FOTO: „Între credinţă şi unire”, la Palatul Administrativ Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 357 Vizualizări

FOTO: „Între credinţă şi unire”, la Palatul Administrativ

Holul mare al Palatului Administrativ din Târgu-Mureş găzduieşte, în perioada 23 august – 28 septembrie, expoziţia „Între credinţă şi unire”, care întruneşte, sub egida Asociaţiei Culturale „Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureş, icoane pe sticlă semnate de Klara Pădurean şi ii tradiţionale româneşti realizate de meşterul popular Dorina Frenţ.

Românie unită în Anul Centenarului

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 23 august, în prezenţa mai multor oameni de cultură precum şi a gazdelor, Alexandru Cîmpeanu şi Ovidiu Dancu, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Mureş, şi Ligia Marian, consilier în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş.

„Atât icoanele, cât şi iile au importanţa lor, dacă ne referim la Marea Unire şi având în vedere faptul că ne aflăm în Anul Centenarului cred că este foarte important, atât pentru noi, cei care suntem mai mult sau mai puţin trecuţi prin viaţă, mă raportez aici la vârsta pe care fiecare dintre noi o avem, dar în special la generaţia tânără care trebuie să ştie ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani. Prin sacrificiile înaintaşilor noştri, astăzi trăim într-o Românie unită, ceea ce ar trebui să ne facă să înţelegem că dacă avem acest beneficiu să ştim să îl fructificăm, să ştim să ne comportăm în aşa fel încât să nu se mai ajungă în situaţii conflictuale”, a afirmat Alexandru Cîmpeanu, care a avut şi rolul de moderator al evenimentului.

Apel la unitate şi credinţă

Lucrările din cadrul expoziţiei au fost sfinţite de un sobor de preoţi din rândurile cărora a făcut parte şi părintele Eugen Bărăian, susţinător recunoscut al fenomenului cultural din localitatea Sângeorgiu de Mureş, care a vorbit despre expoziţia itinerantă de icoane pe sticlă, realizate în mod special cu ocazia Anului Centenarului, respectiv având forma hărţii României.

„De multă vreme am aşteptat această expoziţie, de multă vreme se lucrează la acest proiect, „Unire şi Credinţă” sau „Credinţă şi Unire” şi acest lucru l-am simţit pe deplin când am participat la expoziţia de la Rîşcani, din Republica Moldova, acolo unde au fost pentru prima dată admirate aceste lucrări deosebite şi să ne amintim cu toţii de Marea Unire petrecută la 1 decembrie 1918. Prin aceste cruci ne aducem aminte de evenimentele petrecute în istorie, ne aducem aminte că într-adevăr se poate, acolo unde este unitate, unde este credinţă Dumnezeu pune binecuvântarea Sa şi se pot realiza foarte multe lucruri frumoase”, a menţionat părintele Eugen Bărăian.

Omagiu adus Marii Uniri

Reputat om de cultură al judeţului Mureş, Ilarie Gh. Opriş, unul din coordonatorii Şcolii de Pictură de la Sângeorgiu de Mureş, a punctat, la rândul său, importanţa expoziţiei „Între credinţă şi unire”.

„Expoziţia onorează prin străduinţa noastră marea sărbătoare de la 1 decembrie 1918, cea mai importantă zi din istoria României, după cum spunea istoricul şi academicianul Nicolae Iorga. Nu puteam ca noi, artiştii plastici din judeţul Mureş, să nu ne aliniem la această mare sărbătoare. Acest proiect iniţiat de Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Mureş ne-a creat posibilitatea ca astăzi să fim aici”, a spus Ilarie Gh. Opriş.

Susţinere din partea ALZIAR

La vernisaj a participat şi Carmen Ştefănescu, secretar general al Asociaţiei Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România (ALZIAR).

„Asociaţia noastră, anul trecut a promovat-o pe doamna Klara Pădurean ca fiind pictorul anului. Klara a fost pictorul anului 2017, iar eu sunt impresionată de lucrările doamnei Klara, ştiu ce fel de efect au avut expoziţiile domniei sale”, a arătat Carmen Ştefănescu.

Un proiect de suflet

Cuvântul de final a aparţinut celor două artiste, Dorina Frenţ şi Klara Pădurean, care au transmis mulţumiri tuturor persoanelor şi instituţiilor care au susţinut organizarea expoziţiei „Între credinţă şi unire”, în special conducerii Consiliului Judeţean Mureş.

„Aş dori, dacă s-ar putea, ca fiecare român să aibă acasă măcar o ie, dacă nu mai multe, pentru că avem cu ce să ne mândri şi orice ţinută ai avea nu se compară cu frumuseţea iei româneşti”, a mărturisit Dorina Frenţ.

„Este un proiect de suflet, am pus suflet în realizarea fiecărei lucrare din expoziţie”, a afirmat Klara Pădurean.

Expoziţia de icoane pe sticlă a fost prezentată, recent, în localitatea Rîşcani din Republica Moldova şi va deveni itinerantă, în mai multe oraşe importante din România.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE