Home / Religie / Moment de aleasă cinstire sufletească la Sărmașu

Moment de aleasă cinstire sufletească la Sărmașu

Distribuie

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent duminică, 23 septembrie în mijlocul credincioșilor din parohia Sărmașu I, protopopiatul Luduș. Cu acest prilej, ÎPS Irineu , înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

„Pe marea învolburată a istoriei noastre bimilenare, românii nu şi-au pierdut nădejdea în Atotputernicul Dumnezeu, Care cârmuieşte lumea şi-i mântuieşte pe cei binecredincioşi. În pofida multor suferinţe, nedreptăţi, frustrări şi încercări crude, neamul nostru a ştiut să-şi păstreze fiinţa etnică şi conştiinţa identităţii şi unităţii naţionale. Era convins că tot ce poartă pecetea Crucii va izvorî biruinţă şi bucurie. Din sânul poporului român s-au ridicat bărbaţi luminaţi, patrioţi înflăcăraţi şi eroi bravi care, cu truda lor sau cu sângele lor, au pus temelia României Mari. Recunoştinţa noastră pentru vrednicii înaintaşi se exprimă astăzi, aici, la Sărmaşu, prin binecuvântarea a 24 de busturi ale elitelor autohtone. Privindu-le, suntem conştienţi că avem datoria sacră de a servi Patria străbună cu hărnicie şi spirit de sacrificiu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Proiectul  „Arc peste timp 1918-2018”, binecuvântat de ÎPS Irineu

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Marius Boar a fost hirotonit preot pe seama parohiei Poarta, protopopiatul Reghin. După săvârșirea Sfintei Liturghii,  a fost oficiată slujba de binecuvântare a 24 de busturi ale personalităților ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Cele 24 de busturi, reprezentând oameni de cultură, conducători sau ierarhi care au militat pentru înfăptuirea unității de credință și de neam a tuturor românilor, fac parte din cadrul proiectului: „Arc peste timp 1918-2018”. Statuile au fost realizate de către sculptorul Ioan Astăluș, fiind amplasate în curtea Centrului de tineret din orașul Sărmașu.

În cadrul manifestării, părintele paroh Ilie Bucur-Cașu a primit Ordinul „Donum Sacrum Unitatis” iar binefăcătorii și ostenitorii sfântului locaș de închinare au primit din partea ÎPS Irineu  Ordinul „Credință și Unire”, precum și Diplome de aleasă cinstire.


De asemenea, verificati

Drum de legătură din Sărmașu, modernizat

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.