Share

Home / Cultură / ,,Lada de zestre”, sărbătoarea Muzeului Ciobotă-Petruț din Lunca Bradului

,,Lada de zestre”, sărbătoarea Muzeului Ciobotă-Petruț din Lunca Bradului

Ziua de duminică , 19 august 2018,  a fost una  de mare sărbătoare la Muzeul Ciobotă-Petruț din Lunca Bradului, unde a fost organizat evenimentul ,,Lada de zestre”, ajuns în acest an la ediția a II-a. Momentul a reunit mulți artişti şi ansambluri cunoscute care şi-au îndeplinit misiunea de a promova tradițiile populare româneşti.

Alocuțiunile au fost susținute de către oameni de seamă ai culturii mureșene , prof.dr Florin Bengean de la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin , Ilarie Gheorghe Opriș, publicist,  președintele Asociației Culturale „Sfântul Gheorghe”, prof. Călin Bogătean, reprezentant al  Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică ,  Ioana Tcaciuc, reprezentantul Consiliul Județean Mureș și primarul comunei, Petru Vultur  care au apreciat inițiativa familiei Petruț. În cadrul evenimentului a fost prezentată cartea doamnei profesor Daniela Clinceag ,,Războiul pentru reîntregirea națională 1916 -1918”  care a nuanțat sărbătoarea Marelui Centenar.

Obiceiurile şi tradițiile transmise din moşi-strămoşi au ieşit cu ocazia acestui eveniment din lada de zestre a Muzeului ,,Ciobotă-Petruț” din Lunca Bradului.

Programul artistic a fost susținut de soliştii  Adrian Cioată Arghir şi Ana Maria, Mircea şi Alexandru Simionca, Georgiana Moldovan, Roxana Truța, Georgiana Pușcaș,  Costi Dumitru, Alexia Aştelian, Mălina Cioloca, Alex și Marcia Naghi , Andreea Petruț – gazda evenimentului. Grupurile „Glasul Călimanilor”, „Fluierașii ș iBăcițele din Dumbrava”  au adus un plus de valoare evenimentului prin prezența cântecului patriotic . Nu au lipsit nici atelierele de creație în care s-au confecționat podoabe din mărgele, meșter fiind Kulksár Maria, meșterul popular Petruț Chirteș  care ne-a încântat cu frumoasele sculpturi în lemn, Doina Chalișer, doamna cu croșeta,  dar și frumoasa expoziție de pictură a artiștilor mureșeni Balazs Krisztina, Barabas Jozsef, Corina Hejas, Kelner Csaba, Iuliana Marin, Maria Mera, Orban Ferenc, Ioan Oroian, Rita Oroian, Klara Pădurean, Gheorghe Pădurean, Rusalina Petruț, Andreea Petruț, Adina Petruț, Mihaela Cozma  și Bukszar Elisa.

Gazdele acestui eveniment au fost Asociația Culturală ,,La Poale de Călimani “, Muzeul Ciobotă -Petruț și familia Petruț,  Gavril, Rusalina şi Andreea .

Evenimentul a fost susținut cu sprijinul Consiliului Județean Mureş, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, Asociația Patria Fest Constanța,  precum și a inimoșilor sponsori și parteneri media   cărora le adresă mulțumiri pentru eforturile făcute. De asemenea,  se acordă mulțumiri și voluntarilor care au oferit o mână de ajutor în realizarea acestui eveniment .

Ziua de duminică a fost una plină de surprize, gustată de publicul prezent.

Andreea Gabriela Petruț

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Liberalii din Mureş, start la strângeri de semnături pentru Klaus Iohannis

Preşedintele PNL Mureş, senatorul Cristian Chirteş, a anunţat vineri, 16 august, că liberalii mureşeni şi-au …

Share
Share