Suntem pregătiţi pentru un nou an şcolar? Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 194 Vizualizări

Suntem pregătiţi pentru un nou an şcolar?

Pompierii mureșeni apreciază că unitățile școlare din județ nu prezintă pericol de incendiu, iar procesul de învățământ se poate desfășura și în clădirile încă neautorizate.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Horea” al judeţului Mureș, Cristian Virag, a declarat că la data de 1 august erau 993 de structuri școlare constituite în 184 de unități de învățământ cu personalitate juridică.

”Dintre acestea, 877 nu fac obiectul autorizării, 86 sunt autorizate, iar 30 sunt neautorizate ISU, printre ele școlile gimnaziale din Zagăr și  Viișoara”, a precizat Virag.

62 de unităţi, cu program de conformare

Pe de altă parte, cu aproape două săptămâni înainte de începerea anului școlar, trei unități de învățământ sunt neautorizate sanitar, iar 62 sunt cu program de conformare. Nici una nu este din Târgu-Mureș, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș, Stelian Caraghiaur.

”Avem un total de 632 de unități de învățământ autorizate, dintre acestea 62 sunt cu program de conformare. Cele mai multe ori nu au grup sanitar și urmează să facă, ori nu sunt racordate la o rețea de apă potabilă. Trei unități de învățământ nu sunt autorizate, motivele fiind acelea că sunt clădiri retrocedate, respectiv școala primară Rora și Grădinița cu program normal Hetiur, ambele din zona Sighișoara și școala gimnazială Viișoara”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Mureș.

Sute de școli autorizate cu plan de conformare

Inspectorul general școlar, Ioan Macarie, a confirmat, la ședința Colegiului Prefectural din 30 august, existența celor 30 de școli neautorizate ISU, însă a subliniat că acestea mereu au funcționat. Macarie a adăugat că doar înăsprirea legislației după incidentul Colectiv a determinat pompierii să acorde mai greu aceste autorizații de securitate la incendiu.

”Avem 90 de unități școlare cu autorizație de securitate la incendiu, sunt 503 unități care nu necesită avizare-autorizare și 30 sunt fără autorizații. Dintotdeauna în aceste unități școlare s-a desfășurat procesul de învățământ, după evenimentele de la Colectiv legislația a devenit mai drastică, dar ele nu au reprezentat un risc major pentru siguranța copiilor. Avem, de exemplu, mansardarea de la Colegiul ”Papiu”, extinderile de la Grădinița nr 15 Târgu-Mureș și de la Liceul Miercurea Nirajului, iar la Liceul de Artă Târgu-Mureș construcția mai solicită anumite avize”, a arătat Macarie.

Lucrările de renovare a școlilor nu s-au încheiat, dar nu vor fi probleme, dă asigurări inspectorul școlar general al județului Mureș. ”Din toate unitățile școlare existente în județ, anul școlar 2018-2019 va începe cu doar două unități neautorizate sanitar, respectiv Grădința cu program normal Hetiur și Gimnaziul Viișoara. 593 de unități școlare sunt autorizate cu plan de conformare, prin expertiza Direcției de Sănătate care consider că și aceste unități școlare, cu plan de conformare, prin asumarea unor anumite măsuri, primăriile au dat avizul în acest sens”, susține șeful ISJ Mureș.

Macarie exemplifică problemele cele mai stringente semnalate de școlile mureșene, care necesită investiții din partea primăriilor și care intră de ani de zile în aceeași categorie a școlilor autorizate cu plan de conformare. Este vorba de lipsa apei potabile, a toaletelor, probleme cu igrasia, necesitatea schimbări lambriurilor, rețea defectă de încălzire, dizlocări de pereți exteriori, conducte ruginite, lipsă sisteme de supraveghere, acoperișuri deteriorate sau  teracote vechi de peste 90 de ani.

Potrivit statisticilor ISJ Mureș, anul școlar 2018-2019 începe pe 10 septembrie în 623 unități școlare cu peste 880 de clădiri, fiind înscriși peste 86.000 de elevi și copii, cu peste 5.600 copii mai mulți decât anul trecut.

V. OANCEA

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE