Sâmbătă va debuta prima ediție a Festivalului Internațional al Sașilor Transilvăneni Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1091 Vizualizări

Sâmbătă va debuta prima ediție a Festivalului Internațional al Sașilor Transilvăneni

Municipiul Sighișoara va organiza, în perioada 13-14 octombrie, Festivalul Internațional al Sașilor Transilvăneni, cu tema „Sașii la Centenar”, eveniment ce vine să celebreze contribuția neprețuită a acestei comunități la dezvoltarea Transilvaniei și implicit a României Mari, rezultată dintr-o conviețuire pașnică și fructuoasă de sute de ani alături de comunitatea românească.

Festivalul Internațional al Sașilor Transilvăneni – „Sașii la Centenar”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și produs de S.C. German Quality Entertainment S.R.L. va oferi oaspeților săi un melanj de cultură, artă culinară și divertisment specific. Pe parcursul a două zile se va derula un program intercultural și multidisciplinar de muzică, dans săsesc, expoziții de fotografie, carte veche, colaj și instrumente muzicale, fanfare, conferințe tematice și standuri cu produse tradiționale.

Pe parcursul celor două zile, pe scena din Piața Cetății, publicul va putea asista la concerte de muzică și poezie săsească susținute de Manfred Seiler și Ricky Dandel, Hit Parade cu Francesco Napoli, Arzenium de la O-Zone și DJ Chrissie.

La Biserica din Deal, Remus Henning va susține un concert de orgă cu lucrări de Johann Sebastian Bach, Johann Kaspar Kerll, Dietrich Buxtehude, Josephus Fazakas Krisbacensis, Martin Schneider și Carl Czerny.

Tot în cadrul festivalului se va desfășura seminarul oamenilor de afaceri având ca temă „Următorii 20 de ani – Dezvoltarea Durabilă – Regiunea Inteligentă Transilvania”.

Buget de 450 000 lei

Cu câteva zile înainte de începerea evenimentului a fost organizată o conferință la care au participat Ovidiu Mălăncrăvean, primarul Municipiului Sighișoara, Christian Raetscher, Manager General German Quality Entertainment și organizator al festivalului, muzicianul Florin Grigoraș, Mihaela Grigoraș și Lilli-Christine Schuller de la Radio Transsylvania International.

„E un eveniment foarte important pentru comunitatea noastră. Sighișoara este și a fost un oraș în care au locuit foarte mulți sași și mă bucur enorm că au ales acest oraș pentru acest eveniment. Festivalul este finanțat de Ministerul Culturii în cadrul Centenarului Marii Uniri. Sighișorenii cu siguranță că sunt mândri de acest eveniment și vor participa în număr foarte mare”, a declarat Ovidiu Mălăncrăvean.

Un oraș emblematic pentru comunitatea săsească

În prezent, în Sighișoara trăiesc aproximativ 500 de sași, iar la nivel național se estimează un număr de 7000-8000 de persoane.

Christian Raetscher a venit cu inițiativa și consideră Sighișoara ca fiind un oraș emblematic pentru comunitatea săsească din România: „Eu promovez sașii și organizez multe evenimente de la vârsta de 13 ani. Sunt născut în Gârbova, care este o comună săsească, iar acum stau la München, unde am organizat multe evenimente săsești. De asemenea, organizez multe evenimente în București și m-am gândit să fac ceva și pentru cultura săsească veche de 900 de ani pe care nu prea o promovează nimeni. Sighișoara a fost aleasă și ca proiect și trebuie să și găsim oameni care vor treaba asta. Ni se pare cel mai frumos oraș medieval săsesc.”

Conform lui Christian Raetscher, leitmotivul festivalului este „Fiți uniți ca sașii și urmașii”.

Seminarul oamenilor de afaceri

Referitor la o potențială ediție în 2019, organizatorul speră ca aceasta să se concretizeze: „Îmi doresc să continui festivalul, și vom vedea. Dacă vine și Peter Maffay aici, atunci sigur va continua. Peter Maffay este cel mai mare artist al Germaniei, s-a născut la Brașov și face foarte multe pentru promovarea Transilvaniei.”

Festivalul va include și un segment dedicat oamenilor de afaceri și celor interesați de acest segment. „Sunt șapte cluburi de afaceri prezente în Transilvania. Eu colaborez cu toate, iar aceastea vor fi prezente aici în cadrul seminarului „Următorii 20 de ani – Dezvoltarea Durabilă – Regiunea Inteligentă Transilvania”, a adăugat Christian Raetscher.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE