Volumul „Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea” de Marius Oprea se lansează în cadrul Bookfest Tîrgu Mureș 2018 Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 453 Vizualizări

Volumul „Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea” de Marius Oprea se lansează în cadrul Bookfest Tîrgu Mureș 2018

Grupul Editorial Corint lansează vineri, 21 septembrie, volumul „Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea” de Marius Oprea în cadrul celei de-a cincea ediții a Salonului Internațional de carte Bookfest Tîrgu Mureș.

Evenimentul dedicat literaturii despre istoria comunistă a României va avea loc începând cu ora 16.30 la Teatrul Național Târgu Mureș, în spațiul destinat evenimentelor.

Conform unui comunicat emis de către Ana Racheleanu, PR Assistant al Editurii Corint, în cadrul evenimentului de lansare vor vorbi: Marius Oprea, istoric, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Liviu Hagea, nepotul lui Constantin Hagea, și Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior” Târgu Mureș.

Volumul, proaspăt apărut în colecția Corint „Istorie Autori Români”, se poate citi ca un roman despre viața de zi cu zi în România anilor 1950, despre onoare, curaj și solidaritate, opuse fricii instaurate de Securitate prin teroare și cruzime.

Titlul „Rola 800” spune povestea destinului lui Constantin Hagea, cu virtuțile, slăbiciunile, faptele și întâmplările vieții sale, toate acestea fiind cuprinse în diverse dosare ale Securității, care l-a urmărit între anii 1947-1954, până când l-a arestat, anchetat și condamnat la închisoare.

Constantin Hagea (1905-1960), gazetar, directorul ziarului Ardealul, membru al Comisiei Interimare a PNȚ și unul dintre liderii refugiaților transilvăneni din capitală a plătit cu viața pentru că, vreme de șapte ani, i-a umilit pe securiștii care au depus eforturi considerabile pentru a-l găsi și reține, cât și pentru poziția sa anticomunistă și antisovietică, fiind una dintre victimele torționarului Alexandru Vișinescu în penitenciarul de la Râmnicu Sărat.

Cea de-a cincea ediție Bookfest Tîrgu Mureș se desfășoară în perioada 20-23 septembrie, la Teatrul Național Târgu Mureș, iar intrarea este liberă. Pentru programul complet, puteți consulta site-ul oficial: http://bit.ly/2xgTAnx

Despre autor

Marius Oprea s-a născut în 1964, la Târgoviște. A studiat istoria la Universitatea din București. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securității, și a fost cooptat în echipa de consilieri a președintelui Emil Constantinescu și a prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, luptă împotriva corupției și securitate națională. În decembrie 2005, a creat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus până în 2010 și unde lucrează în prezent, ca șef al Biroului de Investigații Speciale. Este autorul mai multor volume de istorie, printre care menționăm: „Banalitatea răului. O istorie a Securității în documente” (2002, premiată drept cea mai bună carte de istorie a anului de către Asociația Editorilor din România), „Moștenitorii Securității (2004)”, „Adevărata călătorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu și taina Rugului Aprins” (2004), „Bastionul cruzimii. O istorie a Securității (1948–1964)” (2008).

Marius Oprea (Sursă foto: Editura Polirom)

Despre Grupul Editorial Corint

Grupul Editorial Corint reunește editurile Corint Books, Corint Junior și Corint Educațional. De peste 20 de ani, editurile din cadrul Grupului Editorial Corint oferă publicului cele mai de încredere auxiliare didactice și lucrări științifice, lucrări clasice din literatura istorică și universală și cele mai pasionante romane și cărți pentru copii și adolescenți.

(A.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE