A început Festivalul Intercultural ProEtnica 2018, „un dar adus de mulți oameni“ Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 308 Vizualizări

A început Festivalul Intercultural ProEtnica 2018, „un dar adus de mulți oameni“

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighișoara a debutat joi, în cadrul unui moment inaugural la care au participat oficialități notabile, dar și un public numeros, la scena din Piața Cetății.

La această ediție specială, cu durata de cinci zile, vor evolua nu mai puțin de 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România cărora li se alătură, în premieră, minoritatea națională a sorabilor din Germania.

La deschiderea festivalului au luat cuvântul Volker Reiter (director al Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara, inițiator și organizator al Festivalului Interetnic ProEtnica), Irina Cajal (subsecretar de stat în Ministerul Culturii), Ovidiu Mălăncrăvean (primarul Municipiului Sighișoara), Tamar Samash (Excelența Sa, Ambasadoarea Statului Israel în România), Měto Nowak (Reprezentantul Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart şi al Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania) și Carol König (reprezentant al Ministerului Culturii).

Un eveniment cultural de referință

Ovidiu Mălăncrăvean a adresat publicului o urare scurtă și la obiect: „Vă doresc cinci zile minunate la Sighișoara. Veți fi încântați de ceea ce veți vedea.“

Irina Cajal a citit în continuare mesajul Ministrului Culturii, George Ivașcu și a făcut și câteva precizări: „Trebuie să menționez că instituția pe care o reprezint, Ministerul Culturii, a fost întotdeauna alături de organizatorii acestui evenoment, sprijinind proiectul atât metodologic, cât și financiar. Festivalul ProEtnica a devenit o tradiție valoroasă în peisajul cultural românesc, reprezentând în prezent cea mai importantă manifestare culturală a tuturor minorităților naționale din țara noastră, o adevărată sărbătoare a promovării dialogului intercultural, a diversității în cultură, artă și viață spirituală. Proiectul asigură o cunoaștere reciprocă, o punere în valoare și o păstrare a marilor valori culturale a tuturor celor care trăiesc pe teritoriul României. (…) Harta Centenarului Marii Uniri ne dă prilejul să vorbim mai mult despre aportul minorităților naționale din România la dezvoltarea României, la bogăția patrimoniului cultural al acestei țări, unde istoria ne-a așezat pentru a conviețui în pace, înțelegere, și unde avem șansa, dar și datoria de a ne cunoaște și de a ne respecta tradițiile și obiceiurile. Aici, la Sighișoara, în fiecare an trăim câteva zile într-o Românie a diversității culturale unde fiecare comunitate aduce tot ce a realizat mai bun și mai frumos.“

„Elemente esențiale pentru o Europă integrată“

Tamar Samash a fost primul ambasador care a onorat cu prezența o ediție a Festivalulului Intercultural ProEtnica. „Vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-o oferiți pentru a descoperi acest minunat festival din România. Am șansa de a vă arăta un pic din cultura israeliană. Facem parte din marea comunitate evreiască, iar aceasta a constituit o comunitare mare și foarte importantă în România și suntem foarte bucuroși să vă prezentăm acest lucru la festival. Este o oportunitate pentru o cooperare de durată“, a declarat Ambasadoarea Statului Israel în România.

Měto Nowak a menționat că și în Germania prezența minorităților etnice este o componentă importantă a societății, care aduce numeroase beneficii. „Diversitatea etnică și culturală reprezintă elemente esențiale pentru o Europă din ce în ce mai integrată. Ne bucurăm că avem ocazia în acest cadru să extindem cooperarea și în acest domeniu și să inițiem noi contacte. Festivalul ProEtnica reprezintă cadrul ideal în care împreună putem cânta, dansa, ne putem simți bine și în același context ne oferă oportunitatea cunoașterii reciproce. Ne bucurăm că în acest an, petru întâia oară, va lua parte la festival și o trupă a sorabilor din Germania. Urez tuturor experiențe noi și frumoase, în spiritul diversității culturale europene comune, al schimbului și al cooperării“, a fost gândul reprezentantului Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

Întâlniri fără prejudecăți

Nu în ultimul rând, Volker Reiter a semnalat importanța și relevanța unui festival în care minoritățile naționale sunt reprezentate în acord cu principiul unității în diversitate. „Am avut timp 16 ani să mă gândesc de ce organizez acest festival. Participanţii festivalului, cele 20 de organizaţii ale minorităţilor naţionale, vin din toate colţurile ţării. Acest festival este un dar adus de mulţi oameni – peste 600 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România şi, pentru prima oară, cu un ansamblu al sorabilor din Germania. Aceşti oameni au venit în Sighișoara să vă prezinte ceea ce au ei mai bun, și speranța mea este că putem să îi primim cu interes şi cu suflet deschis, lăsând la o parte prejudecățile. Mai mult decât atât, am speranţa că vă veţi cunoaşte mai bine, veţi interacţiona aici, pe scenă şi în faţa scenei. Doresc să simţiţi bogăţia şi valoarea diversităţii etno-culturale. E mai bine să colaborăm, să interacţionăm cu oameni de alte etnii decât doar să ne mândrim cu etnia de care aparţinem. Aşadar subsemnez motto-ului Centenarului Marii Uniri: «Sărbătorim împreună!»”, a transmis Volker Reiter celor prezenți.

Următoarele zile vor oferi publicului şi alte momente de dans şi muzică tradiţionale, susţinute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, o secţiune ştiinţifică, seri de film și expoziţii comune de artă, care reunesc lucrări ale artiştilor contemporani din rândul minorităţilor naţionale. Standurile meşteşugăreşti şi de prezentare aparţinând minorităţilor naţionale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10,00 – 18,00.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE