațional la Reghin

Distribuie

Organizatorul Festivalului Internaţional de Operă „Virginia Zeani” pregătește pentru anul 2019 o nouă bucurie iubitorilor muzicii din Reghin, un festival care va purta numele celui mai renumit lutier reghinean, Roman Boianciuc, de care se leagă dezvoltarea industriei instrumentelor muzicale la Reghin. Potrivit lui Marian Jurgiu, organizatorul festivalului, prima ediția  va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie 2019 și va cuprinde patru secțiuni de concurs și  vioară, violă, violoncel și  contrabas.

Roman Boianciuc (Foto: www.ciurbaviolins.com)

„Prima ediție a Festivalului Internațional „Roman Boianciuc” se va desfășura în Reghin, supranumit și ”Orașul viorilor”. Am ales ca acest festival să poarte numele Roman Boianciuc din cauza notorietății acestui celebru lutier care a înființat fabrica de instrumente muzicale din Reghin în anul 1951. Din păcate , numele acestui prim și mare lutier nu este cunoscut iar noi dorim să reparăm această nedreptate dând festivalului numele lui, prin aceasta onorându-l așa cum considerăm că se cuvine. Consideram de asemenea că Reghinul,  un adevărat   „Cremona”, este cel mai potrivit loc în România pentru un asemenea festival. Festivalul își propune astfel să pună împreună Reghinul și numele marelui lutier Roman Boianciuc la loc de cinste, iar prin aceasta, Reghinul să aibă o expunere internațională ca oraș al viorilor. Festivalul va avea  încă de la prima ediție un concurs de vioară, de violă, de violoncel si de contrabas, patru secțiuni separate. De asemenea, ne dorim ca în cadrul festivalului să avem și concerte aferente fiecăruia din cele patru instrumente”, a declarat pentru Zi de Zi, Marian Jurgiu, organizatorul festivalului.

Reghinenii au astfel ocazia să beneficieze de un nou eveniment muzical de excepție, pe lângă deja binecunoscuta seară de operă din  Festivalul „Virginia Zeani”, în cadrul unui eveniment menit să-l cinstească cum se cuvine pe marele lutier al Reghinului, Roman Boianciuc.

„Ne bucură faptul ca în urma unei discuții principiale deja avută, doamna primar Maria Precup s-a arătat foarte interesată de proiect, urmând ca în perioada următoare să stabilim modalitatea practică de colaborare viitoare. Ne dorim ca acest festival să fie un lustru pentru Reghin și locuitorii acestuia”, a menționat Marian Jurgiu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.