Consiliul Judeţean Mureș implementează proiectul “Spunem NU corupției” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 394 Vizualizări

Consiliul Judeţean Mureș implementează proiectul “Spunem NU corupției”

Este un proiect cu finanțare europeană în valoare de 400.000 de lei, prezentat marţi, 2 octombrie, într-o conferință de presă, și prin care Consiliul Județean Mureş pune în practică un document strategic strategic al Guvernului. Ca atare, în perioada 2016-2020 se va face o analiză a riscurilor și a vulnerabilităților la faptele de corupție, atât din instituția propriu zisă cât și instituțiile subordonate.

Cel mai bine e să previi

Președintele Consiliului Judeţean Mureș Péter Ferenc, a asigurat că acest program nu este implementat pentru că instituţia ar avea probleme de corupție.

”Au fost luate și până acum măsuri și au fost puse în aplicare, conform strategiei naționale anticorupție. Deci este vorba doar de a încerca să reducem chiar și riscurile să apară așa ceva. Într-adevăr, suntem organizați în așa fel încât sunt mai multe niveluri de verificare. Dar ne-am decis să accesăm acești bani europeni, pentru că este vorba și de pregătirea personalului din cadrul instituție noastre, și de informarea cetățenilor în acest domeniu al strategiei naționale anticorupție pentru perioada 2016-2020”, a declarat Péter Ferenc.

La conferinţa de presă a participat şi Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Mureş şi coordonator al planului de integritate al Strategiei Naționale Anticorupție, care a subliniat la rândul său că oricum Consiliul Judeţean Mureș implementa această strategie anticorupție, însă a profitat de oportunitatea de a o face pe bani europeni.

”În ultimii doi ani și nu numai, în Consiliul Judeţean Mureș nu au fost semnalate cazuri de corupție. Cu toate acestea, strategia și însăși morala instituțională ne obligă să încercăm să identificăm orice riscuri și vulnerabilități care pot să conducă la acte de corupție. Și în această idee, am accesat acest proiect cu finanțare nerambursabilă”, a spus Alexandru Cîmpeanu, care a mai precizat că prin acest demers se încearcă prevenirea oricărui act de corupție care vizează Consiliul Județean Mureş și funcționarea sa.

Cursuri pentru funcţionari, consilieri şi manageri

Concret, vor avea a loc cursuri de care beneficiază toți cei 101 funcționari din Consiliul Judeețan Mureş, cei 35 de consilieri județeni, ca și 20 de manageri ai instituțiilor subordonate Consiliului Judeţean Mureș, a explicat consilierul Corina Alexandra Vițelar, responsabilă de implementarea proiectului. Ea a subliniat că, nu în ultimul rând, prin cooptarea în proiect a unei firme de consultanță se asigură obiectivitatea analizei factorilor ce pot conduce spre fapte de corupție. ”Lucrăm după niște reguli, și este important să transmitem un mesaj pozitiv cetățenilor, dar și celorlalte administrații locale. Consiliul Județean are peste 400 de de atribuții, pentru fiecare acordat un punctaj, în funcție de anumite criterii, respectiv se intră în contact direct cu cetățeanul, semnează, verifică mai multe persoane, se lucrează direct cu bani, cine dă decizia finală dacă este o achiziție publică – se acordă o notă după care se văd care sunt acele acele atribuții cu risc și vulnerabilitate”, a declarat Corina Alexandra Viţelar.

Proiectul mai vizează și implicarea cetățenilor, pentru care se va realiza o campanie de informare, în care sunt invitați să nu încurajeze fapte de corupție și să le semnaleze, dacă ele apar.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE