Home / Politic / Dacian Cioloș a strâns semnături la Sighișoara pentru ”Oameni Noi în Politică”

Dacian Cioloș a strâns semnături la Sighișoara pentru ”Oameni Noi în Politică”

Distribuie

Trăim într-o democrație selectivă, ticsită de polemici pe teme false și lipsită de dezbaterea problemelor reale, a arătat într-o dezbatere fostul premier tehnocrat, cofondator al Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș, aflat într-un turneu care a atins județele Brașov, Sibiu și Mureș. Fostul premier a fost prezent împreună cu echipa vineri, 21 septembrie, în parcul Central din Sighișoara, unde a participat la o acțiune de strângere de semnături pentru campania ”Oameni Noi în Politică”, lansată recent de un grup de 30 de organizații civice și partide politice. Dacian Cioloș a participat și la o serie de întâlniri cu cetățeni, cu simpatizanți dornici să se implice în organizarea viitorului partid, precum și cu antreprenori din zonă.

Campanie de strângere de semnături

Deși procesul juridic de înregistrare al viitorului partid nu a fost deocamdată finalizat, Mișcarea România Împreună a cunoscut o semnificativă creștere de popularitate, fiind cotat la ultimele sondaje cu un minim de 13 procente. Fostul premier a fost primit cu brațele deschise la propriu și la Sighișoara, unde un număr însemnat de sighișoreni au ținut să dea mâna și să schimbe câteva cuvinte cu liderul viitorului partid. ”Azi la Sighișoara i-am promis doamnei Agneta că poate să fie optimistă. Există oameni în România care nu-și doresc altceva decât să facă din această țară una mai bună pentru toți românii”, a spus ulterior Dacian Cioloș.

Pe lângă sprijinirea campaniei de strângere de semnături, fostul premier a ținut să sublinieze și importantul potențial de dezvoltare economică locală și rurală bazată pe tradiții creative al zonei, fiind astfel propice pentru dezvoltarea unor comunități locale puternice.  ”Nu întâmplător mișcarea noastră se numește Mișcarea România Împreună. Nu vrem să susținem nicio mișcare care întărâtă pe unii împotriva celorlalți. Noi vrem să găsim soluții unii împreună cu ceilalți”, a mai spus Dacian Cioloș. Acesta a subliniat că noua campanie, respectiv ”Oameni Noi în Politică” este deosebit de importantă atât în ce privește formarea acestor nuclee puternice la nivel local și teritorial cât și în privința pregătirii alegerilor, primele la care va participa partidul fiind europarlamentarele din luna mai a anului viitor.

Dezbateri, nu scandal

George Arsene, primarul independent al localității Bod a sumarizat dezbaterea cu simpatizanții de la Sighișoara. ”Este poate prima întâlnire la care întrebările nu au fost de genul ”ce veți face cu, cum veți aborda problema cutare”, ci s-a vorbit despre ce vom face noi, cum ne implicăm, cum putem participa și noi la construcția unui alt fel de viitor”, a arătat George Arsene.

Întâlnirea a depășit așteptările și în opinia reprezentanților din Târgu Mureș. ”Nu a fost o întâlnire de partid de tip ierarhic unde liderul ia cuvântul și transmite din experiența lui de viață, ci a fost o întâlnire a unei echipe, între colaboratori, parteneri într-un proiect care rezonează la aceleași valori și la dorința de normalitate, parteneri care-și doresc un discurs politic decent, bazat pe dezbateri deschise pe subiectele din societate care ne afectează zi de zi, și nu pe atacuri la persoană. Avem în față ideea unui veritabil proiect de țară, de colaborare între partidele care au aceleași valori și viziune, cu care putem să reconstruim valori” a declarat Mihai Adrian Ungur, unul dintre membrii fondatori ai comunității locale din Târgu Mureș.

Campania ”Oameni Noi în Politică” și-a propus modificarea legilor electorale, în așa fel încât să simplifice accesul cetățenilor onești și competenți în politică prin asigurarea unor alegeri corecte, eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare, reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, alegerea primarilor în două tururi, creșterea numărului de parlamentari aleși de diaspora, vot liber pentru românii aflați în străinătate și votul preferențial pe liste de partid, adică pe liste deschise.

În Târgu Mureș, campania este sprijinită de Mureșul Civic, Platforma România 100, Partidul Oamenilor Liberi – POL și de USR.

Edith VEREȘ

Foto Steluța Popescu


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.