Finanţare de 3,1 milioane lei pentru două proiecte din Iernut Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 961 Vizualizări

Finanţare de 3,1 milioane lei pentru două proiecte din Iernut

La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate luni, 1 octombrie, proiectele de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinate îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor de curent și gaz la clădirile Casei de cultură și Primăriei orașului Iernut, situate una lângă cealaltă în Piața 1 Decembrie 1918 din centrul localității.

Primarul oraşului Ienut, Ioan Nicoară, și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractele pentru cererile de finanțare ”Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din oraşul Iernut, Primăria, strada 1 Decembrie 1918 nr. 9/A, Iernut” și ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din orașul Iernut, Casa de cultură, strada 1 Decembrie 1918, nr. 9/A, Iernut”, a căror valoare totală cumulată este de peste 3,5 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de peste 3,1 milioane lei. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

„Pentru orașul Iernut este foarte important să finanțeze aceste lucrări, deoarece acum cele două clădiri sunt printre cele mai energofage din oraș. Localitatea are nevoie de aceste resurse financiare și banii publici sunt investiți în ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori. În perioada precedentă nu s-au făcut investiții majore, de aceea edilii sunt foarte interesați de orice investiție care asigură îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor. Considerăm că reabilitarea și modernizarea acestor clădiri va crește gradul de încredere al publicului larg în activitatea administrației publice, care se preocupă să reducă valoarea facturilor de energie pentru aceste clădiri emblematice din centrul orașului Iernut”, a declarat Simion Crețu.

Clădirea Primăriei, reabilitată termic

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din oraşul Iernut, Primăria, strada 1 Decembrie 1918 nr. 9/A, Iernut” are ca obiectiv reducerea consumului anual specific de căldură a clădirii reabilitate termic care găzduiește Primăria orașului Iernut, prin lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei termice pentru consum propriu, respectiv instalarea unei centrale pe biomasă, lucrări de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat și lucrări conexe. Prin lucrări conexe, în acest proiect, se vor repara elementele de construcție ale fațadei care prezintă pericol de desprindere, se va demola șarpanta existentă și se va construi una nouă, se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenție, se vor repara trotuarele, în scopul eliminării infiltrațiilor, se vor implementa măsuri de accesibilizarea a infrastructurii, pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilități și se vor implementa măsuri necesare obținerii avizului ISU, prin realizarea unor instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu. Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii februarie 2020, fiind necesare fonduri totale în valoare de 1.614.470,38 lei (peste 357.000 euro), din care peste 1,24 milioane lei (peste 275.000 euro) reprezentând fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

Casa de cultură, modernizată

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din orașul Iernut, Casa de cultură, strada 1 Decembrie 1918, nr. 9/A, Iernut” are ca obiectiv reducerea consumului anual specific de căldură a clădirii reabilitate termic unde funcționează Casa de Cultură a Orașului. Ca și în cazul clădirii Primăriei, vor fi efectuate lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare a instalației de iluminat si lucrări conexe. Tot ca în cazul celeilalte clădiri, se va monta o centrală termică pe biomasă. Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii martie 2020, fiind necesare fonduri totale în valoare de aproape 1,9 milioane lei (peste 419.000 euro), din care peste 1,85 milioane lei (circa 408.000 euro) reprezentând fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE