”Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi”, la un nou demers cultural științific Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 326 Vizualizări

”Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi”, la un nou demers cultural științific

Aniversarea celor 625 de ani de la prima atestare a comunei Deda s-a bucurat de o sărbătoare pe cinste a celei mai mari comune a Văii Mureșului Superior, din care nu a lipsit și o lecție de istorie predată dedenilor de consăteanul lor drag, prof. dr. Florin Bengean, fiul al localității Deda.

„Comuna Deda aniversează, în acest an, 625 de ani de la prima atestare documentară cunoscută, însă comuna este una mult mai veche. Deda datează din anul 1393 și apare în lucrarea lui Coriolan Suciu intitulată „Dicționarul istoric al localităților din Transilvania”, publicată în anul 1966, unde Deda apare la pagina 195. Cu siguranță, comuna Deda este mult mai veche, vatra ei se pierde în negura timpului și a istoriei. Însăși denumirea de Deda vine de la adjectivul slav ”ded”, care înseamnă cel vechi, cel care era de demult, cel bătrân, cel vechi de zile. Suntem în anul în care trebuie să ne aducem aminte de toți aceia care au fost înaintea noastră, iluștrii noștri înaintași. Comuna Deda a fost parte integrantă din istoria zbuciumată a Văii Mureșului Superior, din istoria zbuciumată a Transilvaniei și a scumpei noastre țări”, a precizat prof. dr. Florin Bengean.

Momentul special al sărbătorii de la Deda l-a reprezentat lansarea celor două volume din seria ”Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi” prezentate de către prof. dr. Florin Bengean.

„De câțiva ani buni, la Deda se desfășoară simpozionul național ”Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi”, iar cu ocazia sărbătorii comunei  se scrie cea de a șasea filă din calendarul acestui eveniment cultural științific deosebit de important pentru Deda, pentru Valea Mureșului Superior și, de ce nu, pentru această parte de țară. De fiecare dată se lansează câte un volum care poartă titlul acestui simpozion. Anul 2018 fiind și Anul Centenarului Marii Uniri, venim în fața dedenilor cu volumele V și VI ”Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi”. Aceste volume au apărut  sub egida Primăriei Comunei Deda, a Fundației Culturale „Vasile Netea”, a Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin și a Asociației „Lumina faptelor”. Aceste volume beneficiază de sprijinul moral, cultural, dar, mai ales, material al Primăriei Comunei Deda, fapt pentru care doresc să mulțumesc în mod deosebit  doamnei primar Lucreția Cadar, viceprimarului Marius Ceontea, Consiliului Local Deda, cel care sprijină această activitate științifică precum și apariția acestor volume cu caracter cultural-științific”, a precizat prof. dr. Florin Bengean.

Demers cultural științific dedicat Centenarului Marii Uniri

 Volumul V este dedicat Centenarului Marii Uniri, menit să cinstească un secol de la Marea Unire, o sută de ani de când, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, prin votul și grija românilor din Transilvania, s-a înfăptuit Statul Național Unitar Român.

„Acest volum are două capitole mari, primul este intitulat „Unire în cuget și simțiri”, unde este reliefată lupta și contribuția românilor din această parte de țară, din Deda și împrejurimi, care au luptat pe fronturile Primului Război Mondial, care apoi au fost prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Trebuie să menționăm faptul că, atunci când s-au stabilit delegații pentru a participa la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, în fruntea delegației din Deda a fost Ioan Vancu, un om om cu un aprins și înflăcărat spirit patriotic românesc, precum și învățătorul Ioan Borșianu, care a fost și delegatul învățătorilor de pe Valea Mureșului Superior la Marea Adunare de la Alba Iulia”, a menționat Florin Bengean.

Omagiu adus istoricului Vasile Netea

 Al doilea capitol al celui de-al V-lea volum îl are în prim plan pe cărturarul născut în Deda, Vasile Netea.

„Cu siguranță, trebuie să ne referim în capitolul al doilea al acestui volum la Vasile Netea, cărturarul și istoricul nostru cu care ne mândrim, intitulat „Vasile Netea, istoric al unității naționale a românilor”.Vasile Netea, de la moartea căruia în primăvara anului viitor se vor împlini trei decenii, care își doarme somnul de veci, așa cum și-a dorit, la streașina sfintei noastre biserici din Deda, este unul din istoricii de marcă ai României, unul dintre cei mai mari istorici care, prin scrisul său, a reflectat atât de bine marele act istoric din urmă cu 100 de ani de la Alba Iulia. Dintre lucrările sale de referință menționez, în primul rând, „O zi din istoria Transilvaniei, 1 Decembrie 1918”, „Pe drumul unității naționale”, “Conștiința originii comune și a unității naționale în istoria poporului român”, „Spre unitatea statală a poporului român” și multe multe altele în care el reflectă atât de bine rolul și lupta românilor de pe aceste meleaguri și contribuția lor la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, a menționat Florin Bengean.

„Despre modul civilizat în care își duc zilele cei care trăiesc aici, la poalele Călimanilor”

 Volumul VI  ”Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi” aprofundează aspecte legate de istoria, cultura și civilizația comunei Deda, de la viața și obiceiurile oamenilor locului până la aspecte legate de viața spirituală a acestora.

„Volumul VI păstrează structura volumelor deja consacrate de până acum, un prim capitol este intitulat ”Istorie, cultură, civilizație” în care se vorbește despre viața oamenilor din această parte de țară, despre cultura lor, despre modul civilizat în care își duc zilele cei care trăiesc aici, la poalele Călimanilor și pe malul drept al mândrului nostru râu Mureș. Avem un capitol intitulat „Credință străbună”, în care sunt prezentate aspectele referitoare la spiritualitatea și la bisericile românilor de pe aceste meleaguri. De asemenea, volumul prezintă un capitol de etnografie și folclor în care sunt cultivate tradițiile, obiceiurile și folclorul atât de puternic al acestei zone a noastre și a Văii Mureșului Superior”, a spus Florin Bengean.

Capitol dedicat doctorului Eugen Nicoară

 Un capitol aparte este dedicat personalității doctorului Eugen Nicoară, născut în localitatea Pietriș, prieten și apropiat istoricului Vasile Netea.

„În fiecare volum dedicăm un capitol unei ilustre personalități, fapt pentru care, în acest volum, acest capitol îi este dedicat doctorului Eugen Nicoară, întrucât acesta s-a năcut pe aceste meleaguri, la Pietriș. Marele om de cultură, marele filantrop, doctorul Eugen Nicoară s-a născut într-o familie de preoți, nu a stat multă vreme la Pietriș din cauză că tatăl său s-a mutat ca preot la Ibănești. Am ținut să menționez acest lucru deoarece Eugen Nicoară a avut un foarte bun coleg și colaborator din Deda, pe nimeni altul decât pe cărturarul și istoricul Vasile Netea”, a subliniat Florin Bengean.

La final, Florin Bengean, coordonatorul simpozionului național ”Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi” a ținut să mulțumească celor implicați în apariția celor două volume precum și celor care au constribuit la acest nou demers cultural-artistic, dedicat comunei Deda.

„Țin să mulțumesc în mod deosebit tuturor colaboratorilor, istorici, profesori, preoți care și-au adus contribuția la realizarea acestor volume, Primăriei Comunei Deda pentru sprijinul moral și financiar acordat pentru a putea tipări aceste volume și pentru a putea organiza astfel de manifestări cultural-științifice”, a conchis prof. dr. Florin Bengean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE