SIMFEST 2018: La pas prin „ținutul liniștit”, pe urmele istoriei Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 180 Vizualizări

SIMFEST 2018: La pas prin „ținutul liniștit”, pe urmele istoriei

11 tineri din România și Republica Moldova au pornit, la inițiativa lui Octavian Țîcu, pe urmele strămoșilor deportați în Siberia în epoca stalinistă. Filmul „Expedițiile memoriei” ilustrează viața celor deportați sau a celor care le-au urmat, fiecare clipă fiind marcată printr-o fotografie sau o poveste.

Istorici, jurnaliști și oameni de film s-au adunat pentru a descoperi istoria celor care au fost siliți să se mute în Siberia.
„Se întâmpla acuma mulți ani în, Republica Moldova, prin anii ’45,’46, începând chiar din ’40. Au fost mai multe valuri de deportări, oamenii erau ridicați de acasă, s-a întâmplat asta vara, fără să-și ia haine, fără să-și ia nimic cu ei, au fost urcați în vagoane și duși în Siberia”, a declarat Octavian Țîcu.

Violeta Gorgos, regizorul documentarului „Expedițiile memoriei”, a povestit cu emoție despre locul în care în urmă cu câteva decenii a fost un sat numit Moldoveanca.
„Bucuria noastră a fost că am găsit în taigaua aia rusească, în pădurile alea care nu mai au sfârșit, un cimitir și, nu știu, am spus Tatăl Nostru.”

Pe lângă peripețiile de care au avut parte la fața locului, Violeta Gorgos afirmă că povestea deportărilor a fost un subiect greu de abordat în Republica Moldova: „În Republica Moldova, ca de altfel în tot spațiul sovietic, povestea asta cu deportările a fost un subiect tabu mult timp și nu s-a vorbit și, din păcate, oamenii care chiar au suferit, cei care au fost deportați nu mai sunt. Au rămas copiii lor, au rămas oameni care știu povești.”

Românii basarabeni cu care a vorbit în Siberia au fost dispuși să povestească ce știu ei despre istoria familiilor din care provin, răsfoind albume cu fotografii sau cataloagele de la școală.

„Am găsit povești frumoase. Au fost foarte deschiși oamenii simpli. (…) Fiecare secvență, fiecare poveste din film merită un subiect dezvoltat.”

Proiectul aflat la a treia expediție continuă, astfel că cei din echipă vor pleca din nou în Siberia, într-o altă regiune, în luna septembrie a acestui an.

„Aceste expediții continuă, proiectul continuă, vom merge în alte localități în care au fost deportați români basarabeni, unde probabil vom găsi la fel ca până acum, povești demne de pus pe ecran.”

Carmen MATEIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE