Monumentul eroilor din Hodac, omagiu adus înaintașilor Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 623 Vizualizări

Monumentul eroilor din Hodac, omagiu adus înaintașilor

Memoria înaintașilor este păstrată prin intermediul monumentelor, cele care atestă oamenii bravi ai istoriei neamului. Un astfel de monument este cel ridicat la Hodac, amplasat între cele două biserici, despre care ne-a povestit Vasile Lupu Basaraba, arhivar, directorul Bibliotecii Comunale Hodac.

„Pentru a păstra vie în memorie amintirea eroilor, intelectualitatea și locuitorii din comuna Hodac, au hotărât să ridice în anul 1924 un monument al eroilor , care la început a fost închinat locotenentului erou Dumitru Hărșan, căzut in 1919 pe câmpul de luptă în nordul țării, pe râul Tisa. Inițiativa amplasării monumentului a aparținut unui grup de prieteni printre care Dumitru Vețian – ofițer (locotenent în acea vreme) Eugen Nicoară – medic, cel care a construit spitalul din Reghin, Victor Iacob – protopop ortodox, Leon Târnăvean – preot-greco-catolic, Zaharie Lupu – preot ortodox și Leon Lupu – avocat. Monumentul se compunea dintr-un soclu pe care s-a montat bustul eroului din bronz , o placa în bazorelief din același material (reprezentând o scenă de luptă ) și  o inscripție care menționa : “Eroului Dumitru Hărsan – locotenent , a luptat pe Tisa, pentru patrie contra comunismului” (revoluționarii lui Bela Kun). Pe lângă inițiatorii menționati mai sus, au mai contribuit cu bani și alți oameni din comună”, afirmă Vasile Lupu Basaraba.

Efectele Diktatului de la Viena

Monumentul avea să pribegească pe alte meleaguri, în urma Diktatului de la Viena el fiind mutat în biserica din satul Podeni , județul Turda.

„Exista în Hodac ”Asociația tinerilor intelectuali”care avea sarcina de a întreține monumentul. Ridicat în anul 1924, monumentul a fost amplasat în fața celor două biserici, Ortodoxă și Greco-Catolică. În anul 1940, când Ardealul de Nord, prin arbitrajul de la Viena, a fost cedat Ungariei Hortiste , bustul eroului este dus peste granița vremelnică de către preotul Iacob Victor , fiu al Hodacului și instalat în biserica din satul Podeni, județul Turda , unde acesta era preot. După patru ani de pribegie, în anul 1945 bustul este readus în comună și montat pe vechiul soclu. De menționat că, în această vreme a fost ștearsă inscripția de pe piatră. Cu ocazia repatrierii bustului a fost oficiat un tedeum la care a participat populația comunei”, afirmă Vasile Lupu Basaraba.

În anul 1974 se constituie un comitet de cetățeni la inițiativa învățătorului Vasile Lupu și a primarului Vasile Feier  și se hotărăște amplasarea pe monumentul eroului a mai multor plăci comemorative cuprinzând listele de eroi căzuți în cele două războaie mondiale, astfel ca acesta să devină Monumentul Eroilor din Comuna Hodac.

„Pe aceste liste au fost trecuți și eroii căzuți pe frontul de est din Rusia. Așadar, pe cele patru plăci de marmură fixate pe laturile monumentului au fost înscrise numele a 70 de eroi ce au căzut în cele două războaie mondiale”, precizează Vasile Lupu Basaraba.

Data de 15 mai 1980 reprezintă ziua în care a fost oficiat un tedeum, prilej cu care învățătorul Vasile Lupu a vorbit despre semnificația monumentului,contribuția eroilor comunei la luptele pentru independența și unitatea națională.

Eroul locotenent Dumitru Hărsan

S-a născut în anul 1890 în comuna Hodac, din părinții Alexandru și Maria . Urmează școala primară în Hodac , apoi cele ale gimnaziului Greco-Catolic din Blaj pe care-l absolvă în anul 1911. Este încorporat în Armata Austro-Ungara unde este avansat la gradul de ofițer activ.

„Sentimentele de înalt patriotism față de România îl determină ca în anul 1916 să treacă frontul din Galiția în Moldova, împreună cu Oltean Zaharie zis “voluntarul”, unde este înrolat cu grad de locotenent în Armata Română. Urmează cursurile școlii de război și este trimis în 1917 pe front, paricipând la luptele de la Mărășești. Se întoarce victorios acasă în 1918, paricipă activ la pregătirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iar cand patria i-o cere, se înrolează pentru a apăra granițele României Mari de intervenționiști lui Bela Kun. Moare în toamna lui 1919 în luptele de pe Tisa”, declară Vasile Lupu Basaraba.

Colonelul Dumitru Vețian 1895-1955

Merită amintit numele lui Dumitru Vețian, un alt fiu al Hodacului, bun patriot, paricipant la cele două războaie mondiale, care a ajuns la gradul de colonel fiind Cavaler al Ordinului Mihai Vieazul distins cu ordine și medalii românesti și străine.

„În al doilea război mondial Dumitru Vețian a luptat pe frontul de est ca și comandant al Batalionului 18 Vnători de Munte în Crimeea-Caucaz , iar apoi pe frontul de vest până la sfârșitul războiului . Comandant al Regimentului 15 Grăniceri Oradea este dat afară din armată pentru necolaborare cu regimul pro-sovietic din 1946. Face un an închisoare politică și i se confiscă averea. Va duce o viata grea, astfel că se stinge din viață în anul 1955”, declară Vasile Lupu Basaraba.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE