Home / Cultură / 40 de ani de „național” pentru Teatrul din Târgu Mureș
Photo: Bereczky Sándor | http://www.facebook.com/bereczky.sandor

40 de ani de „național” pentru Teatrul din Târgu Mureș

Distribuie

Pe 16 octombrie se împlinesc 40 de ani de când teatrul din Târgu Mureș a primit denumirea de „Teatrul Național Târgu Mureș”.

Cu această ocazie, directorii artistici ai celor două companii au fost întrebați ce înseamnă Teatrul Național pentru ei.

Nicu Mihoc, director artistic al Companiei „Liviu Rebreanu”:

„Denumirea de Teatru Național poate însemna mult sau puțin… Desigur, un Teatru Național presupune o responsabilitate în plus, pentru că este o miză foarte mare în joc. Bineînțeles că este un titlu onorant faptul că ne numim „Teatru Național”, dar uneori simt că trebuie să fim mai mult teatru decât național. Consider că ar trebui să acceptăm acest titlu într-o manieră onorabilă. Cei care au construit acest teatru, atât secția maghiară, cât și secția română, trebuie să recunoaștem că au făcut un lucru mare prin obținerea acestei titulaturi. Iar această reușită ne obligă la anumite lucruri, să putem menține un anumit statut, pentru că cei 40 de ani sunt plini de istorie, și una care trebuie respectată. Ceea ce-mi doresc eu este ca acest teatru să fie mare, dar cel mai mult îmi doresc să fie un teatru în adevăratul sens al cuvântului. Pur și simplu teatru…”

Attila Keresztes, director artistic al Companiei „Tompa Miklós”:

„Teatrul de Stat din Târgu Mureș, urmașul Teatrului Secuiesc, a primit titulatura de Teatru Național acum 40 de ani. Dacă vrem să simplificăm foarte tare lucrurile, am spune că Teatrul Național este doar o denumire și un statut administrativ, pe care noi va trebui să le umplem cu substanță și valori artistice. Totodată, acest titlu este o onoare de care puține instituții au parte. Iar această onoare ne obligă.

Au existat perioade mai grele în decursul ultimelor patru decenii, din care am reușit în timp să ne ridicăm, de fiecare dată, deoarece teatrul este cea mai vie artă, care renaște în fiecare seară. Astăzi, Teatrul Național Târgu Mureș este considerat unul dintre cele mai bune teatre din țară, ne putem mândri cu o serie întreagă de premii profesionale.”

Tradiție, contemporaneitate, gust, esențialitate, actualitate și extindere – construim, acum și aici, un teatru care se adresează publicului său într-un mod care să fie valid atât în cultura teatrală maghiară, cât și în cea românească. Aceste lucruri se armonizează cu evoluția națională și internațională a artei dramatice fără ca să rămână un teatru de nișă. Astfel, nu suntem prezenți doar în România sau pe teritoriile de limbă maghiară, ci și pe plan internațional: avem colaborări europene, spectacolele noastre sunt prezente în mod regulat la cele mai importante festivaluri. Atât creatorii, cât și publicul pot fi mândri de acest Teatru Național.

Biroul de P.R. al Teatrului Național Târgu Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

DOCUMENT. Conducerea Primăriei Târgu Mureș recunoaște că a comis ”o eroare” în cazul Cinematografului ”Arta”

Distribuie Consilierii locali ai municipiului Târgu Mureș vor decide joi, 28 martie, cu prilejul unei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.