Home / Cultură / „Symphonic Jazz in Transylvania”: Elena Mîndru și Orchestra Română de Tineret vor concerta la Sighișoara
Elena Mîndru (Foto: Andrei Budescu)

„Symphonic Jazz in Transylvania”: Elena Mîndru și Orchestra Română de Tineret vor concerta la Sighișoara

Distribuie

Elena Mîndru și Orchestra Română de Tineret celebrează Centenarul României cu un turneu inedit de jazz simfonic în perioada 6-9 septembrie 2018.

Solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, revine în România cu cel mai important turneu al carierei sale. Alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cosette Justo Valdés din Cuba și soliștii Tuomas J. Turunen – pian (Finlanda), Michael Acker – contrabas (România), Borislav Petrov – tobe (Bulgaria) și Dan Variu – fluier tradițional (România), Elena va concerta în patru orașe din Transilvania unde nu există orchestre simfonice: Sighișoara, Zalău, Negrești-Oaș și Toplița, se anunță în cadrul unui comunicat emis de către organizatori.

„Symphonic meets Jazz” reprezintă un concept unic organizat în Romania și urmărește susținerea tinerilor compozitori și a noilor lucrări simfonice scrise de aceștia, dialogul între genurile muzicale și mobilitatea muzicienilor participanți. Acest model nou de concert și gen muzical în România invită publicul larg, în special pe cel tânăr, să facă cunoștință cu muzica simfonică și muzica jazz, cu muzica live, cu cultura și valorile muzicale naționale și internaționale.

Prin intermediul turneului „Symphonic Jazz in Transylvania” din toamna acestui an, organizatorii urmăresc realizarea unui eveniment de calitate superioară, în orașe care nu dispun la ora actuală de filarmonică proprie și în care accesul la acest tip de eveniment este redus. Publicul din aceste orașe și din împrejurimi va putea face cunoștință cu un concert unic și extraordinar, în care muzica jazz este îmbinată cu muzica clasică și cu influențe folclorice românești. Prezența unor muzicieni internaționali din Finlanda și Bulgaria în cadrul combo-ului de jazz, precum și a dirijoarei de proveniență cubaneză, dă acestui turneu o notă de originalitate și creează un mediu adecvat schimbului intercultural.

Orchestra Română de Tineret, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume, a fost creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu și reunește cei mai buni tineri muzicieni din România. Orchestra Română de Tineret a fost aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu”, și pe scene internaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day” de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Elena Mîndru reprezintă cu onoare pe scene internaționale generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent trei albume lansate („Romanian Christmas Stories” în 2012, „Evening in Romania” în 2014, „Quartphonic” în 2016).

Concertul din Sighișoara va avea loc joi, 6 septembrie, ora 19:00, la Sala de Spectacole Mihai Eminescu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Concertele din cadrul turneului Symphonic Jazz in Transylvania sunt organizate de către Asociația Culturală „Elena Mîndru”. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Concertul din Sighișoara este realizat cu sprijinul Municipiului Sighișoara și al Consiliului Local Sighișoara.

(A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

”Du-te dor cu Mureșul”, festival concurs național la Palatul Culturii

Distribuie În ziua de 23 septembrie, la Târgu Mureș, se va desfășura o nouă ediție …