Donație de 8.000 euro pentru urmașii celor 9 muncitori decedați în Ungaria Politic
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 445 Vizualizări

Donație de 8.000 euro pentru urmașii celor 9 muncitori decedați în Ungaria

În 31 august, în Palatul Administrativ Târgu-Mureș, reprezentanții Ambasadei Republicii Slovenia din România și reprezentanții Asociației Crescătorilor de Hamei din Republica Slovenia s-au întânit cu familiile celor 9 muncitori români care și-au pierdut viața în accidentul rutier din Ungaria din luna mai. Într-un gest de solidaritate, Asociația Crescătorilor de Hamei din Slovenia a adunat fonduri pentru copiii care și-au pierdut un părinte sau au rămas orfani în urma tragicului eveniment, fonduri ce au fost distribuite prin intermediul Crucii Roșii din România.

Au fost strânși un total de 8.000 euro de care s-au cumpărat rechizite, haine, încălțăminte, lenjerie de pat, mâncare și multe altele pentru copiii familiilor îndoliate care altfel nu și le-ar fi putut permite la începutul anului școlar. Pe lângă cadourile personalizate, fiecare copil a primit un televizor, cadou care va rămâne amintire mulți ani de acum încolo. Nu toată donația a fost cheltuită, rămânând încă aproximativ 10.000 lei de care se vor cumpăra curând haine și încălțăminte de iarnă.

Un ajutor bine-venit pentru familiile afectate

„E greu să îi ții pe copii acum, dar așa s-a întâmplat, e greu și pentru noi și pentru copii. Eu am trei, de 6, 11 și 20 de ani. Acum trebuie să îi creștem cum ne ajută Dumnezeu, va trebui să îi lăsăm să meargă la lucru că noi trebuie să rămânem acasă cu ei, să facem mâncare, să spălăm. Dacă nu erau oamenii ăștia să ne ajute, nu puteam cumpăra rechizite pentru copii. Eu nu am niciun venit, doar o alocație de 250 lei” a declarat văduva Lunca Lucia Claudia din comuna Mica.

Evenimentul a fost deschis prin cuvintele de mulțumire adresate tuturor celor prezenți de subprefectul județului Mureș, Nagy Zsigmond, fiind urmat de președintele Consiliului Județean Mureș.

„Aș dori să mulțumesc în primul rând Asociației Crescătorilor de Hamei din Republica Slovenia pentru faptul că s-au gândit să fie alături de acești minunați copii și gestul lor de a strânge sume importante pentru a arăta o preocupare față de familiile mureșenilor care au muncit acolo și recunosc că sunt profund impresionat de acest fapt. La fel de impresionat am fost când am primit scrisoarea din partea ambasadorului Republicii Slovene. Faptul că suntem astăzi aici cred că demonstrează că mureșenii care sunt plecați în Slovenia au fost apreciați și respectați și că munca lor a fost de calitate. Doresc să le mulțumesc și celor de la Crucea Roșie care s-au mobilizat și au reușit să strângă pentru copii pachetele cu lucruri care sunt absolut necesare, dar și Ambasadei și ambasadorului în mod personal pentru că s-a implicat” a declarat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Ajutorul românilor acordat slovenilor nu va fi uitat

Într-un discurs emoționant spus în limba română, E.S. Mihael Zupančič, ambasadorul Republicii Slovenia în România a subliniat importanța solidarității între țări. „Se spune că viața este împletită din clipe plăcute și triste. Uneori e noapte, alteori e zi, uneori e vară, alteori e iarnă. Tot așa și în viața omenească, uneori e durere, alteori e bucurie. Uneori viața ne pune la încercări grele, silindu-ne să înfruntăm momentele dureroase cu mult curaj, cu iubire, speranță și încredere. Acea funestă zi de mai în care i-am pierdut pe cei apropiați nouă, pe părinții noștri, pe prietenii noștri, ne-a marcat profund pe toți și ne-a schimbat viața. Singurul lucru pe care însă nu l-am pierdut, este speranța că ziua de mâine va fi mai bună și mai frumoasă. De cele mai multe ori oamenii consideră că relațiile de prietenie dintre două țări țin de lucrurile care se petrec în sfere înalte, însă lucrurile nu stau defel așa, iar evenimentul de azi este dovada clară că adevăratele relații dintre două state sunt de fapt lucrurile care îi privesc pe oamenii obișnuiți. În ultimii ani, românii s-au oferit în repetate rânduri și cu multă generozitate să-i ajute pe sloveni atunci când aceștia s-au confruntat de pildă cu diverse catastrofe naturale. Nu vom uita niciodată acest lucru căci prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. Tocmai de aceea dorim ca astăzi să le fim alături familiilor afectate și să le oferim totodată la rândul nostru, un modest ajutor. Slovenia este o țară cu 2 milioane de locuitori unde toată lumea cunoaște pe toată lumea. Ei nu au fost niște străini. Nu au fost doar niște lucrători exemplari. Ei au fost membri ai comunității locale ai familiei slovene. Tocmai de aceea acest accident, această tragedie ne-a zguduit și ne-a îndoliat în egală măsură și pe noi” a transmis acesta.

Au luat cuvântul și reprezentații Crucii Roșii care au explicat cum au împărțit fondurile și ce își propun pe viitor. „Crucea Roșie are o misiune deosebit de nobilă, însă ea nu ar putea fi dusă la îndeplinire dacă nu ar exista niște oameni de suflet care în momente tragice să sară în ajutor. Până la urmă Crucea Roșie este o interfață între cei care au nevoie de ajutor la un moment dat și cei care vor să sprijine și să ajute. Nu ne vom rezuma la acest moment, ci vom continua să supraveghem acești copii, să îi încurajăm, să îi ajutăm să meargă la școală pentru că o condiție esențială este să fii educat pentru a putea avea acces la mai bine, pentru a evolua” a transmis Magda Bercea, director Crucea Roșie Mureș.

La final copiii au fost invitați să urce în turnul Palatului Administrativ, însă au refuzat nerăbdători să ajungă cât mai repede acasă să își desfacă cadourile.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE