Home / Agricultura / Sorgul, alternativă la porumb în furajarea taurinelor

Sorgul, alternativă la porumb în furajarea taurinelor

Simpozionul organizat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu Mureș cu tema „Păstrarea raselor locale de rumegătoare(bovine) în scopul menținerii biodiversității genetice” a inclus și aspecte privind furajarea animalelor. În acest sens, inginerul agronom Zsuzsa Friss,  din cadrul SCDCB Târgu Mureș a prezentat câteva aspecte legate de utilizarea sorgului furajer în hrana taurinelor ca alternativă la porumb, în condițiile actuale de secetă prelungită.

„Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu Mureș este  o unitate de cercetare cu un sector zootehnic de bovine bine reprezentat, fapt pentru care am considerat  că folosirea culturii sorgului în furajarea diferitelor grupe de tineret bovin poate constitui o prioritate.În ultimii ani s-a constatat o tendință de creștere a temperaturii în lunile de vară, iunie, iulie și august, pe un fond de reducere a precipitațiilor ceea ce a favorizat instalarea unei secete atmosferice și de sol prelungită. Acest fenomen atmosferic a făcut ca porumbul să fie puternic stânjenit în procesul fiziologic de dezvoltare, în special în sudul și vestul țării.Sorgul, fiind o cultură mai tolerantă la secetă, considerăm că am putea folosi ca o alternativă la cultura porumbului”, a precizat Zsuzsa Friss.

Lot experimental furajat cu sorg

Sectorul vegetal din cadrul SCDCB Târgu Mureș,  coordonat de inginerii Iustina Lobonțiu și Zsuzsa Friss,  a realizat un experiment în ce privește utilizarea sorgului în furajarea animalelor.

„Am experimentat o gamă  mare de hibrizi din Comunitatea Europeană pentru a găsi niște hibrizi care se încadrează la temperaturile active ale zonei noastre, cu un potențial ridicat de producție și o compoziție chimică cât mai apropiată boabelor de porumb.În vederea elaborării unor tehnologii de utilizarea sorgului în alimentația bovinelor am întreprins mai multe studii privind utilizarea boabelor dar și a întregii plante. Primul experiment a fost folosit pe tineretul taurin femel, utilizând boabele de sorg în rația concentratelor. Experimentul s-a derulat pe o perioadă de trei luni, pe două loturi alese relativ uniform, din punct de vedere al vârstei și a masei corporale. Lotul care a fost furajat cu concentrat cu un conținut de porumb, a avut o masă corporală în medie de 141,21 kg, cu o vârstă medie de 8,38 luni, iar lotul experimental,  furajat cu un conținut concentrat cu sorg, masa corporală medie a fost de 147,5 kilograme și vârstă de 9,25 de luni. La prima cântărire, la lotul martor, masa corporală,  a fost de 141,25 de kilograme, iar la la ultima cântărire a ajuns la 234,38 kilograme, cu un spor total de 93,13 kilograme, respectiv un spor mediu zilnic de 0,887 kilograme, față de lotul experimental care,  de la 146,5 kilograme a ajuns la 235,63 kilograme, cu un spor total de 88,13 kilograme și un spor mediu zilnic de 0,839 kilograme. Nu sunt diferențe semnificative  între cele două loturi, fapt ce atrage și concluzia acestui studiu care arată că nu s-au constata diferențe marcante în ce privește sporul mediu zilnic  realizat de lotul martor și cel experimental”, a precizat Zsuzsa Friss.

Citeste si:  Pas înainte pentru Hidrocentrala din Răstolița

„Considerăm că ar fi utilă continuarea  cercetărilor  în ce privește sorgul”

Munca inginerilor agronomi din cadrul SCDCB Târgu Mureș a scos la iveală calitățile sorgului, fapt ce îl recomandă în  furajarea taurinelor.

„Ca și cultură, sorgul valorifică foarte bine apa din sol, valorifică terenurile mai sărace, iar în caz de arșiță polenizarea este mult mai bună față de porumb, putându se astfel obține producții mult mai bune.Nu este o planta care să fie atacată de ciori, nu este o cultură atractivă pentru sustragere, astfel contribuie la siguranța producției de furaje. Buruiana de sorg boabe este un furaj acceptat și recomandat în hrana animalelor din fermă. Comportamentul animalelor a fost normal, nu s-au întâlnit cazuri de îmbolnăviri. Costurile ridicate ale furajelor , producerea acestora în cantități necesare, asigurarea eficienței economice a fermei de taurine în contextul încălzirii globale generează în întreaga lume probleme, la care cercetarea ștințifică este solicitată să găsească soluții inovatoare pentru utilizarea raselor furajere fără a afecta producția, calitatea și starea de sănătate a animalelor.Întrucât experimentul s-a făcut într-un singur an, noi considerăm că ar fi utilă continuarea  cercetărilor  în ce privește sorgul”, a subliniat Zsuzsa Friss.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Noutăți despre viitoarea creșă din Sâncraiu de Mureș

Demarată la începutul lunii aprilie 2022, execuția lucrărilor la creșa din Sâncraiu de Mureș avansează …