Home / Invatamant / Vacanța s-a terminat și pentu cei care au avut-o, la LPS

Vacanța s-a terminat și pentu cei care au avut-o, la LPS

Distribuie

Noul an școlar a început la Liceul cu Program Sportiv „Szasz

Adalbert” din Târgu-Mureș, dar pentru mulți dintre elevii acestei instituții „primul sunet al clopoțelului” s-a auzit demult. Cei care frecventează cursurile acestei școli nici nu au avut vacanță. Da, la vârsta copilăriei mișcarea în aer liber pe timpul vacanței era ceva normal, dar variantele tinerilor din zilele noaste s-au diversificat și tehnologia a făcut ca în topul preferințelor să nu se mai afle activitățile sportive. Cu atât mai mult, cu cât practicarea sportului este văzută de părinți ca o rampă de lansare pentru odraslele lor, o afacere pentru cei care administrează diverse cluburi. Sunt totuși mulți copii care practică sportul cu aspirații spre cel de performanță, iar pentru aceștia vacanța școlară înseamnă mai mult timp pentru antrenamente.

Așadar, vorbind doar despre anul școlar, elevii singurei școli din județul Mureș „care asigură practicarea sportului în 6, 8, 10 sau mai multe ore săptămânal”, după cum spunea în cuvântul de deschidere directorul instituției Csiki Zsolt, au luat luni loc pe băncile școlii. Un lucru mai puțin apreciat de cei care s-au prezentat la „primul clopoțel” dinspre zona centrală și au încercat să intre în curtea școlii pe la intrarea din strada Mihai Eminescu, s-au văzut nevoiți să facă un ocol pentru a ajunge în curte prin intrarea din strada Chinezu. Șantierul din curtea școlii, unde se constriește o nouă bază sportivă s-a extins, iar pe aleea care duce la poarta dinspre strada Eminescu sunt depozitați paleți cu materiale de construcții.

Doar în familie, fără oaspeți

Festivitatea s-a desfășurat în sala de sport, în premieră, fără niciun oaspete. Ca niciodată, nu a onorat cu prezența niciun reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean, nici din partea vreunei alte instituții. După intonarea Imnului și cuvântul de deschidere al directorului Csiki Zsolt, care a evidențiat faptul că instituția nu este văzută ca o „oază” a celor care nu își doresc educație, fiecare ciclu de învățământ având clase chiar în exindere. Astfel ambele secții ale claselor pregătitoare au avut nenumărate cereri de înscriere, sunt suficienți elevi la ciclul gimnazial, iar la nivelul liceal fiecare an are înscrise câte patru clase.

Festivitate cu Proclamație-protest la adresa MEÎ

Continuarea festivității a avut un moment inedit. La festivitate s-au prezentat persoane cu steaguri albe, iar unele dintre cadrele didactice purtau banderole albe. Nu multă lume cunoștea motivul. Din partea Asociației Părinților Maghiari din România a fost transmisă o Proclamație către conducerea Ministreului Educației și Învățământului. Aceasta face referire la Ordonanța de Urgență nr. 9 a Guvernului, emisă în 28 august, în care se stipula ca la clasele primare cu predare în limbile minorităților naționale cadrele didactice care predau orele în limba română să fie efectuate de personal didactic cu studii superioare. Acest lucru presupune din start că acei copii, de 7 sau 8 ani, abia învățați cu un pedagog și cu un colectiv, este forțat practic să se adapteze unui nou dascăl, impus și posibil deseori schimbat. „În numele tuturor părinților, ne exprimăm indignarea față de această măsură. Suntem de acord că toți trebuie să învățăm limba oficială a țării din care facem parte, la orice nivel. Vrem să învățăm românește, dar dacă și dumneavoastră doriți acest lucru, ajutați-ne, nu ne împiedicați! Suntem mulțumiți de felul în care au decurs lucrurile în ultimii ani, iar continuarea reformei se poate dezvolta doar dacă putem asigura o continuitate aceleia care a fost implementată în urmă cu șase ani. Noi suntem mulțumiți de felul în care au evoluat copiii noștri în acești ani și considerăm că aceste noi măsuri luate nu sunt decât piedici unei reforme care a pornit cu rezultate foarte bune. Problema nu este cu învățătorii, ci cu sistemul !”, s-a subliniat în finalul Proclamației.

După acest moment inedit, Camelia Popovici, director adjunct al instituției a prezentat numele învățătorilor și diriginților claselor, după care cei mai mici colegi, elevii claselor pregătitoare au fost primii porniți spre prima oră, evident, trecând pe sub „podul de flori” făcut de colegii „mai mari”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.