Home / Cultură / Ipostaze ale eroilor comuni – vernisaj la Camera K’Arte în cadrul Nopții Albe a Galeriilor
Foto: Andrei Vornicu

Ipostaze ale eroilor comuni – vernisaj la Camera K’Arte în cadrul Nopții Albe a Galeriilor

Devenit deja un spațiu emblematic al artei contemporane și conceptuale mureșene, Camera K’Arte a vernisat expoziția colectivă „Human Collection“, curatoriată de Kata Ungvári-Zrínyi. Astfel, deși aparțin cotidianului, cu banalitatea și fragilitatea lui, personajele din „Human Collection“ includ și o prezență cu potențial eroic, după cum ne-au demonstrat artiștii Fekete Zsolt Lovacska, Ferencz S. Apor, Lakatos Gabriella, László István, Cătălina Nistor și Kispál Ágnes-Evelin. Vernisajul a avut loc în deschiderea Nopții Albe a Galeriilor la Târgu Mureș.

„Conceptul de erou este, de obicei, plin de supradimensionări. Eroul este mai mult decât un om; faptele lui sunt mărețe, acțiunile lui sunt puternice și nobile. Dar oare eroul poate rezolva probleme pământești/lumești? Poate plăti factura de gaz, conduce o afacere, găti bunătăți calde, intra în reverii, poate gestiona situații de conflict (fără sabie sau magie), cultiva relații personale? Și oare el/ea însuși/însăși crede în povești care nu țin de propria sa realitate?“ sunt câteva dintre întrebările pe care le-a ridicat curatoarea expoziției. Tot ea a încercat să ofere și câteva chei de interpretare și, prin acestea, posibile soluții.


„Personajele expoziției sunt, de cele mai multe ori, invizibile în viața de zi cu zi. Însă în forma aceasta de protagoniști, ne uimesc în moduri diferite. Pot reprezenta fenomene societale specifice, ca de exemplu figura ambițioasă, dar precară a bișnițarului, care este capitalismul aplicat la scară mică și, în același timp, o oglindă distorsionată a acestuia, sau femeile în capot, de obicei în ușile locuințelor, în fața cărora ne putem manifesta respectul la acest altar ciudat și onest“, a spus Kata Ungvári-Zrínyi în deschiderea expoziției.

Vizitatorii sunt îndemnați să treacă pe la Camera K’Arte cât de repede, întrucât expoziția va fi deschisă până în 14 octombrie.

Andrei VORNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Spectacol extraordinar al Ansamblului ,,Mureșul” de Mica Unire

Duminică, 24 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Ansamblului ”Mureșul” din Târgu Mureș va …