Home / Business / Castelul Contelui Samuel Teleki scos la vânzare!

Castelul Contelui Samuel Teleki scos la vânzare!

Castelul Contelui Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei (1971-1822) a fost pus în vânzare de Artmark Historical Estate. Construcția a început la finele secolului al XVIII-lea și a fost finalizată în 1912.

Castelul este localizat pe strada Principală din Dumbrăvioara, comuna Ernei, deci nu trebuie confundat cu Castelul Teleki din Gornești unde se ține an de an festivalul AWAKE.

Prețul de pornire al licitației este de 650.000 euro, prețul estimat al proprietății situându-se între 800.000 şi 1.000.000 euro.

Suprafața terenului este de 49, 2 hectare, iar suprafața construită de 2.010 metri pătrați, reprezentând un monument istoric de valoare naţională si universală, clasă A. În prezent, clădirea găzduiește Grupul Școlar Agricol Dumbrăvioara.

Cele șapte corpuri de clădiri care formează castelul sunt dispuse în plan în formă de U, oferind un spațiu larg atât în partea frontală, cât și în spatele construcției. Porțiunea din spate era renumită pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, unde oaspeți prestigioși, precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I, se antrenau pentru diverse turniruri la care participau.

„Deși a debutat în stilul baroc, în prezent castelul este fidel stilului neobaroc. Povestea arhitecturală a castelului este, în mare parte, rezultatul ideilor inovatoare a nobililor Teleki, în urma călătoriilor acestora în Țările Occidentale, dar și în expedițiile africane ale ultimului reprezentant al familiei. De asemenea, interioarele sunt inundate cu detalii baroce luxuriante, îmbinându-se armonios cu mici accente rococo, fiecare cameră fiind specifică unui anume rang. Partea etajată a clădirii a fost mansardată și monopolizată de aristocrații Teleki, parterul fiind destinat slujitorilor. În trecut, podelele se defineau prin marmură colorată, fiind acoperite de covoare persane. Spectacolul sălilor era accentuat de mobila rară decorată somptuos îmbinând mai multe stiluri: baroc, rococo sau renascentist, iar fiecare cameră beneficia de un model unic de sobă. În peisajul „telekian” se mai adaugă și o impresionantă colecție de cărți rare (aduse în țară prin prisma călătoriilor în occident), antichități de valoare, tablouri, porțelanuri decorative, arme și trofee” au scris intermediarii în anunțul de vânzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Propunere pentru închiderea Pieței de vechituri!

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat marți, 27 octombrie, pe pagina de Facebook …