S-a lansat cartea „Tratat teoretic şi practic de drept administrativ” de Verginia Vedinaş, într-o companie selectă Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1381 Vizualizări

S-a lansat cartea „Tratat teoretic şi practic de drept administrativ” de Verginia Vedinaş, într-o companie selectă

Sala mică din incinta Palatului Administrativ din Târgu Mureş a găzduit evenimentul de lansare a cărţii în două volume „Tratat teoretic şi practic de drept administrativ” (Grupul editorial Universul Juridic, București, 2018), de Verginia Vedinaş, profesor univ. dr. la Universitatea din Bucureşti și Preşedintele Institutului de Ştiinţe Administrative al României „Paul Negulescu”.

„Din dragoste pentru dreptul administrativ“

Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Emilia Lucia Cătană de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş, și avocat în Baroul Mureş, iar printre participanți s-au numărat Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Prof. univ. dr. Călin Enăchescu, prorector al Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș, Csegzi Sándor, director al Universității Cultural Științifice și Prof. univ. dr. Mircea Simionescu, rector al Universității „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș.

Emilia Lucia Cătană a inaugurat lansarea cărții, apelând la volumul 1, la începutul căruia autoarea și-a motivat demersul: „Citesc primele cuvinte scrise de autoare: „Din dragoste pentru dreptul administrativ.“ Aceasta consider că reprezintă chintesența acestei importante lucrări. Pentru că această carte reprezintă o operă de maturitate a doamnei profesor, este scrisă după ce anterior doamna profesor a scris 10 volume ale lucrării „Drept administrativ“ și, în plus, în conținutul ei se regăsește experiența ca practician al dreptului administrativ acumulată de doamna profesor după o viață de profesionist al dreptului administrativ.“

Mircea Dușa a luat apoi cuvântul și a apreciat activitatea autoarei, făcând apel la anii 2000, când s-au pus bazele legislației în domeniul administrației centrale și locale și când s-au produs primele interacțiuni cu Verginia Vedinaș.
„Doamna Vedinaș, ca specialist, la vremea respectivă, a fost o persoană care a fost implicată de către entitățile naționale care răspundeau de administrație în procesul de punere pe principii noi a administrației locale și eu apreciez faptul acesta și în consultările pe care le-am avut ulterior pe diferite spețe ale administrației și ale dreptului administrativ legat de funcționarea statului și cred că a rămas la fel de implicată în procesul acesta de perfecționare a administrației statului și a principiilor care reglementează administrația, începând de la nivel central, până la nivel local, și sunt convins că încă nu a spus tot ce are de spus în acest domeniu. Vă felicit pentru noua lucrare, sper să fie studiată de cât mai mulți cetățeni și, mai ales, de reprezentanți ai administrației locale și că le va fi de folos în activitatea practică pe care o desfășoară, fie că sunt pe funcții alese, fie că sunt pe funcții numite, acelea de funcționar public“, a declarat Mircea Dușa.

O lucrare de largă utilitate

Ovidiu Dancu a vorbit la rândul său despre evoluția administrației locale, iar la final a salutat demersul editorial concretizat în cele două volume: „Revenind la cartea pe care astăzi o lansați și pentru care vă felicit și sper să reușesc să parcurg cel puțin partea practică a acestui tratat, vă felicit încă o dată pentru aceasta și să sperăm că aduce o plusvaloare celor care ne desfășurăm activitatea în administrația publică.“

Nu în ultimul rând, autoarea a precizat că a intenționat ca lucrarea ei să aibă un public țintă cât mai larg și că a încercat să o realizeze într-o manieră cât mai accesibilă. „Cu privire la destinatarii lucrării mele, vreau să vă asigur că am scris această lucrare nu pentru specialiști. În general, tratatele, având un anumit nivel de complexitate a abordării academice, se consideră și sunt concepute ca fiind pentru elită. Eu cred că un tratat de drept administrativ trebuie să aibă în vedere atât vârfurile, care trebuie să se desăvârșească în permanență, dar și personalul din administrație și destinatarii activității administrației. Pentru că indiferent de profilul nostru profesional, trebuie să știm care ne este statutul, care sunt raporturile noastre cu autoritățile, ce așteptări trebuie să avem de la ele și ce așteptări trebuie să aibă ele de la noi, ca profesioniști“, a explicat Verginia Vedinaș.

Despre Verginia Vedinaş

În perioada 1991-1994 şi-a desfăşurat activitatea ca asistent universitar în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Ecologice. Din 1994 până în prezent a fost succesiv lector, conferenţiar şi profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Între 2001 şi 2003 a deţinut funcţia de Secretar de Stat, fiind preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. În anul 2003 a fost Subsecretar de Stat, director general adjunct al Institutului Naţional de Administraţie.

În perioada 2004-2008 a fost Senator în Parlamentul României, secretar al Comisiei Juridice de numiri, disciplină şi imunităţi, membru al Comisiei de Afaceri Europene – Comisie permanentă comună a celor două Camere ale Parlamentului, membru în Comisia comună de Elaborare a Codului Electoral al României – secretar; vicepreşedinte al Comisiei de Administraţie Publică, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE