Home / Invatamant / Formarea dascălilor, motto-ul Zilei Internaţionale a Educaţiei

Formarea dascălilor, motto-ul Zilei Internaţionale a Educaţiei

Distribuie

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş s-a întâlnit marţi, 2 octombrie, cu o delegaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale condusă de secretarul de stat prof. Florian Lixandru. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în preambulul Zilei Internaţionale a Educaţiei, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş, în prezenţa a aproximativ 100 de directori şi directori adjuncţi ai unor unităţi de învăţământ din judeţul Mureş.

„Dreptul la educaţie, dreptul la un profesor calificat”

În alocuţiunea sa către dascălii mureşeni, secretarul de stat a arătat că tema propusă de UNESCO pentru ediţia din acest an a Zilei Internaţionale a Educaţiei, sărbătorită în data de 5 octombrie, este „Dreptul la educaţie, dreptul la un profesor calificat.”

„A fost aleasă pentru a reaminti comunităţii mondiale că dreptul la educaţiei nu poate fi obţinut fără profesori calificaţi. Chiar şi astăzi, o provocare continuă la nivel mondial o reprezintă asigurarea resursei umane calificate în educaţie. Se estimează că sunt în prezent 264 de milioane de tineri aflaţi în afara şcolii, neşcolarizaţi. Pentru a atinge obiectivele educaţionale, primare şi secundare pentru anul 2030, ar trebui ca întreaga lume să „recruteze” 69 de milioane de profesori. Se produce un decalaj în special în diverse zone vulnerabile, populaţia feminină, copii cu dizabilităţi, refugiaţi şi migranţi, copii săraci care locuiesc în zone rurale sau îndepărtate. Acestea sunt temele de reflecţie la care noi, factorii de decizie în educaţie, ar trebui să ne aplecăm mai mult şi să gândim strategii pe termen lung, astfel încât să preîntâmpinăm astfel de neajunsuri, pentru că sunt conştient că viitorul apropiat în zona de resurse umane vom întâmpina probleme”, a afirmat prof. Florian Lixandru.

Importanţa proiectului „CRED”

În acest sens, oaspetele Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş a amintit că una din priorităţile Ministerul Educaţiei Naţionale este formarea de cadre didactice de valoare.

„Există în prezent oportunităţi de finanţare pe zona de formare profesională care permit implementarea unor programe de formare pentru colegii noştri cadre didactice, fie că vorbim de programul Erasmus plus, fie că vorbim de programe finanţate din fonduri norvegiene sau de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman. La nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, în prezent se implementează cel mai mare proiect care are o componentă foarte importantă pe zona de formare profesională, este vorba despre proiectul „CRED”, care presupune formarea a 55.000 de cadre didactice din învăţământul gimnazial din toată ţara, pe opt regiuni de dezvoltare”, a arătat prof. Florian Lixandru.

Peste 10.000 de angajaţi în şcolile mureşene

În prezent, în domeniul învăţământului mureşean îşi desfăşoară activitatea circa 10.500 de persoane, reprezentând personal didactic de predare, de îndrumare, de conducere şi control, precum şi personal didactic auxiliar şi nedidactic.

„Este o cifră însemnată, o cifră care ne determină pe noi, cei care suntem în faţa dumneavoastră, să acţionăm şi să luăm măsuri astfel încât să creem acel cadru motivant şi stimulativ pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale”, a punctat prof. Florian Lixandru.

Program artistic, la final

Pe lista vorbitorilor s-au aflat şi prof. Ligia Cristina Someşan, directoarea Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, care a rostit, în calitate de gazdă, un sincer „bun venit” oaspeţilor, precum şi prof. Ioan Macarie, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, care a punctat câteva repere reprezentative din raportul privind starea învăţământului mureşean, document prezentat recent, cu ocazia unei eveniment găzduit de Palatul Culturii din Târgu-Mureş.

La final, participanţii la întâlnire au dialogat, pe diverse probleme referitoare la învăţământ, cu prof. Florian Lixandru, iar un grup de elevi din Ungheni şi de la Palatul Copiilor din Târgu-Mureş au susţinut un scurt program artistic.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Superliga Mureș: S-a desfășurat o nouă etapă la minifotbal

Distribuie Marți, 26 martie, s-a desfășurat cea de-a 17-a etapă din Superliga Mureșeană de minifotbal. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.