FOTOGALERIE. Expoziția „Istoria românilor în 100 de momente esențiale”, lansată în Cetatea Medievală Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

FOTOGALERIE. Expoziția „Istoria românilor în 100 de momente esențiale”, lansată în Cetatea Medievală

Cetatea Medievală Târgu Mureș a devenit din nou centrul cultural al orașului odată cu prezentarea expoziției „Istoria românilor în 100 de momente esențiale”.

Expoziția este organizată de Societatea Română de Radiodifuziune în cadrul proiectului cultural „România 100 – Eu aleg România”, finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

100 de momente în 12 orașe

Astfel de evenimente au loc în toate cele 12 orașe din țară unde Radio România are studiouri teritoriale și sunt amplasate cele 10 totemuri care conțin 100 de momente esențiale din istoria românilor. Expozițiile au debutat în 15 septembrie.

Proiectul „Eu aleg România” își propune să aducă în permanență în atenția românilor faptele celor care ne fac să fim mândri că suntem români, valorile românești și paginile de aur ale istoriei. Informații despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.eualegromania.ro și pe www.radiomures.ro.

La eveniment au participat Valentin Marica, senior editor la Radio Târgu Mureș, în calitate de prezentator, Lavinia Nicoleta Ghișa, Manager Radio Târgu Mureș, Mircea Dușa, prefectul județului Mureș și Conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș.

Lavinia Nicoleta Ghișa a făcut o retrospectivă a proiectelor demarate de Radio România Regional și care au culminat cu proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri, din acest an. „Expozițiile își propun să evidențieze modul în care este și a fost construită o națiune puternică, unită, demnă și independentă, care contribuie și astăzi, la 100 de ani de la făurirea României Mari, la formarea patrimoniului mondial. În fiecare ani, începând cu 2014, Radio România Regional a prezentat 100 de motive pentru care și voi, cu toții, să rostiți „Eu aleg România!” În primul an am vizitat 100 de locuri de vis ale României, în al doilea an am redescoperit împreună 100 de români faimoși pentru istoria lumii, am prezentat valoara cea mai de preț pe care o are acest popor – puterea de creație – și mai ales rezultatele unor oameni care au contribuit la dezvoltarea universală a științei și la îmbogățirea mondială. Apoi am prezentat 100 de povești de aur ale sportului românesc. Mai apoi, am prezentat cele mai frumoase 100 de melodii ale românilor”, a declarat managerul Radio România Târgu Mureș.

100 de momente, tot atâtea mini-documentare

Expoziția „Istoria românilor în 100 de momente esențiale” cuprinde panouri amplasate pe aleea paralelă cu Bulevardul Cetății, care conțin 100 de momente esențiale din istoria românilor. Pe fiecare panou este câte un QR code care poate fi accesat cu telefonul mobil sau cu o tabletă, ceea ce vă va trimite la site-ul www.eualegromania.ro unde puteți să vizualizați documentarele la care echipele Radio România au lucrat în ultima jumătate de an.

Lavinia Nicoleta Ghișa a descris documentarele ca fiind adevărate lecții de istorie și a recomandat dascălilor prezenți să le descopere la clasă sau să vină împreună cu elevii în Cetatea Medievală, unde vor putea ține ore în aer liber. Panourile vor fi expuse până la finalul anului.

Cele 100 de momente definitorii ale românilor au fost selectate de un consiliu știinific format din profesor univ. dr. Ioan Aurel Pop, dr. Georgeta Filitti, prof. dr. Crișan Mușețeanu, prof. univ. Mihai Retegan și istoricul Dorin Matei, redactorul-şef al revistei Magazin Istoric.

Mircea Dușa și-a exprimat aprecierea pentru demersul inițiat de Radio România: „Sunt fericit că municipiul Tîrgu Mureş se află printre gazdele expoziţiei organizate de Societatea Română de Radiodifuziune în cadrul proiectului cultural „România 100 – Eu aleg România”, iar astfel Radioul public îşi îndeplineşte din nou misiunea declarată, de „promotor şi susţinător al culturii şi civilizaţiei româneşti, de vector important în formarea spiritului civic şi al coeziunii comunitare”. Vă felicit pentru această realizare şi pentru că nu v-aţi abătut de la acest obiectiv niciodată în cei 90 de ani de Radio România, la fel cum nu s-a abătut nici Radio România Târgu Mureş în ultimii 60 de ani. Inclusiv din acest motiv şi „Eu aleg România!”

Importanța memoriei

Giordano Altarozzi a subliniat importanța momentelor constitutive ale istoriei românilor și a făcut o precizare de natură să atragă atenția asupra rolului pe care memoria colectivă îl are în consolidarea unei conștiințe demne. „O națiune există și trăiește atâta timp cât membrii săi au conștiința propriei individualități istorice pe care o reafirmă constant prin gesturile și evenimentele precum cel pe care îl deschidem astăzi. Un neam fără memorie nu va putea păstra acele sentimente de individualitate pe termen lung, fiind astfel destinat dispariției. „Eu aleg România” îndeplinește această misiune, de conservare a identității românești prin 100 de imagini semnificative, pentru marcarea celor 100 de stat unitar și național, consolidând astfel memoria istorică a neamului român și amintind totodată faptul că și națiunea română, alături de celelalte, a adus o contribuție proprie la dezvoltarea omenirii”, a concluzionat Giordano Altarozzi.

Evenimentul a fost completat de intervenții artistice care i-au conferit un plus de armonie. Astfel, un prim moment muzical susținut la vioară de Ilinca Udriște de la Liceul de Artă, a fost urmat de profesoara Zenobia Rusu, care a interpretat „Baladă” de Ciprian Porumbescu. În continuare, elevi ai Colegiului Național „Unirea” au oferit propriile definiții ale patriei, iar elevii Diana Marin și Sebastian Șerban au interpretat cu emoție câte o melodie din folclorul românesc.

De asemenea, elevi ai Liceului de Artă au prezentat lucrări în cadrul unui vernisaj realizat la fața locului, având ca temă Copilăria, după care a urmat un nou moment muzical, susținut de Corul de copii al Școlii Gimnaziale „Ion Chinezu” din Sântana de Mureș. În final, elevi ai Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian” au prezentat o serie de minieseuri, iar Andreea Vasiu de la Gimnaziul Europa a interpretat melodia „Doamne, ocrotește-i pe români”.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE