FOTOGALERIE: A început primul an universitar al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 866 Vizualizări

FOTOGALERIE: A început primul an universitar al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș

1 octombrie 2018 va fi data pe care comunitatea studențească și universitară mureșeană o vor ține minte ca ziua în ca a fost deschis anul universitar 2018-2019 și primul din istoria nou-înființatei Universități de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș, după ce în 20 septembrie a fost publicat în Monitorul Oficial hotărârea de constituire a noii universități.

Instituția de învățământ are aproape 11 000 de studenți, din care peste 700 de studenți străini, din 50 de țări, și aproximativ 1300 de salariați. Totodată, UMFST Târgu Mureș oferă 19 programe de licență, 17 programe de masterat, 4 domenii de doctorat și dispune de 12 centre de cercetare.

Evenimentul de deschidere a noului an universitar a avut loc la Sala Mare a Palatului Culturii. Oficialitățile prezente la eveniment au fost Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Dorin Florea, primarul Municipiului Tîrgu Mureș și General de brigadă medic dr. Ionel Oprea, șeful Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, au participat reprezentanții conducerii UMFST Târgu Mureș: Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, prof. Dr. Constantin Copotoiu, președintele Senatului UMFST Târgu Mureș, Prof. Dr. Cornel Sigmirean, vicepreședintele Senatului UMFST Târgu Mureș, prorector Călin Enăchescu, prorector Angela Borda, prorector Oana Mărginean, prorector Camil Vari, prorector Rodica Bălașa, directoarea Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, prorector Tatiana Bănescu, prorector Liviu Moldovan, prorector Iulian Boldea, prof. Liviu Cotoi, decanul Facultății de Medicină, prof. Cristina Bica, decanul Facultății de Medicină Dentară, prof. Daniela Lucia Muntean, decanul Facultății de Farmacie, conf. Univ. Dr. Mircea Dulău, decanul Facultății de Inginerie, conf. Univ. Dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere, conf. Univ. Dr. Daniela Ștefănescu, decanul Facultății de Științe Economice și Administrative și Raluca Niculescu, Președintele Ligii Studenților din Târgu Mureș.

„Un moment istoric“

Leonard Azamfirei a susținut primul discurs și a declarat anul universitar deschis în mod oficial: „Trăim împreună astăzi un moment pe care îl putem considera ca fiind istoric pentru această zonă în care trăim, un proiect care a ajuns la maturitate, momentul în care două universități târgumureșene, UMF Tîrgu Mureș și Universitatea„ Petru Maior“ Târgu Mureș, devin nu o universitate târgumureșeană, ci o universitate cu potențial de dezvoltare pentru a intra în rândul universităților europene.“ Rectorul UMFST Târgu Mureș a mai făcut o precizare importantă referitoare la specializarea Medicină Militară: „Anul acesta este un an cu totul deosebit: s-a dublat numărul numărul studenților de la Medicină Militară, în anul I intrând aproximativ 80 de studenți, astfel încât Târgu Mureșul împreună cu Bucureștiul reprezintă în acest moment cei doi poli de pregătire medico-militară pentru întreaga țară. Mai mult decât atât, începând cu acest an, pregătim ofițeri la Medicină Militară în limba engleză, astfel încât deschiderea universității este deasupra oricărui lucru.“

Mircea Dușa a menționat oportunitățile de dezvoltare pe plan european pe care UMFST Târgu Mureș le va avea în viitorul apropiat: „Uniunea Europeană va lansa, în curând, proiecte-pilot pentru crearea de reţele de universităţi europene, care să permită obţinerea unei diplome, prin combinarea de studii în mai multe ţări din blocul comunitar. Proiectele-pilot vor fi lansate în 2019 şi în 2020 în cadrul Programului Erasmus +, iar punerea deplină în aplicare a acestei iniţiative urmează să aibă loc în 2021. Reţelele de universităţi europene vor cuprinde instituţii deja existente, vor permite întărirea cooperării transfrontaliere prin strategii instituţionale pe termen lung, vor încuraja inovaţia şi excelenţa. În plus, vor spori mobilitatea studenţilor şi profesorilor şi vor facilita învăţarea de limbi străine. Până în anul 2024 se doreşte crearea de aproximativ 20 de astfel de universităţi europene, pe criterii clar stabilite, pe afinităţi academice, tematice sau geografice. Fiecare reţea universitară europeană trebuie să aibă cel puţin trei ţări implicate şi să grupeze între trei şi şase instituţii de învăţământ şi nu văd de ce Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş nu ar fi una dintre ele.“

Târgu Mureș, smart city?

Ovidiu Dancu a vorbit despre inițiativa Consiliului Județean de implementare a conceptului de smart city care ar presupune dotarea Târgu Mureșului cu tehnologie care să permită eficientizarea resurselor și a calității vieții: „O provocare lansată de Consiliul Județean este implementarea conceputului de smart city în județul Mureș. Vă propunem să așezăm județul Mureș pe harta smart city a României astfel încât să devină nu doar un reper de bună practică și demn de urmat, dar mai ales să devină un catalizator pentru regiune prin atragerea unui număr semnificativ de investitori și start-up-uri dornice să se implice în proiectul Mureș Smart city, crearea unei emulații regionale privind proiectul sus-amintit și deschiderea unor noi orizonturi de investiții și dezvoltare locală. Mureș Smart city, laborator regional pentru servicii și produse smart city prin conectarea factorilor relevanți: instituții publice centrale și locale, companii, ONG-uri, dar mai ales fosta Universitate de Medicină și Farmacie, prin Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice, Universitatea „Petru Maior“, prin Facultatea de Inginerie, acum consorțiu universitar, Universitatea de Arte, prin centru de studii și creații teatrale, alături de alte universități și instituții.“

Dorin Florea s-a adresat studenților, oferind garanția că vor beneficia de învățământ la nivel înalt: „Orașul vă poate garanta și vă poate pune la îndemână tot ceea ce înseamnă să deveniți valori, să deveniți repere. Atât corpul profesoral, cât și orașul și toată lumea vreau să fiți priviți așa cum suntem priviți în țară sau modul în care ne reîntâlnim cu colegi în străinătate, care duc faima acestui oraș.“
Edilul a fost iritat de absența de la eveniment a reprezentanților comunității academice maghiare, cărora le-a adresat câteva cuvinte usturătoare: „Faptul că colegii noștri maghiari nu sunt aici este numai o greșeală tactică care din păcate nu respectă deloc principiile cu care au fost creați cadrele lor, medicii maghiari considerând că din niște mofturi greu de înțeles pentru acest moment fac ca prezența lor să nu fie. Dar sunt eu în locul lor și vă garantez că orașul reprezintă arealul în care și românii și maghiarii pot, într-adevăr, când înțeleg că este o bătălie pentru așezarea valorilor.“

Constantin Copotoiu a oferit un sfat bobocilor: „Să vă îndepărtați de această societate în care trăim astăzi care, din păcate, urmează un drum progresiv al degradării și dezumanizării, al agresivității verbale și fizice. Să apreciem, însă, și să ne cinstim valorile așa cum se cuvine. Să aveți o coloană vertebrală dreaptă și tăria de a nu cădea victimă vremurilor.“

Prima zi în „patria libertății“

Cornel Sigmirean și-a exprimat la rândul său gândurile încurajatoare pentru proaspeții studenți: „Universitatea, instituție care a apărut acum peste 800 de ani, înseamnă patria libertății. În concluzie, dragi studenți, bine ați venit în patria oamenilor liberi, în care, prin inteligența și munca voastră, să obțineți burse, mobilități internaționale, cunoștințe care să vă aducă o condiție cât mai bună în această lume, asistați de profesori cu demnitate, cu o înaltă pregătire, cărora le urez multă sănătate și putere de muncă.“

Călin Enăchescu a menționat avantajele pe care fuziunea dintre cele două universități le aduce cu sine, și de care îi sfătuiește pe studenți să beneficieze la maximum: „Proiectul a început în urmă cu aproximativ 5 ani de zile, când s-a creat Consorțiul Universitar Mureș. A urmat o perioadă de analize serioase care să justifice acest proiect, care s-a finalizat din punct de vedere legal, dar care este un proces continuu. Este o universitate mai mare, care înseamnă și o universitate mai atractivă pe plan internațional, favorizând posibilitatea unor parteneriate importante în vederea atragerii unor surse de finanțare la nivel european, mai ales pentru proiectele de cercetare. Vă îndemn, dragi studenți, să luați parte la cea mai frumoasă aventură pe care o poate realiza omul, fascinanta aventură a cunoașterii.“

Festivitatea s-a încheiat pe o notă de entuziasm și optimism printr-un moment muzical susținut de câțiva studenți ai UMFST Târgu Mureș.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE