Home / Cultură / FOTOGALERIE. 42 de artiști plastici maghiari expun la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș
Foto: Andrei Vornicu

FOTOGALERIE. 42 de artiști plastici maghiari expun la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș

Distribuie

Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici Mureș găzduiește în această perioadă o expoziție de artă vizuală a Uniunii de creație Kapos Art din orașul unguresc Kaposvár. Nu mai puțin de 42 de expozanți sunt reuniți în cadrul acestei expoziții care sintetizează tendințele, stilurile și viziunile colectivului Kapos Art.

La vernisajul expoziției au luat cuvântul Mana Bucur, artist vizual și preşedinte al UAP Mureş, Csegzi Sándor, consilier municipal, și Halmos Klára, secretar artistic Kapos Art.

Curatorul expoziției este Vörös András, preşedinte Kapos Art, iar mediator, Károly-Zöld Gyöngyi, artist vizual.

Kapos Art, 28 de ani de existență

Mana Bucur a prezentat pe scurt Uniunea de creație Kapos Art, făcând o paralelă cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. „Nu sunt așa de numeroși ca noi, dar sunt peste 40 și au și foarte mulți membri din alte țări. Au sărbătorit un sfert de veac în 2015, iar azi sărbătoresc 28 de ani de la înființare. Sunt și în România membri ai lor și colaborează foarte bine, în special cu Cluj și Oradea. La Oradea au avut o expoziție foarte importantă la Muzeul Crișurilor, iar la Cluj au dus acea colecție minunată pe care ei au reeditat-o din trei în trei ani“, a relatat Mana Bucur.

Momentul inaugural al expoziției a fost punctat de câteva intervenții muzicale ale violonistului orădean stabilit în Brazilia Thurzó Sándor József, care prin acordurile sale a adus niște inspirate completări sonore universului vizual propus de cei 42 de artiști vizuali.

Unitate în diversitate

Expoziția impresionează prin diversitatea exponatelor, care variază de la pictură în ulei și acril, la colaje, inserturi de materiale textile, fotografie, sculpturi în lemn, lucrări din sticlă și bronz. Expoziția nu își propune o unitate de nici un fel, astfel încât fiecare exponat exprimă opțiunile estetice și dimensiunea afectivă a autorului. Fie că sunt exerciții de libertate/eliberare, că sunt omagii vizuale, precum lucrarea în care portretul Maicii Domnului este realizat dintr-un colaj de portrete miniaturale ale altor femei, într-o celebrare a maternității, fie că sunt provocări de interpretare lansate privitorului sau o serie de patru pânze care satirizează capitalismul maghiar contemporan, precum cele de la intrarea în galerie, pe partea stângă, lucrările solicită implicarea imediată a privitorului și au câte ceva de comunicat fiecărui vizitator în parte.

Expoziţia va fi deschisă până în 31 octombrie la Galeria Art Nouveau din Palatul Culturii (str. George Enescu nr. 2, Târgu Mureș). Intrarea este liberă.

Andrei VORNICU

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO. Importanța digitizării ziarelor, dezbătută la evenimentul „Digitalizare/ DigitalizOare?”, susținut la Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu

Distribuie Compania Arcanum, împreună cu Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, a organizat vineri, 22 martie, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.