Landul Brandenburg, parteneriat de 10 ani cu Regiunea Centru Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 335 Vizualizări

Landul Brandenburg, parteneriat de 10 ani cu Regiunea Centru

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat miercuri, 26 septembrie, la Sala Mică a Palatului Culturii, o sesiune de prezentare a rezultatelor atragerii de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regională, prin Programul Operațional Regional (POR). Evenimentul a marcat și împlinirea a 10 ani de parteneriat între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

„Organizăm acest eveniment plecând de la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, 50 de ani de la apariția și aplicarea Legii 2 din 1962 privind împărțirea administrativ-teritorială, 20 de ani de la crearea în România a unei structuri regionale prin apariția Legii 151 din anul 1998, și 10 ani de când, în ADR Centru  funcționează un parteneriat cu Landul Brandenburg. În cadrul acestui parteneriat am decis să facem un eveniment marcat printr-o conferință internațională care a avut loc marți, 25 septembrie la Alba Iulia, la care s-au adăugat două vizite mai reprezentative, în județul Mureș și municipiul Mediaș. Parteneriatul nostru este mai vechi, din 2002 este oficial, iar până în anul 2008 am beneficiat de cinci proiecte, de înfrățire instituțională, sprijin pentru dezvoltare și tot ceea ce înseamnă, atât pregătirea pentru aderare cât și pregătirea pentru integrare în structurile Uniunii Europene. S-a urmărit în cadrul acestei conferințe modul în care se asigură implementarea fondurilor europene , astfel încât acestea să reprezinte niște piloni de discuție în continuare”, a precizat Simion Crețu.

Cele mai semnificative investiții

La rândul său, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, a subliniat bunele relații existente între Regiunea Centru și Landul Brandenburg, precum și rezultatele obținute de județul Mureș în ce privește  proiectele  cu finanțare europeană.

„Cu Landul Brandenburg , Regiunea Centru a avut un parteneriat  deosebit. Au fost foarte multe întâlniri bilaterale în care am avut un ajutor din partea părții germane, și aici doresc să mulțumesc în special doamnei Birgit Schliewenz, care a fost un adevărat partener pentru noi în elaborarea acelor proiecte  pe care le-am avut. La întâlnirea de la Târgu Mureș am discutat despre exemplele de bune practici în ce privește implementarea proiectelor din cadrul Programului Operațional Regional, precum și câteva din proiectele Consiliului Județean Mureș  și un proiect al primăriei orașului Sângeorgiu de Pădure. Cred că proiectele din cadrul Programului Operațional Regional  sunt cele mai semnificative, sunt investițiile de cea mai mare anvergură din cadrul proiectelor europene. Pentru rezultatele obținuite până acum  aș dori să mulțumesc Agenției de Dezvoltare Regională  Centru , în special directorului Simion Crețu pentru colaborarea foarte bună care am avut-o , precum și tuturor partenerilor din țară și din străinătate  care ne-au ajutat în implementarea acestor proiecte . Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor primari  și celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean pentru eforturile făcute în accesarea cât mai multor proiecte”, a spus Péter Ferenc.

Parteneriat de succes cu Regiunea Centru

Oaspetele de seamă al întâlnirii găzduită de Sala mică a Palatului Culturii a fost Britta Stark, președintele Parlamentului Landului Brandenburg, care s-a declarat optimistă de continuarea bunelor relații dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru pentru perioada următoare.

„Vreau să subliniez cei zece ani  care îi aniversăm, zece ani de parteneriat cu Regiunea Centru, care au adus multe proiecte de succes. Există foarte multe parteneriate  care rămân doar pe hârtie, nu este însă cazul parteneriatului dintre Landul Brandemburg și Regiunea Centru, care a dat roade, tocmai datorită angajamentului personal al celor din acestă regiune. Am vizitat minunatul oraș care este Târgu Mureșul plus alte obiective, plus am asistat la prezentarea unor proiecte demarate de cei din această regiune. Nu pierdem timpul, am început să cunoaștem oameni, să stabilim contacte, deoarece ne interesează să intrăm în legătură cu cei din această zonă, atât la nivelul administrației județene  cât și locale”, a declarat Britta Stark, președintele Parlamentului  Landului Brandenburg.

Exemple de bune practici

În cadrul întâlnirii au fost prezentate câteva din proiectele derulate la nivel de județ în cadrul POR, respectiv proiectele implementate de către Consiliul Județean Mureș.

„Transmit sentimentul de mândrie pe care eu și colegii mei îl avem atunci când vorbim despre realizările Consiliului Județean Mureș, din punct de vedere al acceptării unor finanțări nerambursabile. În anul 2018 vorbim despre două perioade de programare, 2007-2013, respectiv 2014-2020. Dacă în prima perioadă, din punct de vedere al Programului Operațional regional, aveam ca obiectiv general o dezvoltare regională echilibrată care să conducă la diminuarea disparităților, în 2014-2020 avem ca obiectiv să creștem competivitatea economică și să îmbunătățim condițiile de viață ale comunităților”, a menționat Codruța Togan, manager public al Consiliului Județean Mureș.

Tot la capitolul exemple de bune practici s-au numărat și proiectele derulate la nivelul orașului Sângeorgiu de Pădure.

„Este un lucru neobișnuit ca un primar de oraș să facă o prezentare în legătură cu proiectele europene. Vorbim de cel mai mic oraș din județul Mureș, dar asta nu înseamnă că nu facem față și nu accesăm fonduri europene. Cu mândrie pot prezenta ce am făcut la nivelul orașului Sângeorgiu de Pădure, dar și ce dorim să facem de acum înainte. Cea mai mare provocare pentru noi au fost drumurile, alimentarea cu apă și canalizarea. De asemenea, ne-am propus dezvoltarea turismului prin diferite modalități de abordare. Toate acestea vizează îmbunătățirea calității cetățenilor noștri, indiferent că vorbim din prisma educației, sănătății, infrastructurii sau din perspectiva îmbunătățirii aspectului urbanistic. Am învățat că orice intervenție trebuie să asigure dezvoltarea durabilă, implicit protejarea mediului înconjurător”, a precizat Csibi Attila-Zoltan, primarul orașului Sângeorgiu de Pădure.

Dezvoltarea parteneriatului cu Landul Brandenburg

Un merit în ce privește consolidarea relațiilor dintre Landul Brandenburg și Regiune centru îl are Dr. Birgit Schliewenz, relații care au toate șansele să se dezvolte pe mai departe.

„Am fost prezenți în Regiunea Centru în ultimii zece ani, cu aproximativ 60 de experți tehnici care au asigurat consultanță în diferite domenii, de la reabilitarea centrelor istorice, energie regenerabilă, susținerea IMM-urilor. Am dezvoltat primul atlas demografic la nivel de România, în Regiunea Centru, am dezvoltat strategii pentru dezvoltare regională. Noi, în special susținem  formarea profesională, aici avem un proiect în cadrul Erasmus , în toate județele din regiunea Centru unde  118 tineri  fac practică în sudul Landului Brandenburg. Avem alte trei proiecte Erasmus cu caracter strategic, unde noi dezvoltăm parteneriate între școli profesionale. Avem de asemenea proiecte de cultură, cu orchestre din Brandenburg, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia  și România care au ca obiect realizarea unei simfonii de pace, care va fi prezentată în fiecare din aceste țări. Am făcut pentru a patra ediție un teatru, un proiect cu o piesă realizată cu elevi din România vorbitori de limba germană, premiera având loc marți seara la Alba Iulia. Pe viitor dorim să continuăm cu proiectele de formare profesională, credem că ele sunt un punct foarte important pentru viitor, deoarece sunt firme din Germania interesate de forță de muncă calificată, iar din punctul nostru de vedere sistemul de învățământ dual  are câteva avantaje”, a menționat dr. Birgit Schliewenz, reprezentant oficial al Parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE