GALERIE FOTO: Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti în Piața Trandafirilor Agricultura
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 445 Vizualizări

GALERIE FOTO: Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti în Piața Trandafirilor

Ministerul Agriculturii Și Dezvoltării Rurale, Direcția Pentru Agricultură Județeană Mureș în colaborare cu Instituția Prefectului Județul Mureș, Primăria Municipiului Târgu-Mureș și Consiliul Județean Mureș au organizat astăzi, 10 octombrie, în Piața Trandafirilor, o expoziție de produse agroalimentare românești de cele mai diverse tipuri cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti.

Peste 70 de producători de legume, fructe, miere, flori, lactate, preparate din carne, patiserie şi brutărie au fost prezenți într-o diversitate delicioasă și sănătoasă. În deschiderea manifestării, subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond, a apreciat numărul mare de standuri şi varietatea ofertei de la Expoziţia de Produse Agroalimentare Româneşti, declarând că, pentru a avea acces la fonduri europene consistente, fermierii trebuie să se asocieze în organizaţii de producători, în grupuri de producători sau în cooperative.

Nagy Zsigmond, subprefectul judeţului Mureş

„M-am bucurat să aflu că instrumentele de finanţare în domeniu devin tot mai numeroase şi că fermierii noştri vor putea opta pentru mai multe programe de finanţare. În luna septembrie au fost semnate primele acorduri operaţionale între Fondul European de Investiţii (FEI) cu patru bănci româneşti pentru creşterea accesului la finanţare al fermierilor şi întreprinzătorilor din mediul rural. În baza acestui acord, împrumuturile vor putea fi accesate de către fermierii şi antreprenorii din zone rurale, persoane juridice, care vor beneficia de dobânzi şi comisioane şi cu 50% mai mici. Fondul European de Investiţii (FEI) a selectat patru bănci româneşti în cadrul acestui acord de finanţare în domeniul agricol din România. Cele patru bănci româneşti sunt Banca Comercială Română, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank, iar acestea vor acorda finanţări în valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri şi întreprinzători din mediul rural. Stimaţi fermieri, este o încântare să văd, astăzi, roadele muncii dumneavoastră, vă felicit pentru munca depusă şi vă asigur de tot sprijinul nostru pe viitor”, a spus subprefectul judeţului Mureş.

Puteți găsi standurile în Piața Victoriei astăzi pe parcursul întregii zile.

Începând cu anul 2017, 10 octombrie a fost desemnată ca fiind Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, adică produsele obținute „pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România” şi care „are inscripţionat pe etichetă drapelul României” spune articolul 2 din legea 168/2017.

Potrivit primului articol din aceeași lege, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de către persoane fizice şi juridice. Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului. Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor mai sus menţionate, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE