Home / Cultură / Gáspárik Attila, directorul executiv al Teatrului Național Târgu Mureș: „Cea mai mare bucurie e că am putut dubla, tripla publicul din Târgu Mureș“
Gáspárik Attila, la conferința de presă (Foto: Andrei Vornicu)

Gáspárik Attila, directorul executiv al Teatrului Național Târgu Mureș: „Cea mai mare bucurie e că am putut dubla, tripla publicul din Târgu Mureș“

Distribuie

Cea de-a 57-a stagiune a Teatrului Național Târgu Mureș va debuta sâmbătă, 8 septembrie, cu evenimentul intitulat „100% Reloaded“ și cu premiera spectacolului „Offline“, având în distribuție Trupa Guga Junior, coordonată de Laurențiu Blaga.

Premergător deschiderii stagiunii 2018-2019, conducerea Teatrului Național Târgu Mureș a organizat o conferință de presă în cadrul căreia Gáspárik Attila, directorul executiv al instituției, a vorbit despre misiunea acesteia și provocările pe care le întâmpină.

„Noi considerăm că suntem un teatru național și un teatru național permanent trebuie să-și găsească menirea. Poate că e un cuvânt patetic, dar eu cred și simt că ceea ce a fost un teatru național atunci când a fost format ca instituție, acum 100 de ani, astăzi înseamnă cu totul altceva și întotdeauna trebuie să regândim rolul nostru în societate. Discutând foarte mult cu colegii despre această temă, noi credem că un teatru național și o instituție culturală de talia noastră trebuie să fie permanent alături de oameni și să-i ajute, să pună întrebări și să încerce să dea răspunsuri la provocările actuale ale societății“, a declarat Gáspárik Attila.

Prezența instituției teatrale într-un peisaj divers și competitiv reprezintă o provocare perpetuă. „Azi, teatrul și-a pierdut funcția-monopol pe care a avut-o cândva. Și acest oraș, dar și cele din jurul nostru au foarte multe evenimente culturale, concerte, mai ales gratuite. Pentru noi e un segment foarte delicat și foarte complicat. Trebuie să găsim texte noi, interpretări noi și căi noi de exprimare, fiindcă eu cred că ăsta e rolul teatrului național“, a fost de părere directorul executiv al instituției.

Rolul educativ al teatrului în formarea tinerilor

„Teatrul nostru aparține acestei comunități, iar pe planul doi suntem a județului și a regiunii în care trăim. Totodată ne considerăm în România și în Europa. Eu sper că în acești 8 ani nu prea ne-am schimbat și vom merge mai departe pe identitate locală, regională și națională, și din aceste trei identități ne facem identitatea europeană. Din fericire, în ultima perioadă, nu există eveniment teatral important unde să nu fim invitați. Dar cea mai mare bucurie e că am putut dubla, tripla publicul din Târgu Mureș“, consideră Gáspárik Attila. Totodată, misiunea unui teatru național conține și o componentă educativă și formatoare.
„Noi avem peste 100 de voluntari. Nu facem altceva decât educație acestor copii. Noi vrem să educăm copiii să devină adulți care cunosc teatrul și indiferent unde vor ajunge când vor deveni adulți, să rămână consumatori de teatru. Azi, teatrul contemporan necesită un fel de pregătire. Formele sale de exprimare sunt mult mai complicate decât acum 20-30-50 de ani“, a concluzionat Gáspárik Attila.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dublu eveniment cultural organizat de Rodica Olteanu

Distribuie Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, aflat în subordinea Consiliului Județean …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.