Home / Cultură / Invitație la dezbatere pentru definirea unui statut al artistului, la Bastionul Măcelarilor

Invitație la dezbatere pentru definirea unui statut al artistului, la Bastionul Măcelarilor

Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș va fi gazda unui dialog despre statutul artistului în România. Conform unui comunicat emis de către Teatru 3G, evenimentul va avea loc joi, 4 octombrie, de la ora 12.00.

Înscrierile participanților se pot face on-line, pe website-ul proiectului Cultura Alternativă, pe pagina https://statutulartistului.ro/intalniri-de-lucru-specializate/

În perioada 1-21 octombrie, Asociația Culturală Flower Power, inițiatorul proiectului

„Cultura Alternativă” invită artiștii și operatorii culturali la o serie de întâlniri de lucru specializate, în principalele regiuni din țară, fiind organizate întâlniri în Timișoara, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, București și Iași. „Pentru că unicul mod in care poți impune schimbarea regulilor este participarea directă la scrierea lor și pentru că nu ne dorim să mimăm consultarea publică, vă invit să discutăm despre ce este astăzi vital să schimbăm în paradigmă”, a declarat Adriana Zaharia, cea care va conduce discuțiile în cadrul acestei etape a proiectului, în calitate de Facilitator Dialog Social.

„Temele pe care ne dorim să le atingem în discuție sunt: Statutul oficial al artistului. Este necesar? Este posibil? Cum este perceput modelul slovac de definire a artistului? Este o definiție care acoperă toate variantele de situații în care se poate afla un artist? Drepturi de autor/ drepturi conexe. Cum este poziționat în acest moment artistul în acest mecanism financiar? Libertatea de exprimare în artă este o cutumă sau este necesar să fie asigurată prin lege? Dreptul la sănătate. Există nevoi specifice medicale (boli profesionale) care trebuie luate în considerare de o cartă profesională? Deduceri fiscale dorite (sau nu) în funcție de subdomeniu (punct de plecare în discuție de la modelul german)”, a adăugat Adriana Zaharia.

Despre statutul artistului

Adoptată de UNESCO, la Conferința Generală din 1980, Recomandarea cu privire la Statutul Artistului făcea apel la toate Statele Membre să îmbunătățească statutul profesional, social și economic al artiștilor prin implementarea de măsuri și politici în domeniile educației continue, a asigurărilor sociale, pieței muncii, veniturilor și condițiilor de taxare, mobilității și libertății de expresie. Recomandarea a dus la recunoașterea dreptului artiștilor de a se organiza în uniuni de breaslă și organizații profesionale care să le reprezinte și să le apere interesele.

În toate țările, unii dintre artiști sunt angajați pentru munca lor, beneficiind de aceleași drepturi ca și angajați din alte domenii profesionale. Dacă sunt independenți, specificul muncii lor nu le permite să obțină beneficii în perioadele în care nu sunt angajați, chiar dacă ei au dobândit deja o calificare sau lucrează pentru creațiile sau operele lor. Numărul artiștilor angajați este, în toate țările, mult mai mic decât al celor independenți.

Proiectul „Cultura Alternativă” a fost selectat spre finanțare în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European.

Proiectul este susținut de TVR, RFI, Radio România Cultural, Observator Cultural, România Liberă, Modernism.ro, Docuart.ro și Comisia Națională a României pentru UNESCO. Întâlnirile de lucru specializate sunt realizate în parteneriat cu Ambasada-Timișoara, Teatrul 3G din Târgu Mureș, Reactor de Creație și Experiment-Cluj, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” –Iași și Casa Filipescu Cesianu-Muzeul Municipiului București.

(A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Împreună pentru Livezeni – revenim cu forțe proaspete

Primăria Livezeni împreună cu Asociația pentru Inovare Socială și partenerii săi din proiectul “Măsuri integrate …