Mesajul prefectului Mircea Duşa pentru „bobocii” UMFST Târgu-Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

Mesajul prefectului Mircea Duşa pentru „bobocii” UMFST Târgu-Mureş

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, le-a urat astăzi succes celor peste 10.000 de studenți care încep cursurile Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu-Mureş.

Mircea Dușa le-a transmis tinerilor că îi așteaptă o perioadă plină de provocări, dar frumoasă în același timp: ”V-aţi ales una dintre cele mai nobile profesii, iar de pregătirea şi de profesionalismul vostru va depinde soarta a generaţii întregi de oameni, oameni care îşi vor pune toată nădejdea în voi. Cu toate că ştiu că n-o să vă fie uşor, sunt convins că veţi reuşi, iar perseverenţa şi seriozitatea vă vor aduce o recunoaştere binemeritată. Vă doresc mult succes, răbdare şi perseverenţă! Cadrelor didactice, care vă vor fi mentori pe parcursul anilor de studiu, aş dori să le mulţumesc pentru implicarea exemplară în formarea generaţiilor viitoare de medici şi specialişti, pentru rezultatele admirabile obţinute în procesul instructiv-educativ, dar şi în cel al cercetării. Aceste eforturi susţinute au făcut ca universitatea să devină o instituţie competitivă la nivel naţional şi internaţional.”

Mircea Dușa și-a exprimat încrederea că noua universitate va fi inclusă în rețeaua universitară europeană: ”Prin această unificare, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu-Mureş devine o variantă credibilă şi serioasă,  pentru includerea în proiectul de constituire a reţelelor universitare europene.

Uniunea Europeană va lansa, în curând, proiecte-pilot pentru crearea de reţele de universităţi europene, care să permită obţinerea unei diplome, prin combinarea de studii în mai multe ţări din blocul comunitar.

Proiectele-pilot vor fi lansate în 2019 şi în 2020 în cadrul Programului Erasmus +, iar punerea deplină în aplicare a acestei iniţiative urmează să aibă loc în 2021.

Reţelele de universităţi europene vor cuprinde instituţii deja existente, vor permite întărirea cooperării transfrontaliere prin strategii instituţionale pe termen lung, vor încuraja inovaţia şi excelenţa. În plus, vor spori mobilitatea studenţilor şi profesorilor şi vor facilita învăţarea de limbi străine.

Până în anul 2024 se doreşte crearea de aproximativ 20 de astfel de universităţi europene, pe criterii clar stabilite, pe afinităţi academice, tematice sau geografice.

Fiecare reţea universitară europeană trebuie să aibă cel puţin trei ţări implicate şi să grupeze între trei şi şase instituţii de învăţământ şi nu văd de ce Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu-Mureş nu ar fi una dintre ele.

Universităţile nu trebuie decât să aplice şi să aibă ce să ofere – iar UMFST Târgu-Mureş are ce oferi – trebuie să găsească partenerii europeni şi, mai mult decât atât, să fie dispuse să îşi alinieze programele de studiu în cadrul reţelelor.

La nivel european se discută că aceste reţele ar trebui să fie în sfera ştiinţelor, tehnologiei, ingineriei, matematicii, adică acele domenii care cu adevărat ar putea fi aliniate oriunde în Europa”.

Prefectul județului Mureș le-a transmis un mesaj și studenților de la Medicina Militară: ”Cât despre Medicina Militară, pot să spun că sunt mândru că am contribuit la suplimentarea numărului de locuri aici, la Târgu-Mureş, şi că mare parte a viitorilor medici ai Armatei Române vor fi legaţi sufleteşte de universitatea dumneavoastră. Ţin să vă spun că studenţii de la medicina militară au un regim mai aparte, fiindcă pe lângă pregătirea de specialitate trebuie să urmeze şi un program de pregătire militară, întrucât, odată finalizate studiile, devin ofiţeri ai Armatei Române.”

(Biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Mureș)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE