Share

Home / Administratie / Proiect de 2 milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public din Târgu-Mureş

Proiect de 2 milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public din Târgu-Mureş

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş au aprobat marţi, 16 octombrie, într-o şedinţă extraordinară de lucru, documentația tehnico-economică (faza DALI) și a indicatorilor tehnico-economici, conform anexei nr. 1 inclusiv anexa nr. 2 privind descrierea sumară a investiției propuse a fi realizată pentru obiectivul “Sistem de telegestiune pentru controlul interactiv al iluminatului public, utilizând comanda de la distanță a aprinderii / stingerii punctelor de iluminat”, prin POR 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritate de investiții 3.1, Obiectiv specific 3.1 –  Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari, Operațiunea C – Iluminat public.

Proiect de 9,9 milioane de lei

Proiectul are valoarea de 9.918.364 de lei (circa 2 milioane de euro), inclusiv TVA, şi propune realizarea unui sistem centralizat de monitorizare, comandă şi control de tip SCADA. Noul dispecerat va fi amplasat în sediul beneficiarului sau al operatorului licențiat, într-o cameră special amenajată în acest scop.

„La acest nivel vor fi instalate echipamentele IT ca Servere, Staţii operatori, imprimante, reţelistică şi sursa UPS. Pentru controlul proceselor în timp real se utilizează sincronizarea de timp ce se va realiza via GPS, prin intermediul unui server NTP conectat în reţeaua SCADA. Ceasul intern este sincronizat cu cel radio la fiecare minut. Sincronizarea de timp permite ataşarea de etichete în timp tuturor parametrilor sau evenimentelor survenite în funcţionarea sistemului de iluminat. De asemenea, acest sistem permite o gestionare corectă a schimbărilor de orar vară/iarnă. La nivelul punctelor de aprindere vor fi instalate echipamente de tip RTU – Remote Terminal Unit – care vor putea prelua semnalele de la echipamentele deja existente și le vor transmite către dispecer. De asemenea, în noua configuraţie se permite comanda centralizată a iluminatului, pe lânga cea manuală care presupune deplasarea personalului în teren”, a precizat iniţiatorul proiectului, dr. Makkai Grigore, viceprimar al municipiului Târgu-Mureş.

Modernizare şi eficientizare

Investiţia mai presupune achiziţionarea a 140 de puncte de aprindere, înlocuirea a 589 de corpuri de iluminat şi montarea a 20 de corpuri de iluminat cu panou fotovoltaic.

„Fiecare dintre noi putem constata că sistemul de iluminat public din municipiu este destul de învechit. Avem foarte des probleme de disfuncţionalitate, de defecţiuni, ne costă enorm de mult, este după nişte principii deja învechite, cu aparatură depăşită”, a afirmat viceprimarul Makkai Grigore, care a subliniat că proiectul îşi propune ca sistemul de iluminat public din Târgu-Mureş să devină mai modern, mai eficient şi cu costuri mai reduse.

Totodată, viceprimarul Makkai Grigore a explicat caracterul de urgenţă al şedinţei, respectiv că în ciuda eforturilor depuse de autorităţile locale, termenul de depunere a proiectului este joi, 18 octombrie 2018.

Alex TOTH

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Autobuze ecologice pentru transportul public de călători al municipiului Târgu-Mureș

Proiectul presupune achiziția unui număr de 38 de autobuze hibrid, care vor deservi transportul public …

Share
Share