Home / Consiliul Judetean Mures / Lecţie de istorie pictată despre Centenar în Palatul Administrativ

Lecţie de istorie pictată despre Centenar în Palatul Administrativ

Distribuie

22 de portrete ale unor personalităţi de excepţie ale României care s-au remarcat, prin activitatea lor, în cei 100 de ani care se împlinesc de la Marea Unire din 1989, pot fi admirate, începând de luni, 1 octombrie, şi până în data de 12 octombrie, în holul inferior al Palatului Administrativ din Târgu-Mureş.

“Expoziţia de portrete dedicată Centenarului Marii Uniri” este organizată de Consiliul Judeţean Mureş, Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, Asociaţia Culturală “Sfântu Gheorghe” Sângeorgiu de Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, lucrările expuse au fost realizate de artista plastică Maria Mera, iar printre personalităţile imortalizate pe simeze îi amintim pe Regele Ferdinand I, Regina Maria, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Ion I.C. Brătianu, Miron Cristea, Ştefan Cicio Pop, Gheorghe Pop de Băseşti, Ioan Vescan, Iuliu Hossu, Vasile Duma, Nicolae Motora, Eugen Nicoară şi Vasile Netea.

Iniţiativa, apreciată de gazdele de la Palatul Administrativ

Participanţii la vernisaj au fost întâmpinaţi de reprezentanţii celor două instituţii care îşi desfăşoară activitatea în Palatul Administrativ din Târgu-Mureş,  Alexandru Cîmpeanu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, respectiv Nagy Zsigmond – subprefect.

„Îi mulţumesc doamnei Mera şi o felicit pentru efortul pe care l-a depus într-un timp foarte scurt pentru a realiza aceste lucrări deosebite”, a afirmat Alexandru Cîmpeanu, care a amintit faptul că proiectul este susţinut, ca alte proiecte culturale derulate în Anul Centenarului, de Consiliul Judeţean Mureş.

„Noi salutăm, şi nu doar această iniţiativă, am fi bucuroşi dacă tot acest corp superb de clădire ar fi plin de exponate ori din partea Uniunii Artiştilor Plastici, ori din partea Asociaţiei Artiştilor Plastici, ţinând cont de faptul că aici sunt foarte mulţi vizitatori, incvlusiv la sfârşit de săptămână, când vizitează acest palat superb”, a spus Nagy Zsigmond.

Lecţie de istorie

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, publicistul Nicolae Băciuţ, a fost de părere că expoziţia poate fi asimilată cu o lecţie de istorie, „pentru că sunt aduşi în orizontul nostru de vizibilitate personalităţi care au contribuit la înfăptuirea acelui act de clipă astrală pentru România, înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918.”

„Important este pentru noi să vedem în această expoziţie un omagiu adus celor care şi-au adunat energiile şi sentimentele în aşa fel încât momentul 1 decembrie 1918  să fie unul care să redeseneze partea noastră de pământ într-o identitate cu partea noastră de cuvinte, cum ar fi spus Nichita Stănescu”, a afirmat Nicolae Băciu.

Graniţa dintre istorie şi artă plastică

La vernisaj a participat şi inspectorul şcolar Constantin Bogoşel, care a vorbit, în calitate de profesor de istorie, despre lucrările realizate cu mult har de artista plastică Maria Mera.

„Ne aflăm la graniţa dintre istorie şi artă plastică. Este o graniţă între două lumi care au foarte multe în comun. Studiind istorie artei, foarte mulţi artişti au pictat de-a lungul timpului diferite scene din anumite războaie, cu diferite personalităţi. Iată, astăzi, avem deosebita plăcere să fim la vernisajul unei expoziţii inedite, expoziţia artistei plastice Maria Mera, care reuşeşte să ne ducă în atmosfera care a fost acum 100 de ani, atunci când s-a realizat Marea Unire”, a menţionat prof. Constantin Bogoşel, în opinia căruia tablourile istorice însoţite de scurte texte biografice reprezintă un instrument valoros de învăţare a istoriei de către elevi.

Expoziţie itinerantă

Din partea organizatorilor a luat cuvântul Ilarie Gh. Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, organizaţie cu o activitate culturală foarte intensă atât pe plan local, cât şi naţional şi chiar internaţional.

„Această expoziţie a fost gândită încă de la începutul anului. Am dorit să fie prezenţi în portrete în primul rând reghinenii, pentru că atât preşedintele, cât şi vicepreşedinţii şi marea majoritate a membrilor Consiliului Naţional Român Judeţean Mureş erau reghineni”, a afirmat Ilarie Gh. Opriş, care a mai precizat că expoziţia a avut deja vernisaje la Reghin, în Galeria „Unirea” din Târgu-Mureş, la Cluj Napoca, precum şi în Rîşcani (Republica Moldova) şi Paralia Leptokaria (Grecia).

„Expoziţia va fi itinerantă în judeţ, şi poate şi în alte oraşe ale ţării”, a completat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici.

Cu gândul la înaintaşii iluştri

Potrivit tradiţiei, cuvântul de final i-a aparţinut semnatarei expoziţiei, artista plastică Maria Mera.

„În momentul în care domnul Opriş a venit cu ideea de realizare a acestei expoziţii pe această temă, am fost foarte bucuroasă. Avem copii care ne vor urma în viaţă, avem nepoţi, şi ei trebuie să ştie de unde am pornit, că avem nişte înaintaşi iluştri”, a subliniat Maria Mera.

„Să nu uităm niciodată că istoria noastră ar fi fost cu totul altfel probabil dacă nu ar fi fost aceşti iluştri înaintaşi”, a adăugat artista plastică.

Emoţia reîntâlnirii cu mureşeni de excepţie

Printre participanţii la vernisaj s-a aflat şi Ioan Iacob, consilier superior în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, care a apreciat ideea organizării unei expoziţii despre Centenarul Marii Uniri în incinta Palatului Administrativ din Târgu-Mureş.

„Această expoziţie găzduită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş e o mare bucurie pentru mine, şi cred că pentru toţi participanţii la vernisaj, mai ales în contextul în care noul prefect al judeţului Mureş a fost catalogat în presă drept „prefectul Centenarului”. Asemenea activităţi sunt binevenite, cu atât mai mult cu cât în această expoziţie am regăsit mai multe personalităţi mureşene, majoritatea dintre ele originare din zona Reghinului”, a mărturisit Ioan Iacob.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.