Expoziţie despre ştiinţă şi etnicitate, la UMFST Târgu-Mureş Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 411 Vizualizări

Expoziţie despre ştiinţă şi etnicitate, la UMFST Târgu-Mureş

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) Târgu-Mureş organizează vineri, 5 octombrie, de la ora 13.00, la Facultatea de Farmacie, vernisajul expoziţiei “Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30”.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 5 octombrie – 5 noiembrie 2018, între orele 10.00 – 16.00, şi a fost sprijinită și realizată prin colaborarea următoarelor instituții: UMFST Târgu-Mureș, Naturhistorisches Museum Wien (Austria), Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University (Marea Britanie), University of Oxford (Marea Britanie), Arts & Humanities Research Council (Marea Britanie) şi Muzeul Municipiului București.

Documente de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena

Potrivit organizatorilor expoziţiei, în anii ’20 și ’30 ai secolului trecut antropologii au sugerat că națiunile moderne nu erau numai rezultatul unor procese istorice, culturale, lingvistice și politice, ci erau și comunități ce aveau aceeași origine biologică. Astfel, antropologii respectivi au au folosit deseori conceptul antropologic de “rasă” pentru a explica particularitățile somatice și fizice atât pentru indivizi cât și pentru grupuri etnice și națiuni, anii interbelici reprezentând astfel forma științifică a discuției despre națiune, iar apropierea dintre știință și etnicitate a fost o premisă esențială pentru apariția și dezvoltarea antropologiei românești.

„Expoziția prezintă pentru prima dată publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologică din România anilor ’30 realizate de specialiști de seamă ai epocii. Pe lângă cercetările făcute de antropologii români, cum ar fi Gh. Popoviciu, Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include și un material cules în anii 1933 și 1934 de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție aceste documente, ele fiind prezentate acum pentru prima dată publicului din România. Studiul vienez realizat în satul Marienfield este acompaniat de cercetările legate de problemele biologice ale sașilor ardelenei din perioadă anilor ’30, fiind evidențiate cercetările întreprinse de antropologii austrieci: Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn”, a precizat lector dr. Mihaela Daciana Natea, directorul Departamentului de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul UMFST Târgu-Mureş.

Orizontul medicinei interbelice, reconstituit

Un alt studiu de mare importanţă științifică a fost realizat de către antropologul maghiar Lajos Bartucz, în zona Aradului în perioada premergătoare primului război mondial. Totodată, expoziţia îşi propune să furnizeze informaţii generaţiilor actuale despre perioada interbelică a României.

„De la cercetarea siluetelor, a craniilor, igienei până la analiza grupelor de sânge antropologii interbelici dar și specialiștii din domeniul medicinei și chiar zoologiei au contribuit cu studiile lor la forma științifică a discuției despre națiune. Aproape toți antropologii români au fost medici de profesie. Este astfel important să reconstituim acest orizont al medicinei din România perioadei interbelice. Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunităților etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei mai bune înțelegeri a perioadei interbelice. Târgu-Mureș a fost și este un centru academic important nu doar din punct de vedere al medicinei, ci mai ales din punct de vedere al confluențelor identitare dintre români și maghiari. De aceea, această expoziție are aici o relevanță deosebită prin potențialul ei de a declanșa alte cercetări pe această temă”, a punctat lector dr. Mihaela Daciana Natea.

Curatorul expoziţiei este Marius Turda, licenţiat în istorie la Universitatea din Bucureşti, masterat şi doctorat în istorie de la Central European University. În prezent, Marius Turda predă istoria eugenismului şi a rasismului la Oxford Brookes University, unde conduce Centre for Medical Humanities.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE