Home / Administratie / Comisia Europeană, dispusă să finanţeze Autostrada Iaşi – Târgu-Mureş

Comisia Europeană, dispusă să finanţeze Autostrada Iaşi – Târgu-Mureş

Distribuie

Comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu a declarat, într-un interviu pentru EurActiv România, că instituţia pe care o reprezintă aşteaptă, în vederea finanţării, proiecte pentru îmbunătăţirea reţelei de transport din România.

Investiţia, deprioritizată de Guvernul României?!

Referindu-se la proiectul Autostrăzii Montana, care ar urma să facă legătura între Iaşi şi Târgu-Mureş, Corina Creţu a afirmat că trecerea de la finanţarea din fonduri europene la o formulă de parteneriat public-privat reprezintă o deprioritizare a proiectului de către autorităţile din România.

 

“Este dreptul suveran al fiecărei ţări să îşi aleagă modul în care îşi realizează proiectele. Într-adevăr, în legătură cu Autostrada Montana Târgu-Mureş – Iaşi, noi ne-am oferit la Comisie ca din Programul Operaţional Infrastructură Mare pe perioada 2014-2020 să finanţăm studiul de fezabilitate, urmând ca, construcţia efectivă să sperăm să înceapă în 2021. Noi, la Comisie, nu suntem confortabili cu alegerea unui alt mod de finanţare, pentru că s-a realizat Master-Planul de Transport unde există printre priorităţi această autostradă, şi specialiştii noştri consideră că trecerea pe formula parteneriat public-privat înseamnă de fapt o deprioritizare a investiţiei. Noi suntem deschişi, în orice stat membru nu impunem noi modul în care se finanţează. Ceea ce îmi doresc, bineînţeles, nu numai ca şi comisar european, dar şi ca şi român, este să îmbunătăţim reţelele de transport, mai ales autostrăzile, care reprezintă o vulnerabilitate şi o mare problemă pentru România”, a declarat Corina Creţu.

Parteneriat public-privat, varianta agreată de premier

În luna mai 2018, premierul României Viorica Dăncila a anunţat că Autostrada Montana va fi realizată prin parteneriat public-privat.

„Adoptăm primul pachet de investiţii strategice care vor fi realizate prin parteneriat public-privat. Mă refer la autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, autostrada Târgu-Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, autostrada Bucureşti – Craiova – Lugoj, de la Craiova şi ramificaţie spre Calafat”, a declarat premierul României.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.