Home / Administratie / „Seism 2018”, în Mureş

„Seism 2018”, în Mureş

Județul Mureș a participat sâmbătă, 13 octombrie, la cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Astfel, începând cu ora 8.37 s-a declanșat exercițiul national „Seism 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns postseism.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5  pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici, fiind alertate toate unitățile subordonate ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar mai multe echipaje din țară s-au deplasat spre Capitală. Totodată, la Ciolpani a fost activat Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

La nivelul județului Mureș a fost convocat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, iar președintele acestuia, prefectul Mircea Dușa, a dispus mobilizarea de forțe pentru deplasarea la București.

”În această dimineață s-a declanșat exercițiul Seism 2018 de intervenție post cutremur. În acest sens, având în vedere faptul că în zona seismică afectată, respectiv București, sunt distrugeri foarte mari, clădiri, rețele de transport și alte obiective, s-a dispus de către Departamentul pentru Situații de Urgență acordarea de sprijin din toată țara. În acest sens, am convocat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției și am dispus ca o serie de mijloace și personal de la nivelul județului Mureș să se deplaseze către București. Vor participa la acțiunea de înlăturare a efectelor cutremurului 27 de autospeciale, 65 de persoane în etapa I, timpul de sosire în București fiind de nouă ore la Ciolpani, iar în etapa a II-a, vor participa 100 de oameni, care se vor deplasa cu două autobuze, timpul de deplasare fiind de 13 ore. De asemenea, se vor deplasa către București o ambulanță cu trei medici și patru asistenți, a fost alertat Spitalul Județean Clinic de Urgență și, de asemenea, s-a dispus ridicarea capacităților operaționale a serviciilor de ambulanță. La nivelul ISU ”Horea” Mureș s-a declanșat alertarea la nivel IV alertă roșie”, a declarat Mircea Dușa.

Exercițiul s-a derulat cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș și al Comandamentului Forțelor pentru Situații Speciale al Ministerului Apărării Naţionale.

„Este important de menționat că, la nivelul județului, nu este afectată capacitatea de intervenție a structurilor specifice”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş.

(Redacţia)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

REPORTAJ. Generația de 10 de la Școala Gimnazială ”Dacia” Târgu Mureș

Șapte absolvenți ai claselor a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale ”Dacia” din Târgu Mureș au …