GALERIE: Festivalul Interetnic ProEtnica Sighișoara 2018, în imagini Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 355 Vizualizări

GALERIE: Festivalul Interetnic ProEtnica Sighișoara 2018, în imagini

Festivalul Interetnic Proetnica Sighișoara, ajuns la cea de-a 16-a ediție, a avut loc în acest an în perioada 22-26 august, aducând publicului o zi în plus față de anii precedenți.

Vizitatorii au putut intra în contact cu ceea ce comunitățile minoritare din România au mai autentic și mai valoros în materie de tradiții și cultură, și au putut asista la un program variat și bogat, al cărui epicentru a fost scena amplasată în Piața Cetății. Timp de 5 zile, etnici albanezi, germani, polonezi, armeni, greci, romi, bulgari, italieni, ruși lipoveni, slovaci, tătari, cehi, macedoneni, turci, croați, maghiari, evrei, ucraineni, ruteni, sârbi și români s-au desfășurat în forță, însumând 600 de invitați.

Cei interesați de colocvii și dezbateri au putut alege subiecte precum „Promovarea păcii în Europa prin protecția minorităților naționale“, „Panorama minorităților naționale din Europa și a mijloacelor de protecție a acestora prin instrumente supra-naționale“, susținută de Radu Carp și Měto Nowak, „Contribuția minorităților naționale la dezvoltarea României“, moderat de Dr. Aurel Vainer, „Contribuția scriitorilor romi la cultura națională“, susținută de Corina Păun de la Centrul Național de Cultură al Romilor sau „Patrimoniul cultural al minorităților naționale în Transilvania“ susținută de Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, printre altele.

Pasionații de artă plastică au putut vizita Expoziția comună de Artă a artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale, iar cei interesați de produse artizanale autentice au putut vizita standurile meșteșugărești puse la dispoziție de Uniunea Polonezilor din România (Sculptură în lemn), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (articole lucrate în foi de porumb) sau de Uniunea Ucrainenilor din România (încondeierea ouălor).

De asemenea, au existat și standuri de prezentare ale organizațiilor participante, precum Asociația Liga Albanezilor din România, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul mozaic, Uniunea Armenilor din România și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România.

Cel mai frecventat program din cadrul festivalului a fost cel artistic și interactiv pe scena din Piața Cetății, unde au evoluat numeroase numere de muzică și dans prezentate de Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Minoritatea Sorabilor din Transilvania, concert, Asociația Macedonenilor din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Croaților din România, și Uniunea Sârbilor din România, dar și concerte speciale susținute de trupa Eztan, Bucharest Klezmer Band și Maia Morgenstern, Fanfara din Cozmești și Farfarello alături de Ovidiu Lipan Țăndărică.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!