Home / Politic / Final de referendum. Ce au decis alegătorii

Final de referendum. Ce au decis alegătorii

Distribuie

Referendumul iniţiat de Coaliţia pentru Familie în vederea redefinirii familiei în Constituţie, desfăşurat timp de două zile, în 6 şi 7 octombrie, nu a întrunit prezenţa minimă la vot necesară, de 30 de procente, şi a fost, astfel, invalidat.

Duminică, la ora 22.30, Biroul Electoral Central a anunţat că la ora 21.00 prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 20,41%, adică 3.731.704 de voturi. Pentru validarea referendumului era necesară o prezenţă de 30%, adică cel puţin 5.483.548 de voturi.

În judeţul Mureş, în cele două zile ale referendumului, votul s-a desfăşurat fără incidente, duminică la ora 21.00 înregistrându-se o prezenţă de 15,70%, adică de 75.391 de votanţi din cei 479.930 de alegători înscrişi pe listele de votare.

Organizare bună

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a votat sâmbătă, la ora 10.00, la Secția de votare nr. 32, amenajată în incinta Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș.

„În județul sunt organizate 568 de secții de votare. În cursul zilei de ieri (vineri, 5 octombrie – n.r.), prin grija Prefecturii, am distribuit toate materialele în secțiile de votare, astfel încât la ora 17.00, președinții și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare să fie prezenți în secțiile de votare, să pregătească votul de astăzi. În cursul acestei dimineți, sigur că am avut o conversație cu birourile electorale și vreau să precizez faptul că la ora 7.00 erau deschise toate secțiile de votare și cetățenii pot să își exprime votul în condițiile corespunzătoare”, a declarat Mircea Duşa, la ieşirea din secţia de votare.

Accident de… muncă, la Ernei

Singurul incident, şi acesta minor, s-a petrecut la o secţie de votare din comuna Ernei, unde s-a înregistrat un accident de muncă mai neobişnuit, soldat cu schimbarea preşedintelui de secţie.

“O doamnă dintr-o secție de votare din Ernei s-a accidentat în secția de votare, de altfel am și dispus ca în dimineața aceasta (sâmbătă, 6 octombrie – n.r.) o echipă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă să se deplaseze la secția de votare să stabilească condițiile în care s-a accidentat doamna. Practic, transporta un sac și s-a împiedicat în treptele de acolo, a căzut și s-a lovit la nas. N-a fost afectat votul, doamna a fost prezentă la ora 7.00 în secția de votare și a așteptat în secția de votare până am înlocuit-o cu o altă persoană care a fost desemnată de către președintele Tribunalului Județean”, a precizat prefectul Mircea Dușa.

Trei secţii, fără niciun votant sâmbătă!

Ştirea zilei de sâmbătă, care a “înroşit” paginile de socializare de pe internet a fost, fără îndoială, cea referitoare la faptul că la ora 13.00 în nu mai puţin de 14 secţii de votare din judeţul Mureş nu se prezentaseră niciun alegător.

Secţiile de votare respective erau următoarele: 20 – Şcoala Generală nr. 19 Beşa, municipiul Târgu-Mureş, 187 – Şcoala Primară Larga, oraşul Sărmaşu, 229 – Şcoala Primară Fiţcău, comuna Aluniş, 242 – Şcoala Primară Daia, comuna Bahnea, 245 – Şcoala Primară Cund, comuna Bahnea, 299 – Căminul Cultural Culpiu, comuna Ceuaşu de Câmpie, 318 – Căminul Cultural Bozeni, comuna Corunca, 382 – Căminul Cultural Gheorghe Doja, 385 – Şcoala Primară Satu Nou, comuna Gheorghe Doja, 397 – Căminul cultural Ilioara, comuna Gorneşti, 446 – Şcoala Primară Şilea Nirajului, comuna Măgherani, 449 – Şcoala Gimnazială Ceuaş, comuna Mica, 462 – Şcoala Primară Ghineşti, comuna Neaua şi 463 – Căminul Cultural Sânsimion, comuna Neaua.

Până la sfârşitul zilei, aveau să „reziste” fără alegători doar trei secţii de votare, respectiv 318, 397 şi 463.

Seara, la ora 21.00, pe plan naţional prezenţa la urne era de 5,72%, iar la nivelul judeţului Mureş de 4,10%.

„Fruntaşii” zilei de sâmbătă

Tot sâmbătă seara, la închiderea urnelor, doar şase secţii de votare din Mureş aveau o prezenţă mai mare de 20%: 328 – Căminul Cultural Lefaia, comuna Crăieşti (25,00%), 31 – Centrul Cultural „Mihai Eminescu” Târgu-Mureş (24,42%), 364 – Şcoala Gimnazială Tonciu, comuna Fărăgău (23,14%), 539 – Şcoala Primară Lechincioara, comuna Şincai (22,78%), 276 – Şcoala Primară Căcuciu, comuna Beica de Jos (22,12%) şi 198 – Biblioteca Orăşenească „Sovata Băi” Sovata (20,75%).

Smaranda Enache, mesaj tăios

Co-preşedintele executiv al Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a scris sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook, un scurt comentariu despre prima zi a referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

„Oamenii nu mai sunt atât de uşor de manipulat. Circa 3 milioane de români trăiesc şi muncesc în străinătate. Partidele care s-au perindat la putere nu i-au unit, dimpotrivă, i-au gonit din ţară şi au înstrăinat zeci de mii de familii. Nu-i de mirare că demagogia cu grija pentru familie, pentru copii, nu mai ţine. Cât despre cler, îndemnul „fă ce zice popa” nu mai e valabil. Cu rare excepţii, huzurul, luxul, egolatria şi minciuna au luat locul smereniei şi căinţei. În frunte cu BOR, fondurile pentru spitale, creşe, şcoli şi cămine pentru seniori sunt pur şi simplu furate de la gura poporului şi alocate construcţiei lăcaşelor de cult. Dacă mâine nu se vor strânge nici măcar cele 3 milioane de voturi ale semnatarilor iniţiativei cetăţeneşti, partidele şi cultele care au forţat referendumul vor trebui să-şi facă mea culpa şi să se reformeze. Să intre în Europa şi în secolul XXI. Dacă nu vor să piară”, a fost de părere Smaranda Enache.

De la 7 alegători… la 80,5%

Pe parcursul zilei de duminică, nu s-a întâmplat nimic spectaculos care să ducă la creşterea prezenţei la urne.

Pentru frumuseţea statisticii, putem spune că duminică la ora 21.00, secţiile de vot din judeţul Mureş cu cea mai bună prezenţă la vot erau următoarele:

276 – Şcoala Primară Căcuciu, comuna Beica de Jos, cu 80,53%;

328 – Căminul Cultural Lefaia, comuna Crăieşti, cu 70,83%;

362 – Sediul Primăriei Fărăgău, comuna Fărăgău, cu 57,44%.

La polul opus, al prezenţei scăzute la urne la secţiile de votare, informaţiile furnizate de Biroul Electoral Central erau următoarele:

282 – Căminul Cultural Bichiş, comuna Bichiş, cu 9 alegători;

377 – Căminul Cultural Bedeni, comuna Găleşti, cu 8 alegători;

463 – Căminul Cultural Sânsimion, comuna Neaua, cu 7 alegători.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.