Ordin pentru eliminarea a peste 1.500 de porci mistreți, pentru prevenirea pestei porcine africane în Mureş! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1049 Vizualizări

Ordin pentru eliminarea a peste 1.500 de porci mistreți, pentru prevenirea pestei porcine africane în Mureş!

Măsura a fost luată pentru a preveni apariția pestei porcine africane, a declarat miercuri, 5 septembrie, într-o conferință de presă, directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus. El a precizat că pe 31 august a apărut un ordin al Ministerului Apelor și Pădurilor, prin care s-a aprobat o cotă suplimentară de vânat al porcilor mistreți.

Termen impus de 90 de zile

Județului Mureș îi revine un număr de peste 1.500 de mistreți care trebuie împușcați până la finele lunii noiembrie. Însă Ioan Rus se îndoiește că acest lucru se va și realiza, drept care a cerut Prefecturii Mureș să impulsioneze fondurile de vânătoare.

”Prin DSV s-a dispus să fie verificați crescătorii izolați, de regulă în câmp unde mai sunt liberi porcii, să-i țină țină închiși, să nu aibă legătură cu mistreții. La fel la stâni, unde de regulă ciobanii cresc porcii. Un ordin al Ministerului a aprobat o cotă de intervenție, iar județul Mureș are alocat 1.559 de mistreți, în termen de 90 de zile, noi fiind județ neafectat – la județele afectate în 30 de zile – trebuie să fie întregul efectiv recoltat. Mie mi-e frică, de faptul că această cotă nu se va realiza în 90 de zile”, a declarat Ioan Rus.

Directorul Direcţiei Agricole Mureş atrage atenționează că dacă acești porci mistreți nu vor fi împușcați, ei pot să provoace mari pagube culturilor agricole. Pe de altă parte, specialiștii cer ca vânarea mistreților să se realizeze de la centru spre exteriorul județului, pentru ca eventualii porci infestați cu pestă africană fie dirijați spre granițele județului. Ca o primă măsură, Comitetul local pentru combatere a bolilor a dispus închiderea singurului târg autorizat din județ, cel de la Bălăușeri, celelalte fiind sub administrarea primăriilor, a explicat Ioan Rus. În județul Mureș până acum nu s-au înregistrat cazuri de apariției a pestei porcine africane.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE